Кремъл няма представа как да сложи край на войната чрез преговори – и без да срине рейтинга на Путин

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана
Войната в Украйна продължава вече почти два месеца. Русия се оттегли от Киев, но сега (ако се съди по официалните изявления) възнамерява да започне битка за Донбас – и планира да постигне „пълен контрол“ над региона и Южна Украйна. Системните политици в Русия също не намаляват температурата на реториката си и постоянно заплашват Запада. Специалният кореспондент на „Медуза“ Андрей Перцев установява в какво състояние е Кремъл в началото на третия месец от инвазията.

Вътрешнополитическият блок в президентската администрация е стигнал до заключението, че няма „добри PR сценарии“ за излизане от войната, които да не доведат до спад в рейтинга на режима. Три източника, близки до Администрацията на президента, съобщават за това пред изданието „Медуза“.

„Подобни „сценарии“ във вътрешнополитическия блок започнаха да се разглеждат преди няколко седмици. Огледахме от всички страни – няма ясен сценарий. Ето защо те решиха да не подготвят [общественото] мнение за евентуални преговори [и мирно споразумение], оставиха всичко на самотек“, обяснява един от събеседниците на „Медуза“.

Според източниците на „Медуза“ Кремъл е сигурен, че повечето руснаци възприемат сериозно войната като „борба срещу нацистите и нацизма“. В подкрепа на това те привеждат резултатите от закрити социологически проучвания (руските власти ги използват от години). Както „Медуза“ вече писа, от началото на инвазията в Украйна през март 2022 г. подизпълнители на АП провеждат количествени проучвания и качествени изследвания – интервюта и фокус групи.

Въпреки това няма надеждни независими данни в подкрепа на хипотезата за „войнстващо мнозинство“ от руснаци. Публикувани са различни социологически проучвания за отношението на руснаците към войната, много от които показват, че мнозинството от жителите уж подкрепят „специалните операции“. Много учени обаче подчертават, че подобни проучвания едва ли отразяват действителността, предвид пропагандата, цензурата и репресиите.

Въпреки това АП продължава да разчита на собствените си данни, които според източниците на „Медуза“ показват, че руското население е войнствено. По-специално, според Кремъл една от най-сериозните пречки пред обществото да „излезе от войната“ може да бъде „отношението на много представители на средната класа“, които уж подкрепят „специалната операция“. Позовавайки се на същите закрити анкети, събеседниците на „Медуза“ твърдят, че тези „представители на средната класа“ са убедени: „Войната трябва да се води до победа, ако вече е започнала – до Киев или дори до Лвов. Няма отстъпление“.

„Сега тези хора разполагат със спестявания. В момента повечето от тях не се нуждаят от обновяване на техниката си. Доходите им позволяват да не забелязват почти никакво покачване на цените на храните. От друга страна, те смятат, че защитават страната си и справедливостта“, обяснява един от източниците.

Косвено тези думи могат да бъдат потвърдени от резултатите от анкета сред хиляда жители на Москва, проведена от Russian Field по искане на опозиционния политик Роман Юнеман. Сред групата на хората, чиито доходи им позволяват да си купят „практически всичко“, 62% са за продължаване на „специалната операция“, а 29% – за мирни преговори. В групата на хората, чиито доходи им позволяват да купуват домакински уреди, подкрепата за продължаване на войната е 54%, а за преговори – 37%. В същото време сред гражданите, които не разполагат с достатъчно пари дори за храна, само 40% подкрепят войната, а 43% – мирните преговори.

Въпреки това социологът Григорий Юдин в разговор с „Медуза“ подчертава, че подобни резултати могат да се обяснят с факта, че „значителна част от руската средна класа са служители на силите за сигурност и чиновници от средно ниво“. „Тоест те са преките бенефициенти на режима. Или са тези, които знаят кога да проявят лоялност.“

Илюзията за протест

Източниците на „Медуза“ твърдят, че на този фон Кремъл „се опасява от евентуално недоволство“ от изтеглянето на войските и преговорите. Властите твърдят, че това може да доведе дори до улични протести.

Събеседниците на Медуза обясняват тази хипотеза с факта, че руската пропаганда е „преекспонирала темата за нацизма“ в Украйна: „Това са твърде силни тригери, това възраждане на спомена за Великата отечествена война, когато са се борили с нацистите. Този спомен е бил отглеждан твърде дълго.

В същото време публично служителите на АП подкрепят тази реторика, защото смятат, че е „твърде късно да се спори с общественото мнение“ – и войната все пак ще трябва да се води до някакъв резултат, който може да бъде обявен за „победа“.

Например Сергей Кириенко, първият заместник-ръководител на президентската администрация, заявява по време на училищния форум „Сила в истината“: „Русия, Съветският съюз, вече изпълни тази историческа мисия на нашия народ, ние вече веднъж осигурихме победата над нацизма и нашият народ, нашата страна определено ще направи всичко, за да не може нацизмът никога повече да надигне глава не само в нашата страна, но и навсякъде по света.“

Двама политически експерти (единият от които преди това е работил за АП, а другият все още работи с Кремъл) поставиха под въпрос основателността на тези опасения в разговор с „Медуза“. „Странно е сега да се разчита на каквато и да е социология. Хората са по-скоро пасивни, може да не са против войната, но не са и за нея. В Москва на автомобили от средната класа не се забелязва буквата Z. Респондентите говорят от инерция – дори може би са искрени. Но това не е войнствена подкрепа. Тези хора не са готови да се бият сами“, коментира един от тях.

И двамата събеседници са убедени, че ако „пропагандата бъде приглушена“, не могат да се очакват никакви протести от страна на поддръжниците на войната. По думите на един от тях „гражданите ще спрат да мислят и говорят за нацистите и ще се съсредоточат изцяло върху личните си проблеми“.

Социологът Григорий Юдин също подкрепя това разсъждение. Той е сигурен, че илюзиите на Кремъл относно възможните протести на привържениците на „партията на войната“ могат да се обяснят със страховете на властите. Експертът припомня и статия на „Медуза“ от месец преди войната, в която източник, близък до АП, изказва предположението, че според Кремъл „всеки хипстър“ в Русия е „имперец в сърцето си“. „Това, разбира се, е болна фантазия, казва Юдин. Не знам да има потвърждение за това. Тези хора [в Кремъл] са създали публика за себе си и принуждават всички да се съобразяват с техните измислици. Но не без успех.“

Превод е-вестник

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.