Искате да се свържете с ЦРУ от Русия? Агенцията насочва хората към тъмната мрежа

ЦРУ твърди, че руснаци, недоволни от инвазията в Украйна на Владимир Путин, може би се опитват да се свържат с американското разузнаване – и то иска те да го направят чрез тъмната мрежа.

В понеделник агенцията даде начало на нова кампания за популяризиране на присъствието си в част от интернет, която е достъпна само чрез специализирани инструменти, които предоставят повече анонимност. ЦРУ има сайт в тъмната мрежа, който има същите функции като нормалната му начална страница, но е достъпен единствено чрез интернет браузъра „Тор“, който предлага повече по-големи възможности за криптиране от повечето обикновени браузъри.

Инструкции на английски и руски за достъп до сайта в тъмната мрежа се появиха в понеделник на каналите на ЦРУ в социалните медии. Агенцията се надява, че руснаците, живеещи в чужбина, ще могат да споделят инструкциите със свои контакти в страната.

Въпреки че много руснаци изглежда подкрепят официално наричаната от Кремъл „специална военна операция“, дългогодишни наблюдатели на Русия смятат, че начинът, по който Путин управлява войната, може да отблъсне някои влиятелни хора, които не са съгласни с него. Въпреки огромния капацитет за прехващане на комуникации и сателитни изображения, за западните разузнавателни агенции остава от критично значение да набират човешки източници, които могат да предоставят информация за Кремъл и условията в Русия.

„Нашата глобална мисия изисква индивидуални лица да могат да се свързват с нас безопасно от където и да било“, се казва в изявление на агенцията.

Служител от ЦРУ, говорил при условие за анонимност, за да обсъди чувствителни въпроси от сферата на разузнаването, каза, че агенцията знае, че „има обезпокоени руснаци, които отчаяно се опитват да се свържат с ЦРУ“. Служителят отказа да съобщи колко хора са се опитали да се свържат от началото на войната.

В Русия „не е безопасно директно да се общува с американци физически или виртуално“, каза той. „За тези хора, които искат безопасно да се свържат с нас, това е начинът, по който могат да го направят“.

Открит през 2019 г., сайтът на ЦРУ в тъмната мрежа е достъпен чрез браузъра „Тор“. „Тор“ е акроним от „The Onion Router“ (Луков маршрутизатор) и препраща интернет трафика през множество трети страни, за да маскира личността и дестинацията на своя потребител. След като изтегли браузъра „Тор“, потребителят обикновено въвежда дълга поредица от символи, последвани от „.onion“.

Чрез употребата на „Тор“ се премахват бисквитките и много други начини за проследяване на типичния потребител на интернет. И въпреки че никоя форма на комуникации не е напълно сигурна във всеки един момент, служители от разузнаването твърдят, че потенциален човек, желаещ да даде информация, би бил по-добре защитен от руско следене в тъмната мрежа.

Първоначално „Тор“ е бил създаден с подкрепата на Военноморската изследователска лаборатория на САЩ и е управляван от организация с нестопанска цел от 2006 година. Той отдавна се използва от хората, желаещи допълнителна поверителност: дисиденти в авторитарни страни, хора, опитващи се да заобиколят защитни стени и цензори, служители от правоприлагащите органи и разузнаването, и журналисти, включително от Асошиейтед прес, който поддържа в „Тор“ своя собствена кутия за сигнали. Той може да се използва от всеки, желаещ допълнителна поверителност. Използва се и от престъпници.

На руснаци отдавна се налага да търсят начини за заобикаляне на правителственото блокиране на интернета. В отговор на репресиите на Кремъл от началото на войната някои медии и „Туитър“ насърчиха употребата на техни собствени сайтове „.onion“ или на софтуер за виртуални частни мрежи.

Въпреки че официални представители не разкриват подробности, може спокойно да се предположи, че американското разузнаване работи в Русия. Привличането на вниманието към сайта в тъмната мрежа сега афишира пред потенциални контакти, че ЦРУ обръща внимание на тяхната безопасност, каза Марк Келтън, който през 2015 година се е пенсионирал от ЦРУ, където е служил като началник на контраразузнаването.

„Когато хората решат да се свържат, те много добре знаят какво правят и какви са рисковете“, каза Келтън. „Тук въпросът е да ги уверим, че от другата страна има хора, които ги е грижа за тяхната защита“.

Повратни моменти като падането на Берлинската стена често предоставят на разузнавателните служби възможности за набиране на контакти както във Вашингтон, така и в Москва. Войната на Путин в Украйна и нейните последици за Русия – хиляди убити войници, съсипващи руската икономика санкции и провал да бъдат постигнати основните военни цели, докато изображения на предполагаеми военни престъпления се разпространяват по целия свят – би могла да стане такъв повратен момент, вярват някои наблюдатели.

Двама уважавани руски журналисти, Андрей Солдатов и Ирина Бороган, написаха неотдавна, че провалите на войната са провокирали взаимни обвинения в руските служби за сигурност, известни с прозвището „силовици“. Руските въоръжени сили обвиняват Путин, че е изискал „нова и ограничена стратегия“, която според тях е завързала ръцете им в борбата срещу подкрепяните от Запада украински сили, написаха Солдатов и Бороган. Някои от „силовиците“, които са отказвали да приемат обаждания от журналистите в началото на войната, вече надигат глас повече. „Това е първият път, когато силовиците се разграничават от президента. Това отваря всякакви видове възможности“, пишат те.

Личната идеология или разочарованието от режима на Путин са по-вероятни причини някой да стане шпионин срещу Русия, отколкото финансовите възнаграждения, които биха могли да получат, каза Келтън. „Кризите винаги са добри времена за шпионаж“, каза той. „Хората в автократичните общества често нямат желание за промяна, докато не се сблъскат с моралната и политическа необходимост да направят избор. Това в исторически план е предоставяло благоприятна възможност хора да се обръщат към САЩ“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.