Новите оръжия на Киев

Украински военни изстрелват Javelin. Снимка: видеокадър


Какво доставя Западът на украинците и какво модерно военно оборудване помага за задържане на настъплението на руската армия, обобщава каналът в Telegram „Можем объяснить“.

Вече седмица битката за Донбас е в застой. Пълномащабната руска офанзива е блокирана, включително със западни оръжия, които все по-често се доставят на Киев в големи количества. Съюзниците помагат на Украйна не само със стрелково оръжие, боеприпаси и друго несмъртоносно оборудване. От края на март Германия и Великобритания например предоставиха на Киев минохвъргачки, ракети и други противотанкови оръжия, както и устройства за нощно виждане и бронежилетки.

Москва отдавна твърди, че чуждестранните оръжия няма да спрат специалната операция и ще бъдат цел на руските ракети. Въпреки това, след седмица на сражения за Донбас, Русия изпрати на Вашингтон протестна нота във връзка с доставките на оръжие.

Преди това Вашингтон обяви безпрецедентни мерки за подкрепа и отпусна на Украйна повече от 2 млрд. долара. Още един милиард евро добавиха Европейският съюз и страните от НАТО. Според президента Володимир Зеленски обаче на Украйна все още не ѝ достигат смъртоносни системи и техника – противотанкови системи, ракетни установки, танкове, самолети. В тези аспекти украинската армия отстъпва значително на руската и само западната помощ може да възстанови баланса на силите.

През последните седмици съюзниците се активизираха и предадоха нови въоръжения на Киев. Какви точно са те, как украинската армия може да ги използва в новата фаза на операцията и дали Москва има отговор на тези доставки.

Switchblade

Едно от най-необичайните военни оръжия, предадени на Украйна, е заградителният боеприпас Switchblade. По същество това е безпилотен самолет камикадзе, който може да поразява жива сила и техника на противника. Той може да се използва и за сваляне на вражески дрон или дори хеликоптер. В зависимост от версията Switchblade може да лети на разстояние до 80 км (Switchblade 600) и тежи от 10 до 23 кг, което означава, че може да се носи от оператора в раница.

Дрон-камикадзе Switchblade 300


Безпилотните самолети камикадзе са използвани за първи път в Афганистан през 2012 г. Тогава военните харесват новата разработка, но отбелязват, че първата партида от 75 устройства не е достатъчна. От края на април Украйна е снабдена със 700 бомбени боеприпаса от двете модификации.

Разузнавателен дрон Phoenix Ghost


В допълнение към новите изделия Киев ще получи разузнавателни дронове Phoenix Ghost, които ще допълнят оперативното разузнаване на НАТО, което алиансът активно споделя с украинските въоръжени сили. Благодарение на това в първите дни на кампанията руската армия губи фактора на изненадата – Киев вече знае с какви сили и къде настъпва вражеската армия.

Javelin

Друга високотехнологична американска разработка е противотанковата ракетна система Javelin. От началото на кампанията Украйна получава боеприпаси и пускови установки за тази система – от Великобритания, Полша и, разбира се, от самите САЩ.

Javelin е използван успешно от Вашингтон във всички кампании от 1990 г. насам. Основното предимство на системата е принципът „стреляй и забрави“. Благодарение на инфрачервената си бойна глава и траекторията на изстрелване Javelin може да порази целта, дори ако екипажът е убит от вражески огън. Javelin е особено ефективен срещу танкове, тъй като маневреността му позволява да порази най-слабото място на бронираната машина – капака на кулата.

Освен танкове и бронирани машини Javelin може да поразява и нисколетящи хеликоптери. Основната му задача обаче е да унищожи бронираната техника на противника. Вярно е, че това е скъпо оръжие и има малко ракети за него. Вашингтон трябваше да изпрати на Киев една трета от запасите си и няма да е възможно бързо да се произведат нови.

С-300 и T-72

Новите ракети и безпилотни самолети със сигурност помагат на Украйна да възпира руските танкове и бронирани машини на открития терен в Донецка и Луганска област. Превесът на Русия в техника е твърде сериозен, затова западните съюзници изпратиха на Киев не само високотехнологични „сребърни куршуми“ – ефективни, но изключително скъпи решения. В допълнение към Javelin и Switchblade на изток са изпратени и по-малко модерни оръжия.

Например след дълги преговори Полша започва да доставя съветски танкове Т-72М. Все още не е ясно в какво състояние са машините и дали поляците са модернизирали съветските модели.

В началото на кампанията обаче балансът между страните, меко казано, не беше в полза на украинците. Руската армия разполага с над 12 хил. танка, а украинската – с пет пъти по-малко. Затова стотина танка, доставени от Варшава, няма да променят ситуацията, но ще помогнат на украинските въоръжени сили да укрепят групировката в Донбас през втория етап на войната.

В допълнение към Т-72М Киев ще получи и дивизион от съветската система за противовъздушна отбрана С-300. Един дивизион няма да помогне на украинските военновъздушни сили да завладеят небето над страната, но предвид ежедневните съобщения на говорителя на Министерството на отбраната Игор Конашенков, Киев на практика не разполага с никакви средства за противовъздушна отбрана.

HIMARS и „Градове“

Освен това, ако се вярва на руското министерство на отбраната, Украйна ежедневно губи ракетни системи за залпов огън. В тази кампания и двете страни активно използват ракетни установки „Град“. Това включва използването на запалителни и касетъчни боеприпаси. Както и при танковете, Украйна значително отстъпва на Русия по брой на реактивните системи за залпов огън. До началото на 2022 г. на всяка украинска система за залпов огън се падат по седем руски.

Володимир Зеленски също поиска увеличаване на доставките на реактивни системи за залпов огън. Украинската армия се нуждае от ракетни системи с многократно изстрелване именно за да спре масовото навлизане на техника и жива сила в Донбас. Поради принципа си на действие – множество ракетни установки „покриват“ голяма територия за кратък период от време – подобно оборудване е изключително необходимо при голямо струпване на сили в отделен район.

До края на април обаче Киев получи само 20 единици РМ-70 от Чешката република, който е чехословашка разновидност на същия „Град“. Освен това американските съюзници обещават да доставят по-модерни системи HIMARS, разработени през 90-те години на миналия век. Освен това Вашингтон ще се опита да преговаря с други страни от НАТО за доставка на подобни оръжия.

155-милиметрови гаубици

155-милиметровите гаубици, за които Зеленски настоява от началото на кампанията, биха могли да бъдат по-полезни. Самоходните и теглените артилерийски системи със 155-милиметрови снаряди се считат за по-перспективни и с по-голям обсег на действие от съветските 152-милиметрови гаубици, използвани от руската и украинската армия.

155-милиметрова британска гаубица


Призивът на украинския президент, отправен след близо два месеца кампания, все пак беше чут. Големият пакет от помощ от САЩ включва 70 гаубици M777 британско производство и влекачи за тях. В допълнение към гаубиците ВСУ трябва да получи и 144 000 снаряда от съответния калибър. Тази партида вероятно ще включва снаряди Excalibur с прецизно насочване и насочване с GPS от Канада.

Освен САЩ и Канада, Нидерландия (германските гаубици PzH 2000) и Обединеното кралство (AS90) също обещаха да доставят гаубици.

Наред с високоточните оръжия и оръжията с голям обсег западните страни доставят и артилерийски радари. Това дава възможност на украинската армия да се справя по-успешно с руските артилеристи. В съчетание с разузнавателните данни на НАТО, както и с модерните разузнавателни дронове, това помага за изравняване на бойното поле, тъй като артилерията ще играе ключова роля в пълномащабен открит сблъсък в Донбас.

Какво ще противопостави Русия

Предаденото на Украйна оръжие може да се окаже недостатъчно, за да се удържи Донбас. Десетки гаубици и танкове могат да забавят втората фаза на кампанията, но Москва има неколкократно превъзходство в тежката техника. Този дисбаланс не може да бъде коригиран чрез точкови доставки.

Но не бива да се очаква и по-широкообхватно отпускане на средства. Западните страни са силно ограничени в набора от оръжия, които могат ефективно да предоставят на Киев. Повечето от тези оръжия изискват преквалификация, която е малко вероятна в настоящата война. От друга страна, страните от НАТО и ЕС съкращават въоръжението си през последните години, така че просто не разполагат с големи количества техника.

Въпреки това новото въоръжение на ВСУ вече забавя настъплението. На Русия ѝ липсва жива сила, а многобройните машини често не могат да получат гориво и необходимата поддръжка. Ситуацията се усложнява от прекъсвания на доставките и проблеми с комуникацията.

Засега Киев продължава да прилага тактика на мобилна отбрана (удари и бягай) и ограничава руската армия, като ѝ пречи да затвори пръстена около групировката в Донбас. Всичко това означава, че втората фаза на руската кампания също започва да се сблъсква с проблеми. В същото време нито Киев, нито Москва са готови за продължителна война.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.