Махаме пълния член, после и кирилицата

Имам приятел, враг на пълния член. Трябвало да се премахне. И като протест нарочно пише всичко с пълен член. Викам му, че така го мислят за неграмотен и не обръщат внимание каква му е мисълта, а това запомнят. Той не се съобразява и продължава.

Дали като продължи като китайска капка да дълбае българския език ще доведе до реформа за пълния член? Или ще спечели последователи да го премахнат?

Премахването му ще бъде първата крачка към следващата реформа – приемане на латиницата. Въпросът се повдигна през 90-те в духа на тогавашните реформи на всичко. Президентът Петър Стоянов награди един австрийски професор за заслуги към българските работи, който директно ни посъветва да приемем латиницата, защото кирилицата ни отделя от Западна Европа.

Като се знае какви ревностни блюстители на европейските ценности има у нас, нищо чудно да обявят и латиницата като най-важна европейска ценност, която трябва да приемем.

А хора от компютърното поколение пишат на шльокавица отдавна и се дразнят на кирилицата, защото се налага да превключват клавиатура и др. досади.

Българи пишат на латиница из социалните мрежи и се оправдават, че нямали кирилица на телефона или компютъра, макар и „Епъл“, и „Майкрософт“, и „Гугъл“ – „Андроид“ да са се погрижили да осигурят.

В сегашната ситуация на руския враг, руския дявол, неминуемо ще повдигнат пак въпроса за премахване на кирилицата.

На летището в Сан Франциско преди няколко години един служител ми гледа паспорта, на който има надпис и на кирилица и вика: Like Russian. Виждал руски паспорти (там има руски квартал), но не виждал български (макар че в района вече живееха към 10-ина хиляди българи). Такава забележка ще накара всеки правоверен защитник на евро-атлантизма да се откаже от кирилицата.

Вече чувам гласа на Плевнелиев с меден фалцет да обяснява колко е важно да приемем писмеността на нашите съюзници.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.