Окупираният Херсон се опасява от руски планове за фиктивен референдум

Протест срещу руската окупация в Херсон. Снимка: видеокадър

Откакто руските сили превзеха в началото на март южния украински град Херсон, жителите му усещаха, че окупаторите имат специален план за техния град. Сега, на фона на засилващите се предупреждения от страна на Украйна, че Русия планира да организира фалшив референдум, за да превърне територията в промосковска „народна република“, изглежда, че местните жители са били прави.

След като руските сили се изтеглиха в началото на април от окупираните райони около Киев, те оставиха след себе си ужасни сцени и травмирани общности. Но в Херсон, голям град с ключова корабостроителна индустрия, окупационните сили са предприели различна тактика.

Въпреки че досега градът е пощаден от жестокостите, извършени на други места, ежедневието далеч не е нормално. След като Русия окупира Херсон и околния регион, достъпът до него е прекъснат. Сега Херсон страда от остър недостиг на лекарства, парични средства, млечни и други хранителни продукти, а украински официални лица предупреждават, че регионът може да бъде изправен пред „хуманитарна катастрофа“.

Русия е блокирала всякаква хуманитарна помощ, с изключение на идващата от нея, която войските доставят пред камерите на руската държавна телевизия и която много жители отказват да приемат. Без зареждането на банките в Херсон с пари в брой запасите от украинската валута гривна намаляват, а поради повредените комуникационни мрежи често не могат да се извършат плащания с кредитни карти. Достъпът до украинската телевизия е блокиран, вместо нея са пуснати руски държавни канали. Наложен е строг комендантски час.

Жителите смятат, че руските войски не са обсадили или тероризирали града като в Буча и Мариупол, защото руската страна планира да проведе референдум за създаване на „Херсонска народна република“, подобно на проруските сепаратистки територии в Източна Украйна. Вече се печатат бюлетини за вота, който трябва да се състои в началото на май, предупреди този месец украинският омбудсман Людмила Денисова.

В обръщение към нацията президентът Володимир Зеленски се обърна директно към жителите на окупирания Херсон, като обвини Русия, че планира организиране на референдум, и призова жителите да внимават за личните данни, които споделят с руските войници, предупреждавайки, че може да има опити за фалшифициране на гласове. „Това е реалност. Бъдете внимателни“, каза той.

Кметът на Херсон Игор Колихаев се присъедини към хора от предупреждения, като в интервю за украинската телевизия Zoom заяви, че подобно гласуване би било незаконно, тъй като Херсон официално остава част от Украйна.

Русия мълчи за плановете за провеждане на референдум в Херсон, а заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко заяви тази седмица, че не знае за подобно предложение.

Но основания за безпокойство има. Смята се, че оспорваният референдум в Крим, организиран по време на руската анексия през 2014 г. е фалшифициран. Резултатите от него показаха, че близо 97 процента от гласоподавателите са подкрепили присъединяването към Русия.

Поредица от руски действия тази седмица допринесоха за нарастващото чувство на паника в Херсон. В понеделник кметът съобщи в социалните мрежи, че руски войски са превзели кметството и украинското знаме вече не се вее над него. Във вторник руснаците смениха кмета с назначен от тях човек.

Руският генерал Рустам Минекаев обяви планове за поемане на „пълен контрол“ над Южна Украйна и Донбас, индустриалното сърце на Източна Украйна, населено предимно с рускоговорещи, с цел да се създаде сухопътен коридор към Крим. Украинското военно разузнаване пък съобщи, че Русия възнамерява да мобилизира насила местното население, включително лекари, в окупираните южни територии, за да подкрепят руските военни усилия.

Херсон е стратегически важен град и дава възможност за разширяване на контрола на юг. От Херсон Русия може да започне по-мощна офанзива срещу други южни градове, включително Одеса и Кривой Рог.

Окупацията на Херсонска област би позволила на Русия да запази и достъпа си до Северния кримски канал. След анексирането Украйна прекъсна водоснабдяването на канала, който свързва река Днепър с Крим и който преди осигуряваше 85 процента от нуждите на полуострова.

Володимир Фесенко, политически анализатор от мозъчния тръст „Пента център“ в Киев, казва че планът за референдум показва намерението на Русия да окупира региона в дългосрочен план.

„В Крим и Донбас Русия имаше подкрепата на местното население, но не така стоят нещата в южната част на Украйна, където украинците искат да живеят в Украйна. А това означава, че в случай на дългосрочна окупация Русия рискува да се сблъска с масово партизанско движение“, каза Фесенко.

През първите седмици на окупацията хиляди протестиращи се събираха ежедневно на главния площад в Херсон, окичени с украински знамена и с плакати, на които пишеше: „Това е Украйна“. Видеоклипове в социалните мрежи показваха как хората крещят срещу руските танкове и тежко въоръжените войници. Протестите вече се провеждат всяка седмица. В сряда руските войски използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите.

Кметът Колихаев заяви, че след предупрежденията за руски референдум и мобилизация местни жители бързат да напускат града. „Опашките от хора, които искат да напуснат града ни, достигнаха пет километра“, каза той и добави, че около една трета от предвоенното население на града от 284 000 души е избягало.

Късно вечерта в понеделник Колихаев написа във Фейсбук, че въоръжени руски войници са влезли в сградата на градския съвет на Херсон, взели са ключовете и са заменили охраната със своя.

Във вторник кметът отново публикува съобщение, в което заяви, че е отказал да сътрудничи на новата администрация, назначена от Олександър Кобец, командващия руските сили в региона. „Оставам в Херсон заедно с жителите на Херсон“, пише той. „Аз съм с вас“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.