Военно предупреждение от САЩ: Русия се учи от грешките си в Украйна

Руска военна колона. Снимка: от тв екрана

През първите два месеца от войната в Украйна САЩ научиха много за недостатъците и възможностите на руската армия, заявиха във вторник в Конгреса високопоставени представители на Пентагона. Те обаче предупредиха, че Москва се учи от грешките си, в момент, когато войната навлиза в нова фаза, и че от това ще зависи какви артилерийски оръжия и други оръжейни системи ще предоставят САЩ.

Министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, генерал Марк Мили, казаха пред сенатската подкомисия, която следи за изразходваните от правителството средства, че ако Конгресът одобри финансиране, то нещата, от които Украйна има най-критична нужда, са противотанкови ракети, противовъздушни ракети и ракети „земя-въздух“, които се изстрелват от рамо. Мили заяви още, че предвид факта, че боевете се концентрират в Донбас, Източна Украйна, украинските сили се нуждаят от повече танкове и механизирани превозни средства, каквито доставят САЩ и други страни.

Идните седмици ще са решаващи, заявиха американските представители.

Допреди руското нахлуване в Украйна в края на февруари Съединените щати бяха предоставили на украинската армия оръжия и оборудване на стойност около един милиард долара. Освен това те обучаваха украинските сили в продължение на години. След инвазията САЩ отделиха още 3,7 милиарда долара за оръжия и други видове помощ, като администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри отпускането на допълнителни 33 милиарда долара, които да бъдат изразходвани за военна и друг вид помощ.

Някои сенатори, сред които Пати Мъри от щата Вашингтон, настоятелно зададоха на Остин и Мили въпроса дали оръжията наистина достигат до войниците на фронта или биват отклонявани или складирани. Остин отвърна, че е трудно да се знае това, тъй като в Украйна няма американски военнослужещи, които да упражняват контрол върху потока на оръжията. Той изтъкна обаче, че представители на американските власти често разговарят със свои украински колеги и подчертават необходимостта от отчетност при разпределянето на оръжията.

Остин описа провалите на Русия в началото, включително появилите се почти веднага логистични затруднения, с които са се сблъскали руските сили, трудностите им да се снабдят с храна, вода и други необходими провизии.

„Наблюдавайки развитието на събитията, видяхме как те не могат да се справят с логистиката, как отначало направиха някои лоши предположения, видяхме как не успяват да координират своите въздушни удари с наземните си маневри, цял набор от грешки. Отдавам до голяма степен това на липсата на лидерство на по-ниско ниво“, заяви Остин.

Проблемите с лидерството, отбеляза той, накараха Русия да изпрати генерали на фронта, където много от тях бяха убити.

Остин каза, че Съединените щати очакват част от тези грешки да бъдат повторени на фона на ескалирането на сраженията в Донбас и Южна Украйна и на опитите на Русия да установи контрол върху големи територии и да свърже Донбас с Крим (черноморския полуостров, който Русия анексира през март 2014 г.) през крайбрежието на Азовско море и Мариупол.

„Те обаче ще се поучат от грешките си през ранните фази от тази битка. И ще видим как ще започнат да се справят по-добре с логистиката. Ще видим също как ще се справят по-добре с координирането на огъня. Някои неща обаче няма да успеят да коригират“, подчерта американският министър на отбраната.

Остин и Мили заявиха, че провалът на Русия със задачата да обучи младите командири да взимат решения е довел до прекалено йерархична структура на руската армия, която не е толкова гъвкава и ефективна като украинските сили.

Мили изтъкна, че САЩ и други западни държави са преподали на украинските сили принципа на мисийното командване и децентрализирания контрол и тактики, които са много по-подходящи при динамичен конфликт.

Той каза още, че САЩ „са отворили каналите“, че са изпращали „сериозно количество разузнавателна информация“ на Украйна още преди нахлуването и че са продължили да предоставят сведения и след началото на военните действия.

Президентът Джо Байдън междувременно номинира генерала от сухопътните сили Кристофър Каволи за следващия най-високопоставен американски генерал в Европа и за главнокомандващ съюзническите сили на НАТО. Каволи понастоящем е ръководител на командването на армиите на САЩ в Европа и Африка. Предстои номинацията му да бъде разгледана от Сената. Ако бъде одобрена, той ще наследи на поста генерала от военновъздушните сили Тод Уолтърс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.