Русия е хегемон в Черно море, но държи корабите си далеч от украинските брегове

Руски патрулен кораб. Снимка: от тв екрана

Тъй като Русия има хегемония в Черно море, тя лесно може да атакува онези части от крайбрежието, които остават под украински контрол, смятат западни анализатори. Флотът на Киев на практика беше унищожен, но Украйна заплашва руските кораби с крайбрежните си батареи.

От началото на войната за Русия Черно море е „нейното море“ („Mare Nostrum“), каза капитанът на боен кораб Ерик Лаво, говорител на френските военноморски сили. Въпреки че всички други крайбрежни държави са членки на НАТО или се стремят към членство в алианса.

Руснаците господстват в това море според британското разузнаване с близо 20 кораба, а проливите му – Босфорът и Дарданелите, са затворени от края на февруари от Турция по силата на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.

Руснаците имат допълнително предимство, защото неотдавнашното превземане на Мариупол и пълното поемане на контрола над бреговете на Азовско море на североизток им позволява да изградят „пряка логистична верига“ от източното пристанище Новоросийск за захранване на подразделенията, воюващи в Донбас, смята Лаво.

Въпреки това Украйна, която твърди, че е потопила на 13 април руския крайцер „Москва“, успя да създаде зона на несигурност близо до останалите под контрола й брегове между Одеса и Румъния.

Киев, чийто военноморски флот бе унищожен, разполага с крайбрежни батареи и противокорабни ракети като „Нептун“, а без съмнение скоро ще има и ракети „Харпун“, дарени от Великобритания.

„Тази зона представлява заплаха, за която Русия трябва да си дава сметка“, каза Игор Деланое, заместник-директор на Френско-руската обсерватория и специалист по руските военноморски сили.

Морски санитарен кордон

Това може да попречи на Русия да предприеме военноморска операция в района на Одеса. Подобна операция би позволила да се обкръжи Украйна и да се прокара коридор до сепаратисткия молдовски регион на Приднестровието, както каза тази седмица един руски генерал.

В момента обаче тази хипотеза „изглежда нереалистична. Трябва да видим как ще се развият нещата в Донбас“, каза Деланое и отбеляза, че „ще трябва да бъдат унищожени крайбрежните батареи, ако руснаците решат да прибегнат до подобен вариант“.

„Не знаем точно с колко ракети „Нептун“ разполага Украйна“, каза Майкъл Питърсън, директор на Института за изследване на руските военноморски сили в американския Военноморски колеж.

Освен това руснаците „нямат въздушно превъзходство и не са прецизни в ракетните си удари“, което ограничава капацитета им да неутрализират тези батареи, отбелязва Ерик Лаво.

От началото на войната „Русия среща големи трудности в откриването и унищожаването на мобилни батареи и ракети земя-въздух“, каза Питърсън и допълни, че „според него същото важи и за мобилните отбранителни крайбрежни батареи“, които често са местени.

С тези ракети, повечето от които, според Питърсън, са с обсег от около 300 километра, Украйна е създала „морски санитарен кордон“, смята Ерик Лаво, което освен това позволява на Киев да заплашва „снабдителните линии по море на руските войски на южния фланг“ между Херсон и Николаев.

Морски дронове и мини

Това е кордон, укрепен от мини, някои от които започнаха да дрейфуват. Той ще бъде подсилен с обещани от САЩ морски дронове, „предназначени да помогнат за крайбрежната отбрана на Украйна“ според Пентагона, който отказва да съобщи дали дроновете ще носят оръжие на борда.

„Най-вероятно е те да бъдат използвани за наблюдение и разузнаване за отбранителните системи“ по бреговете, каза Питърсън.

„Руснаците няма да могат да контролират Черно море. То вече няма да е тяхно“, каза миналия четвъртък пред телевизия „Скай нюз“ британският министър на отбраната Бен Уолъс, който осъди между другото отражението на блокадата върху търговските пътища за износ на зърно.

Исторически Черно море, наричано в древността Понтос Евксинос, винаги е било от жизненоважно значение за Русия, която „най-накрая трябва да избяга от затворената си стая…, за да напълни дробовете си със свободния въздух на моретата“, както пише Достоевски през 1877 г.

Колкото до въпроса с войната, Русия се ще се бори да запази контрола си над Черно море, което ще остане огнище на напрежение с пряко отражение върху световните икономически потоци.

„Търговските кораби ще се върнат, те ще отидат в Мариупол, ще отидат в Одеса, която се надяваме, че ще остане украинска, ще отидат в румънските пристанища, в българските… Но използването на морските ресурси, риболовът в завладените морски пространства могат да останат в руски ръце“, прогнозира Ерик Лаво.

В стратегически план „много крайбрежни държави сега ще научат уроците на войната, значението на крайбрежните батареи, включително Румъния и по-специално Турция“, отбеляза Питърсън.

Ако всички се снабдят с подобно военно оборудване, военноморският баланс ще се наклони към тези други страни“, прогнозира американският експерт и каза, че дори Русия да запази хегемонията си, „тя вече определено няма да се чувства толкова спокойна“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.