Пролетна измама

Румен Белчев

Заглавието не е оригинално – краднато е от разказа на класика Елин Пелин. Сещате се – за отец Игнатий, който препуска през зеленото поле към нещо бяло на хоризонта и си дума: „Да е жена – жена е. Да е сама – сама е. Младичка ще да е…“

И ние така – препускаме из жълтите страници на вестниците и си думаме: „Да са вестници – вестници са. Да са жълти – жълтички са. Интереснички ще да са…“

Какво по-интересно във времената на всеобщ подем на родолюбивите чувства от изкуството на стихоплетството! „ТРУД“ грижливо е подбрал откъси от най-добрите стихове, прославящи хората на власт – като се почне от другаря Живков и се свърши… Ами – със сегашния премиер:

Хлапак красив

С поглед дяволит.

Политик е талантлив

И оратор даровит.

Последното, което може да се рече за премиера, е, че е оратор даровит, все грешчици допуска, но той е млад – ще се научи.

Изданието припомня и друга ода на г-жа Събинка Джулгарева:

Пожарникар и футболист,

Сладкодумник, каратист!

Дарба всякоя телесна

Изпъкна в Бойко, блесна!

Заради скоропостижните оставки на служебните кабинети генералът Янев все още не се е сдобил със стихотворение, но има надежда – като си състави партията, ще го получи!

Междувременно „ТЕЛЕГРАФ“ ни предлага нови коктейли, забъркани на високо ниво – „Министър бърка коктейли със солна киселина“! Не бързайте да тичате към железариите за киселина – става дума за открит урок, проведен от министъра на образованието.

По странно стечение на обстоятелствата следващото заглавие допълва по неочакван начин странния коктейл: „Избавете се бързо и лесно от запека без използване на лаксативи“.

Вярно, солната киселина върши много работа при отпушването на умивалници, но чак дотам…

Забавните странички на всекидневниците не могат да ни отвлекат от основния проблем на днешните дни – войната в Украйна. И тъй като призивът е да се вземат предвид всички мнения, мнението на руската страна намираме в „Русия днес“. „Експерти обсъдиха природата на украинския национализъм“ – информира още на първа страница вестникът. Не става много ясно къде точно се е провела кръглата маса на експертите по национализъм, но едно от твърденията обръща световната история с хастара навън: „Украинският фашизъм, а той е форма на фашизма, никога не е съществувал от само себе си. Той винаги се е опирал на външна подкрепа. Някога – от Полша, след това – от Австро-Унгария, фашистка Германия, САЩ“…

Знаем, че фашизмът може да има различни проявления, но фашизмът да е форма на фашизъм – не бяхме чували.

Не бяхме чували и за фашизъм по времето на Австро-Унгарската империя – според досегашните учебници той се е зародил след разпадането ѝ. Но щом го казва експертът Григориев, сигурно е вярно. А според експерта Мамонов, провел проучване в Русия, „80 % от анкетираните не се съмняват, че в Украйна действат нацистки организации“…

Да е пропаганда – пропаганда е.

Да е успешна – май успешна ще е.

Но тъпичка ще да е…

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.