Разследване: Кои са „Tроловете на Путин“?

Йесика Аро. Снимка: видеокадър


Йесика Аро е принудена да напусне собствената си страна, за да избегне заплахите срещу живота ѝ

През последните години интернет троловете се превърнаха в оръжие за масово поразяване, способно да преобърне общественото мнение и дори националната политика на дадена държава. А руските механизми за информационна война са нагледен пример за това как с един коментар може да подмениш истината и да създадеш цяла идеология.
В „Tроловете на Путин“ (Сиела, превод Максим Стоев) финландската журналистка Йесика Аро описва своя собствен опит в конфликтите с тях, довел до заплахи за живота ѝ и принудил я да напусне родната си страна.
Когато стартира своето вече станало световноизвестно разследване за руските пропагандни тролове през септември 2014 г., Аро е само на 33 години – млада жена, която мечтае за семейство и бляскаво бъдеще. След статията ѝ в обществената медия Yle, посветена на въздействието на информационната война на Кремъл зад граница обаче срещу нея започва безпрецедентна кампания, целяща да изтощи психиката ѝ и да „запуши“ устата ѝ.
Финландската журналистка, живяла известно време и в Русия, е принудена да напусна родината си, но не се поддава на психологическите атаки и не се отказва от темата.
В книгата са описани редица фронтове на информационната война с Русия – още от времето на цветните революции в Източна Европа, през убийството на Сергей Магнитски, руската намеса в избирането на Доналд Тръмп, окупацията на Крим и Донбас, свалянето на малайзийския самолет над Украйна.
Намесени са имената на хора, които познаваме и от българския фронт на информационната война – като Александър Дугин и генерал Решетников, както и нашумялата и у нас преди година тема за закона „Магнитски“.
Базирайки се на интервюта с дипломати, журналисти, политици, сблъскали се с руската пропаганда, станали нейни жертви, не само във Финландия, но и в Литва, Беларус, САЩ, Швеция, Великобритания, Украйна, Йесика Аро чертае точна карта на влиянието на руската машина за тролове върху оформянето на общественото мнение.
„Tроловете на Путин“ от Йесика Аро е стряскащо разследване, което ще изобличава тайните на може би най-жестокото психологическо оръжие за масово унищожение на XXI век. Разследване, което ще ви накара да погледнете на всичко, написано в интернет, с други очи. „Има схващане, че Русия е майсторски пропагандист – не е. Те лъжат, а западните медии не са достатъчно критични към лъжите им“, казва Елиът Хигинс от Bellingcat. Следва откъс.

Дипломатът Ренатас Юшка

Три години след като литовският дипломат Ренатас Юшка беше загубил работата си като посланик в Унгария, полицейското разследване за незаконното подслушване на телефона му не беше довело доникъде.
Криминалистите не намериха отговора на горещия въпрос: кой нелегално е слушал и записвал разговорите на Юшка и колегите му, свалил е записите на хартиен носител и ги е публикувал в YouTube.
Авторът, естествено, не беше „Зидрунас Геринтас“, с което име файловете бяха качени в YouTube. Зидрунас може да звучи литовски, но извън интернет лице с такова име не съществува.
Полицията получи оскъдна техническа информация от качения файл, който бе излъчен от мобилно устройство с неизвестен IP адрес. Литовската полиция изпрати няколко искания за информация до YouTube, но компанията отказа да сътрудничи и дори не отговори на исканията.
Съдебните следователи анализираха файловете. В началото на едно обаждане идентифицираха звук, който изтълкуваха като „звук при стартиране или изключване на устройство“.
Техническото разследване потвърди подозрението: записите бяха редактирани и манипулирани, и следователно – скалъпени.
С други думи, те представляват изрязани откъси от няколко разговора на Юшка с негов колега, които след това са лепени.
Но в YouTube те бяха представени като един разговор.
Видеоклиповете бяха очевидно предназначени за международната аудитория, затова бяха снабдени с английски субтитри и имена. Субтитрите също бяха фалшифицирани и тонът на заглавията на видеото беше циничен. Във видеоклиповете посланик Юшка беше представен като небрежен дилетант, неподходящ за такава отговорна работа.
По същото време в YouTube бяха качени и записани тайно обаждания на литовския посланик в столицата на Азербайджан Баку с колегите му във Вилнюс.
Видеоклиповете предизвикаха медийна буря в няколко различни страни и унищожиха кариерите на подслушаните дипломати.
Дипломатическата им неприкосновеност беше нарушена, а престъпленията доведоха до жертви. Но тъй като полицията не намери престъпника, никой не бе обвинен и никога не се проведе съдебен процес.
Това не беше първият път, в който нападаха посланик Ренатас Юшка с компромати. При предишните скандали Юшка остана почти невредим, защото литовското Министерство на външните работи го подкрепи твърдо. Но манипулираните видеоклипове, които медиите погрешно определиха като „течове“, т.е. като истински, бяха твърде много.
След месеци на обществен натиск и парламентарни изслушвания началниците на Юшка му казаха да си събере багажа, да напусне Будапеща и да се върне у дома.
Посланикът съвсем неслучайно е бил обект на няколко фалшиви скандала в продължение на седем години. Дискредитираха го, защото беше борец за демокрация.

ПЕПЕЛ В МИВКАТА

Правозащитникът и визионер Юшка е историк по образование. Възходящата му кариера в литовското Министерство на външните работи започна, когато беше на 23 години, през 1995 г., пет години след като Литва възвърна независимостта си след жестоката съветска окупация. В Министерството на външните работи Юшка се специализира основно по Беларус, югоизточната съседка на Литва, която остана под силно руско влияние след разпада на Съветския съюз.
Като млад дипломат Юшка работи за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ, а по-късно като съветник на литовския посланик в Минск. Тогава се появява и първият компромат за него.
По типичен за руските разузнавателни служби начин някой посещава дома му в беларуската столица и оставя пепел от цигара в кухненската мивка. Никой от членовете на семейството на Юшка не пуши.
„Не ми беше приятно, но го приех като част от работата си“, казва тогава Юшка.
От Беларус той докладва, че страната преживява тревожна политическа ситуация. Той е свидетел как са фалшифицирани изборите, за да може да ги спечели предпочитаният от Кремъл президент, авторитарният Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г.
На първия етап властта на Лукашенко беше гарантирана от корумпираната изборна администрация чрез попълване на урните с фалшиви гласове.
По-късно Конституцията беше изменена и позволи на Лукашенко да продължи да се кандидатира за президент за неограничено време, т.е. колкото пъти пожелае.
Свободните медии бяха унищожени. Лукашенко беше показван по телевизиите всеки ден и се представяше като единствен и безалтернативен ръководител на страната. Ругаеше редовно Западна Европа и САЩ. Още през 1999 г. беларуски опозиционни активисти и журналисти, критични към режима, започнаха да изчезват.
За разлика от днес, преди около 15 години западните дипломати все още не подкрепяха открито опозиционни политици или граждански активисти от постсъветските страни. Често западните страни прикриваха подкрепата си, като действаха индиректно чрез НПО и фондации.
Но Литва, наскоро родената западна демокрация, където репресиите, извършени от съветския режим, все още бяха свежи в паметта на нацията, избра различна линия: тя започна диалог със защитниците на демокрацията в бившия Съветски съюз.
Когато Юшка се завръща от Минск във Вилнюс през 2003 г., работата му във Външното министерство представлява точно това: подкрепа за беларуската политическа опозиция. Той поддържа контакти и оказва помощ на неопитните опозиционни групи в Беларус, НПО-та и политици. Официалните дипломатически връзки с правителството на Беларус се извършват от други отдели на Министерството.
Юшка е инициатор и изпълнител например на одобрено от литовското правителство решение за предоставяне на убежище във Вилнюс на Европейския хуманитарен университет. По онова време той е единственото в Беларус независимо висше училище, затворено от Лукашенко по политически причини през 2004 г.
Този уникален университет, фокусиран върху хуманитарните и социалните науки, действа и до днес във Вилнюс и много беларуски студенти го завършват в съответствие с европейските стандарти.
„Литовското Министерство на външните работи беше едно от първите, ако не и първото, което осъществи пряк контакт с демократичната опозиция на Беларус. Това беше смел ход и всички разбирахме, че може да последват неприятности“, казва Юшка.
На всички съвременници, следили отблизо развитието на Беларус, беше станало ясно, че Лукашенко, по онова време последният диктатор в Европа, се ползва с благословията на Москва. Правителствата в Минск и Кремъл действаха като съюзници и си сътрудничеха във всички области. Официално Беларус подкрепяше позициите на Кремъл и ги защитаваше като свои на международната сцена.
Що се отнася до Русия, повечето западни правителства дълго време таяха надежди и търпеливо чакаха Владимир Путин да поведе страната към реформи и демокрация. Западът искрено желаеше да установи взаимноизгодни отношения с режима на Владимир Путин, шпионин на КГБ и ФСБ.
В ранните си години като президент Путин сигнализира за готовността си да сътрудничи на Запада. Русия играеше ролята на стратегически за Европейския съюз партньор и след терористичните атаки през 2001 г. в САЩ обещаваше да се бори с джихадистките терористи заедно със Западния алианс.
По онова време все още бяха рядкост публичните дискусии за тайните операции на Русия и за фалшивите новини, които тя разпространяваше срещу същите държави, с които официално си сътрудничеше. Подобни твърдения бързо биват игнорирани като конспиративни теории.
Но Юшка и колегите му от литовското Външно министерство разбираха, че Беларус се използва от Русия като опитно поле за разузнавателни служби и тестова площадка за политически технологии.
Ако проектът за затваряне на Беларус се окажеше успешен, страната щеше да бъде изолирана от западните ценности и информационно пространство и така – поставена в трайна зависимост от Русия. Кремъл би могъл да използва подобни средства за репресия не само в Беларус, но и другаде извън нейните граници.
По това време дипломатът Юшка вече беше на 30 години и беше загрижен за състоянието на гражданското общество в съседната държава. На по-малко от 40 километра от Вилнюс се нарушаваха правата на човека, гражданските свободи и демокрацията. Кремъл се намесваше безцеремонно във вътрешните работи на Беларус. Гражданите ѝ бяха в беда и се нуждаеха от конкретна помощ – както икономическа, така и политическа.
Юшка осъществяваше контакти с демократични активисти в региона, например движението „Кмара“ от Грузия, участници в първия Майдан в Украйна и активисти на сръбското младежко опозиционно движение „Отпор“. Неговият отдел помагаше на беларусите да се свържат онлайн с донори, организираше срещи и семинари за правата на човека и популяризираше европейските ценности сред тях.
През 2006 г. в Беларус предстоеше да се проведат поредните президентски избори и като цяло се очакваше да бъдат фалшифицирани, за да спечели Лукашенко. На останалите кандидати не им се даваше думата в медиите.
С мандат от литовското Министерство на външните работи Юшка се опитваше да подсили крехката опозиция, която искаше да поведе Беларус към модерна западна демокрация. Съветваше продемократичните кандидати за президент Александър Милинкевич и Александър Козулин и техните предизборни щабове, които редовно се срещаха във Вилнюс с международните организации, забранени в Беларус. Те бяха насърчавани да изразяват свободно мнението си. Преди президентските избори в Беларус прозападно настроени граждани в Грузия и Украйна вече бяха организирали така наречените „цветни революции“8: мирни, мащабни демонстрации, където хората изразя-ват желанието си страните им да се доближат до Европейския съюз и Запада. Искаха да се дистанцират от корумпираните управляващи режими, чиито конци се дърпаха от Кремъл.
„Давахме съвети, разработихме проевропейски лозунги и инициативи, обмисляме начини да печатаме материали и да ги разпространяваме. Работихме усилено, за да може гласът на беларуския народ да се чуе в международното медийно пространство.“
Победителят на фалшифицираните избори беше предизвестен. Администрацията на Лукашенко и самият той въведоха система за предварително гласуване, което доведе до лесни за изпълнение изборни измами.
Единствената възможност на беларуската опозиция за видими резултати беше да излезе на улицата, за да демонстрира, по примера на гражданите в другите страни, извършили „цветни революции“. Демонстрациите бяха единственият начин да се привлече вниманието на Запада към това, че в центъра на Европа, пред очите на всички, се провеждат фалшиви избори.
„Изборите“ бяха на 19 март 2006 г.
Избирателната комисия от марионетки на Лукашенко обяви, че 92,6% от избирателите са упражнили правото си на глас. Според нея Лукашенко печелеше категорично, получавайки подкрепа от 82,6% в първия кръг. Опозиционният кандидат Александър Милинкевич остана на второ място с 6% от гласовете.
Опозицията веднага постави под въпрос резултата. Независим изследователски институт обяви, че всъщност Лукашенко е получил само 40% от гласовете, което означаваше, че е необходим още един тур. Вторият тур, от своя страна, щеше да означава за авторитарния Лукашенко, Батката, бащата на нацията, „цветна революция“ – кошмарен сценарий.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.