„Вашингтон пост“: Откъде тръгва „зомби твърдението“ на Сергей Лавров за еврейския произход на Хитлер

Сергей Лавров. Снимка: от тв екрана

„И какво, ако „украинският президент Володимир Зеленски е евреин? Този факт не значи, че няма нацистки елементи в Украйна. Мисля, че Хитлер също е имал еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрият еврейски народ е казал, че най-върлите антисемити обикновено са евреи. Всяко семейство си има черна овца, както казваме ние“, това заяви на 1 май руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианска телевизия, припомня в. „Вашингтон пост“. И допълва, че изявлението му предизвика възмущение в Израел.

Това е добър пример как една неясна част от семейната история на Хитлер позволява развенчана легенда да изплува от време на време, коментира авторът на американското издание Глен Кеслър и изтъква, че има малко доказателства в подкрепа на това твърдение.

Авторът прибягва до актуалния прийом за проверка на фактите и тръгва оттам, че източникът на твърдението е документиран факт: бащата на Хитлер е роден извънбрачно и така и не е ясно кой е неговият дядо. Това оставя отворена възможността дядото на Хитлер да е бил евреин, а самият Адолф Хитлер да е имал една четвърт еврейска кръв. Авторът на „Вашингтон пост“ обаче посочва, че еврейската традиция предполага, че еврейството се предава по майчина линия.

В периода на Хитлеровия възход към властта липсващата информация за неговия дядо е пораждала спекулации, че е възможно той да има еврейско потекло.

През 1953 г. са публикувани мемоарите на личния адвокат на Хитлер – Ханс Франк. Това става седем години, след като Франк е екзекутирал след Нюрнбергския процес за престъпления, извършени от него като генерал губернатор на окупираната от нацистите Полша.

Франк твърди, че се е ровил в потеклото на Хитлер, след като негов племенник заплашил да изнудва фюрера с разкритие за еврейското му потекло. Франк твърди, че открил, че бабата на Хитлер по бащина линия – Мария Ана Шикългрубер, ражда през 1837 г., когато е била на 42 г., бащата на Хитлер – Алоис, докато работела като готвачка за еврейско семейство в австрийския град Грац. В кръщелното не е посочено име на бащата на детето, а раждането е записано като „незаконно“.

Франк обаче твърди, че от писма между бабата на Хитлер и семейство Франкенбергер, за което тя е работела, ставало ясно, че член на семейството, вероятно 19-годишният син, е имал интимни отношения с 42-годишната жена и Франкенбергер плащали за издръжка на детето. Предполага се, че самият Хитлер е казал на адвоката си Франк, че баба му всъщност измамила семейство Франкенбергер, твърдейки, че тийнейджърът е баща на детето й. Хитлер се позовал на разказано от баба му, но тя е починала 40 години преди раждането му.

Повечето историци казват, че версията на Франк е пълна с грешки и не е достоверна, посочва авторът на „Вашингтон пост“. Един от доводите е, че през 1830 г. в Грац не е имало еврейско семейство Франкенбергер, според биографичната книга на Йън Кършоу за Хитлер „Високомерие“ , издадена през 1998. Имало е семейство Франкенрайтер, но то не е било еврейско. Няма доказателства, че Мария Ана въобще е била в Грац, да не говорим, да е била наета от месаря Леополд Франкенрайтер.

Нещо повече, така и не е открита кореспонденция, която да дава подробности за интимна връзка и издръжка за дете, както са описани от Франк. Всъщност семейството било прекалено бедно, за да е изплащало каквато и да е издръжка, посочва Глен Кеслър във в. „Вашингтон пост“. Като капак на всичко, синът на Франкенрайтер – предполагаемият дядо, е бил само на 10 години, когато е роден Алоис.

Що се отнася до племенника Уилям Патрик Хитлер, за когото се твърди, че се опитал да изнудва Хитлер, той никога не е правил такива твърдения публично, дори и след като се премества в САЩ.

Историците изтъкват и официалната забрана евреи да живеят в тази част на Австрия до 60-те години на 19 в.

Но през 2019 г. психологът Леонард Сакс поставя под въпрос твърдението, че по онова време в Грац не са живеели евреи и открива доказателства, че в града е имало малка еврейска общност. В неговото изследване, публикувано в „Джърнъл ъв юропиън стъдис“, се настоява версията на Франк да се смята за по-достоверна.

Когато Алоис е петгодишен, майка му се жени за Йохан Георг Хидлер, когото Хитлер официално обявява за свой дядо. Тя умира, когато Алоис е деветгодишен. Тогава Алоис, който още използва фамилията на майка си – Шикългрубер, е изпратен да живее във фермата на по-малкия брат на Йохан Георг – Йохан Непомук Хидлер.

Според много историци биологичният баща на Хитлер е бил или Йохан Георг, или Йохан Непомук, но тези връзки били потулени, за да се избегне скандал. (Йохан Непомук бил вече женен, когато Алоис се ражда).

Така и не са се появили доказателства, които да подкрепят това по един или друг начин, отбелязва Глен Кеслър.

Йохан Непомук оставя наследство на Алоис. Но вероятно в рамките на кръвосмесителен обрат Йохан Непомук е бил и дядо по майчина линия на майката на Адолф Хитлер – Клара. Когато е на 39 години, почти 20 години след смъртта на Йохан Георг, Алоис убеждава енорийския свещеник да промени архива за кръщанетата и да впише Йохан Георг Хидлер като негов баща.

По неизяснени причини фамилното име е записано в регистъра като Хитлер, а не Хидлер, завършва „факт чекингът“ на „Вашингтон пост“ за това има ли основания да се твърди, че Адолф Хитлер е имал еврейска кръв.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.