Вицепрезидент на Газпромбанк отиде да брани Украйна: „Искам да отмия руското си минало“

Игор Волобуев. Снимка: видеокадър

Бившият вицепрезидент на „Газпромбанк“ Игор Волобуев е напуснал Русия след руската инвазия в Украйна и е на път да се присъедини към териториалната отбрана на Киев. „Медуза“ обобщава разказаното от него за причините за напускането си пред журналиста Сергей Лойко (за The Insider), украинския блогър Денис Казански и изданието Liga.net.

Волобуев вече е в Киев. На въпроса на Лойко как бившият вицепрезидент на Газпромбанк с руски паспорт е успял да влезе в Украйна, той отказва да отговори. „Това беше цяла история, един ден се надявам да я разкажа. Беше много трудно“, казва той, като уточнява, че маршрутът му от Русия до Украйна е минал през Турция, Латвия и Полша.

Волобуев казва, че е роден в Ахтирка, Сумска област, и е решил да се върне в Украйна, за да „защитава родината си с оръжие в ръка“. Според него той е искал да се върне още през 2004 г., но не е могъл да го направи по-рано поради семейни обстоятелства. В интервю за Liga.net Волобуев казва, че през 2014 г., след анексирането на Крим, „си е дал дума“, че ще отиде да се бие, ако „руските танкове дойдат в моята Ахтирка“. На 24 февруари, в първия ден от руската инвазия в Украйна, бившият висш ръководител най-накрая реши да напусне Русия.

„Вече не можех да бъда там (в Русия). Аз съм украинец по националност, не можех повече да гледам отвън какво прави Русия с моята родина… Посещението ми е като покаяние, искам да измия руското си минало. Искам да остана в Украйна до победата… Не мога да живея заможно, когато баща ми, който живее в Ахтирка, е убиван, когато моите роднини, познати и приятели са убити“, каза Волобуев. В същото време уточнява, че баща му е жив и в безопасност, но е прекарал един месец в студено мазе.

Бившият топ мениджър нарича агресията на Русия срещу Украйна международно престъпление. „Това е престъпление от страна на Путин, на руските власти и всъщност на руския народ. Защото не Путин убива украинци тук, не Путин краде тоалетни чинии, не Путин изнасилва жени. Това е руският народ. И аз, въпреки че съм украинец по националност, също съм отговорен за това. Срамувам се от това, ще се разкайвам до края на живота си, защото нося двойна отговорност – аз не съм просто руснак. Аз съм роден тук, живял съм тук (в Украйна) 18 години и затова ще нося двойна и тройна отговорност“, казва бившият вицепрезидент.

Волобуев напуска Русия на 2 март. По онова време, казва той, никой не е знаел за това. След това, както разбира бившият топ мениджър, той е бил издирван, „изчислили“, че е в Украйна, а сега го подозират, че е продал „тайни за заводите на Газпромбанк“, на които е „пиарствал“. Дали срещу него е образувано наказателно дело в Русия, Волобуев не знае.

В разговор с Казански и Liga.net Волобуев отбелязва, че напускането на Русия не е свързано с въпрос на сигурност. Според бившия топ мениджър животът му не е бил застрашен. Той коментира и смъртта на друг бивш вицепрезидент на „Газпромбанк“ Владислав Аваев, бившия топ мениджър на „Новатек“ Сергей Протосеня и членовете на техните семейства. Той заявява, че не вярва в самоубийствата им и смята, че смъртта на Аваев и близките му е инсценирана.

„Не знам какво е правил той (Аваев), никога не съм го познавал и не съм чувал нищо за него преди. Също така знам, че по време на предполагаемото му самоубийство той е бил действащ първи вицепрезидент на Газпромбанк. Не вярвам, че е могъл да убие жена си и дъщеря си, вярвам, че това е било инсценировка. Защо? Трудно е да се каже. Може би е знаел нещо и е представлявал някаква опасност“, казва Волобуев.

Волобуев смята, че войната на Русия с Украйна продължава вече 20 години и е започнала с икономически натиск. „Задачата беше Украйна да бъде привързана към нея, да бъде поставена на газовата игла като Беларус. Това беше част от войната. Трябва да призная, че участвах в тези газови войни, когато работех в „Газпром“. Първият път беше в края на 2005-2006 г., а вторият – през 2008-2009 г.“, каза той пред Liga.net.

По време на тези войни, според бившия топ мениджър, Украйна е била дискредитирана в очите на европейските потребители като надежден доставчик на газ, което е позволило на Русия и Газпром да предложат начини за доставки, заобикалящи Украйна.

Според Волобуев информационната война срещу Украйна се води от заместник-ръководителя на руската президентска администрация Алексей Громов. „Громов е сивият кардинал, който управлява информационната политика в Русия и в частност информационната политика на „Газпром“. В това отношение „Газпром“ не беше генератор на идеи, а изпълнител, и всички задачи идваха отгоре. Задачите ми бяха възлагани от Сергей Куприянов, прессекретаря на „Газпром“, казва бившият вицепрезидент на „Газпромбанк“.

Волобуев разбира, че не е добре дошъл в Украйна и че може да не бъде приет. „Разбирам, че пристигнах омазан с лайна и нямам представа дали ще мога да ги измия. Но аз съм чист отвътре… Ще ме приеме ли родината ми? Не знам. Знам, че това е далечен шанс. Имам съдници – това е баща ми, това са близките ми, това сте вие, това са хората, които просто ще ме подминат на улицата. Може да ме заплюят в лицето и ще знам защо. Разбирам, че ще ми бъде много трудно, и разбирам, че го заслужавам“, казва той.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.