Макрон преизбран: „За по-независима Франция, за по-силна Европа“

Макрон избран за втори мандат като президент на Франция. Снимка: от тв екрана

Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори с 58,2 процента от гласовете срещу 41,8 процента за съперничката му Марин Льо Пен, показват резултатите от екзитпол на компанията за социологически проучвания Ипсос, оповестени от телевизия „Франс 24“.

Победата на Макрон бе потвърдена още от Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) и други водещи социологически агенции. Ако оповестените от тях резултати бъдат потвърдени от официалното преброяване на бюлетините, Макрон ще бъде първият френски президент от 20 години, който печели втори мандат. За последно това направи Жак Ширак през 2002 г. Преди пет години Макрон постигна категорична победа на втория тур срещу Льо Пен и стана най-младият френски президент на 39 години.

На Макрон предстои тежка битка, за да запази парламентарното си мнозинство на изборите през юни, отбеляза Асошиейтед прес.

Рекордно ниска бе избирателната активност. Делът на хората, които не гласуваха на втория тур, бе 27,8 процента по данни на ИФОП. По-висок процент на негласували е бил отчетен в далечната 1969 г. (31,3 процента). Ефектът на „републиканския фронт“, както се нарича инициативата за обединение срещу крайната десница на избори, бе по-слаб от предишни години, което показва едно по-разединено общество, отбеляза Франс прес. На изборите през 2017 г. Макрон победи Льо Пен с 66,10 срещу 33,90 процента.

Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч пред свои привърженици след победата си на втория тур на президентските избори.

Речта му пред събралото се множество на Марсово поле в подножието на Айфеловата кула бе предадена пряко от телевизия „Франс 24“.

Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря, каза Макрон. Речта на Макрон бе прекъсвана неколкократно от скандирания „Макрон президент!“. Той спря привържениците си, когато започнаха да освиркват съперничката му Марин Льо Пен.

Макрон се обърна към гласувалите за Льо Пен и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички. Той каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайнодясната лидерка, трябва да намерят отговор и ще е негова отговорност да даде такъв.

Няколко европейски лидери и политици поздравиха френския президент Еманюел Макрон за победата му на изборите във Франция, съобщи Асошиейтед прес.

„Заедно ще движим напред Франция и Европа“, написа на френски в „Туитър“ председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Нидерландският премиер Марк Рюте също написа на френски в социалната мрежа, че се надява двамата да продължат конструктивното сътрудничество в ЕС и НАТО. В Германия представители на целия политически спектър заявиха подкрепа, в това число от либералната Свободната демократическа партия, „Съюз 90/Зелени“ и консервативния Християндемократически съюз.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е щастлив, че ще продължат да работят заедно, а италианският премиер Марио Драги заяви в комюнике, че победата на Макрон е „чудесна новина за цяла Европа“, предаде Франс прес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.