Корупцията в България и световният опит

Заглавие от „Дневник“ – тези заглавия няма как да се скрият и управляващите не могат да се правят, че нищо не се е случило. И чужди медии започнаха да цитират обвиненията на Божков. А български медии, които ги премълчават, понасят загуби на доверие и популярност и усилват съмненията в корупция на Борисов и хората му.

Всички държави, догонили напредналите, са го постигнали чрез копиране. Управлението в редица страни от Третия свят се извършва върху правилния принцип за копиране на успеха от напредналите, за разлика от ситуацията у нас.

Още през 2000-та година, по времето, когато начело на изпълнителната власт беше Иван Костов, по моя инициатива беше преведена на български език, отпечатана и раздадена безплатно сред държавните институции монографията на Световната банка „Борбата срещу корупция: избрани правни аспекти на държавната практика и важни международни инициативи“.

В тази книга беше изложено заключението за обратно пропорционалната връзка между нивата на корупция и темповете за растеж на икономиката. Колкото по-разпространени са корупционните практики, толкова по-ниски са процентите за нарастване на икономическите показатели, като нулата не е долната граница.

В латинско-българския речник смисълът на глагола „corrumpo“ е дълъг: повреждам, пропадам, пилея, изтощавам, разлагам, унищожавам, съсипвам, покварявам, съблазнявам, развращавам, подкупвам, изопачавам, извършвам, фалшифицирам и …корумпирам.

Понастоящем нашествието на „корупцията“ в българското медийно пространство, постепенно узурпира целия семантичен спектър на думата. Постепенно беше наложена схематична представа за процеса „предложил (поискал) – дал – взел“ рушвет, в цялото многообразие на неговите форми. Но същевременно беше туширана ерозията на социалния морал. С преекспониране на „технологията“ и до голяма степен с елиминиране на икономически последствия от корупционната практика.

Понеже еднократният акт на корупцията е не само незаконно обогатяване; неговата важност се мултиплицира в последиците от извършеното деяние. Недобросъвестно сключената приватизационна сделка или необложената със съответния по размер данък фирмена печалба; необмитеният внос или прикритите нарушения по Кодекса на труда; неправилно даденият лиценз или неспазването на правилата за възлагане на държавни поръчки; нерегламентираното финансиране на политически партии или несанкционираното замърсяване на околната среда…

Минаха над 20 години, откакто финансирах издаването и безплатното разпространение сред държавните институции у нас на монографията на Световната банка. Каква е равносметката?

Светът е пълен с примери за позитивни резултати в борбата против „сребърните аргументи“, както още древните римляни са наричали подкупите. Досега такива примери не са приложени в България, което доказва, че или персоните по високите етажи на властта са интелектуални нарциси, влюбени в грешната представа за високата си образованост, или са долнопробни високопоставени мошеници, спъващи ефикасната борба против корупцията – основен източник на престъпните им доходи, чрез ограбването на българския народ. Или и двете.

Ето защо темата „противодействие на корупцията“ служи на политическите партии единствено за предизборно окалване и окепазяване, както са се наричали по времето на Алеко Константинов съвременните „компромати“. А после колелото на съдбата за българското население се завърта отново по пътя към следващия кръг на ада.

Цялата отговорност за сегашното състояние на България се носи от партократичните (партийните аристократи).

* – Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.