Партизанска война срещу Олимпиадата в Сочи?

Партизанското движение в Абхазия заплаши, че ще осуети олимпийските игри в Сочи, ако Русия не реши въпроса за Южна Осетия и Абхазия. Снимка: Ройтерс

Олимпиадата в Сочи ще бъде проведена „върху костите на грузинците“ – този рефрен се върти почти всекидневно в много медии в Тбилиси. Тонът на публикациите варира от сдържана критика до открити нападки и заплахи. В анонс на интервю с командира на отряд „Белият легион“ Зураб Самушия в. „Джорджиан таймс“ описва сценария на предстоящите събития в Кавказ по следния начин: „Партизанското движение в Абхазия ще избухне с такава сила, че нищо вече няма да го спре. Нещо повече, партизаните заплашват, че не само ще вгорчат живота на сепаратистите, но ще осуетят и Олимпиадата в Сочи“.

utroru-logo.gifПрез лятото на 2007 г. стана ясно, че Абхазия ще участва в подготовката на Сочи за Игрите и ще бъдат отпуснати 170 млн. долара за изграждане на циментов завод в районния град Ткварчел. Председателката на парламента Нино Бурджанадзе заяви, че „всякакви съвместни проекти на Москва и Абхазия, които не отчитат грузинските интереси, не само ще предизвикат отрицателната реакция на Грузия, но ще повдигнат и въпроса дали мястото за Олимпиадата е правилно избрано“.

През октомври бившият грузински президент Едуард Шеварднадзе призова за бойкот на Олимпиадата в Сочи: „Ако Русия не реши въпроса за Южна Осетия и Абхазия, тя трябва да бъде наказана по същия начин, както през 1980 година бе наказан Съветският съюз за изпращането на войски в Афганистан.“ Сега в Тбилиси думата беше предоставена на Зураб Самушия, командвал грузинските диверсанти в Абхазия. Запитан дали партизанското движение е способно да осуети Олимпиадата, той заяви: „Олимпиадата наистина може да бъде осуетена. Ще вложим в това всичките си усилия. Онези, които се борят срещу грузинската държавност, ще получат ответен удар с всички наши средства. Няма да говоря с какви и колко възможности разполагаме. Щом Русия прибягва до всевъзможни начини, за да уязви грузинския народ, грузинската държавност, ще вземем ответни мерки. Както гласи третият закон на Нютон, всяко действие предизвиква равно по сила противодействие. Как ще се прехвърлим в Абхазия, дали ще бъдем с ботуши или с друго нещо, не засяга никого.“

Близо 10 години „Белият легион“ извършваше диверсии в Абхазия. Днешните грузински власти обаче спряха подкрепата за партизаните и ги обявиха за контрабандисти. В редица случаи обвиненията бяха аргументирани с факти. След това диверсантите от легиона бяха включени в структурите за държавна сигурност на Грузия, получиха средства и отново активизираха дейността си, главно в Галски и Очамчирски район на Абхазия.

През октомври 2005 г. Самушия предаде на грузинската полиция десетки противотанкови мини, реактивни снаряди, гранатомети, ръчни гранати, над 20 сандъка с боеприпаси, стрелково оръжие… А после обяви, че подновява акциите в Абхазия. След което атаките срещу абхазки военни и милиционери в Галски район се засилиха.

Външният министър на Абхазия Сергей Шамба твърди, че с бездействието си Русия насърчава Тбилиси за провокации. Снимка от телевизионния екран

“Провокациите в Южна Осетия и Абхазия целят да бъде осуетена зимната Олимпиада в Сочи”, заяви абхазкият външен министър Сергей Шамба. “Политическите фигури в Тбилиси се дразнят от факта, че Игрите ще се състоят тъкмо в Русия. Всички среди в грузинския политически елит недвусмислено са настроени да създават проблеми на Русия“, добави той.
Шамба припомни, че на 20 септември миналата година двама руски военни инструктори бяха екзекутирани от грузински военни в тренировъчен лагер на абхазки граничари. Това беше денят, когато се очакваше в Сочи да пристигне представител на МОК. Същевременно бездействието на Русия само насърчава Тбилиси за нови провокации, смята той: „Ако Русия желае да демонстрира, че Олимпиадата не е заплашена, трябва да направи нещо.“

“Самушия е известен в Абхазия, казва военният експерт Алексей Вашченко, участник в абхазкия конфликт. Лидерът на диверсантите е роден в Сухуми, работил е като научен сътрудник в Сухумския физикотехнически институт в Агудзер. Направил опит да се уреди на работа в КГБ, но му било отказано и той здравата се озлобил. От тези емоции той се разтоварва и до днес. Формированието му стои зад убийствата на повече от 10 руски миротворци и служители на абхазки силови структури, а грабежите изобщо вече не се броят.“

В интервю за в. „Труд“ в средата на 90-те Самушия открито призна: „Да, това правя – тероризъм срещу руските миротворци.“ През 1998 г. бойци от „Белия легион“ участваха в „седемдневната война“ в Галски район на Абхазия. Част от тези хора са обучавани в Израел и Германия. Те може да се промъкнат и в Сочи, да не говорим за евентуални атентати в Абхазия – в Гагра, Пицунда, Галски район. “Това ще е повод за медиите да обявят Абхазия едва ли не за Ирак и ще постави под заплаха провеждането на Олимпиадата”, коментира новите изявления на грузинските партизани военният експерт, според когото заканите на Самушия трябва да се приемат сериозно.

“За мен няма съмнение, че грузинското ръководство и тайните служби на Грузия използват в граничната зона с Абхазия и Южна Осетия полубандитски формирования, които ще се опитат да изострят ситуацията чрез провокации”, заяви Семьон Багдасаров, експерт по антитероризъм, член на Комитета по гражданското, наказателното, арбитражното и процесуалното законодателство в Държавната дума. Той е разтревожен от информациите, че южнокорейците продължават да строят олимпийски обекти в Пхенчхан. “Със сигурност ще има опити Олимпиадата в Сочи да бъде осуетена – още един аргумент, че е необходимо Русия да признае Южна Осетия и Абхазия и да засили военното си присъствие там. Там трябва да бъдат разположени не миротворчески сили, а пълноценни части и подразделения, които да защитят гражданите на Руската федерация”, коментира Семьон Багдасаров.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.