Инвалидите-пенсионери като клиенти на „Бързи кредити”, ПИК-ове, ПУК-ове и КЕП-ове…

 

Опашка в ТЕЛК. Снимка: БГ фермер

 

Ще осветля един процес за получателя на инвалидна пенсия поради общо заболяване, който засяга твърде много хора. Казусът се повтаря на всеки 3 години, но днес – със и след ковида, е особено актуален. И обрича немалко от тях на няколкомесечно съмнително оцеляване и чудене как да се справят.

Задължително е преосвидетелстване на всеки 3 години и за (простете) куци, слепи и с ампутирани някои неща. Това няма да коментирам. Но ще пиша от собствен опит като сърдечно увреден с инвалидна пенсия. За 12 години ТЕЛК-процентът ми не е променян. Последното ми решение бе с валидност до 1 април т. г. Писмо за начало на процедурите по поредното преосвидетелстване получих през февруари.

Събрах си документите сега и ходих по кабинетите на необходимите (за моето заболяване) доктори. Теглих „заявление-декларация” от Интернет, което е новост по новата система от 2020 г. защото се въведе Информационната система за контрол на медицинската експертиза, или Информационната база данни (ако баба Пена е бездетна или детето и́ просто бере зеленчуци на над 2000 км от тук – дали ще оцени навлизащата лелеяна дигитализация?). Попълних го, принтирах, подписах. Събрах си папчицата и на 8 март хайде… в РКМЕ, което за София е в РЗИ-то зад театър „София”.

Всъщност, от там – след преглед на хартиите и полагане на входящ номер – препращат документите по предназначение. Чакаш. По телефона (някъде около 25-я ден) ме информираха къде съм разпределен. Късметлийски (този път) след 2-3 дена получих и писмото. Датата за преосвидетелстване ми е определена за края на май. Последната ми комисия беше в НКБ (аз съм „сърдечно увреден”), сега отново ще е в „Четвърта градска”, но и от двете места съм с най-добри впечатления. Наминах там и ми казаха да си нося само два пощенски плика с марки, всичко друго си „вървяло” по служебен път. Попитах кога ще получа следващите пари. Не знаеха, вероятно след като мине „процедурата”.

Обаче, започва интересното. И е сигурно заради ковида, ама ваксините не помагат. От две различни медии („24 часа” и „Оффнюз”) вече бях информиран, че:

„Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидността е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 март 2022 г. включително, ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт до края на юни тази година. Условието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии. Удълженият срок на изплащане беше заложен в специалното законодателство, заради въвеждането на извънредната епидемична обстановка в условията на пандемията от коронавирус.” („Оффнюз”, 8 април)

Още разяснения: „CОVІD добавките към пенсиите на всички пенсионери, в размер на 60 лв., ще се изплащат до края на юни 2022 г. /…/ До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка…” („24 часа”, 29 март)

В електронните досиета „пише” че имам дата за нов ТЕЛК – пореден за 12 години – в съзвучие с разните приети решения заради „обстановката”; и тъй като държавата винаги може да ми додаде или вземе от сумата на пенсията… аз си мисля, че не бива да ми спрат това подпомагане за цели 3 месеца. Но се получава друго.

В изтеклото ми последно решение валидността е не до 31 март, а до 1 април. В някакви форуми с дълго ровене прочетох, че дата „1-ви” уж установява целия месец, който е започнат. Поне за април трябваше да си получа пенсията? На 7 февруари пристигна постъпление в сметката ми пристигна, на 7 март – също, На 7 април вече нямаше нищо.

А редът е такъв: отивам в края на май на ТЕЛК. На другия ден взимам решението. Тече един месец срок за обжалване и чак тогава си носиш хартията за „валидиране” на ул. „Макариополски”. Респективно, след като на 7 април пенсия вече не дойде, следващата (да, знам, че не се губи, ще ги преведат накуп) ще си получа чак на 7 юли, вероятно. С поредното валидно ТЕЛК-решение се ходи в общинската служба, подават се нови документи и – след одобрение – взимаш пари за лекарства, пътуване, или каквото там, примерно още месец след 7 юли. Но без изгубените предишни три месеца.

Добре, за щастие при мен няма такава хипотеза: но ако инвалидния-пенсионер е сам, ако няма кой да му помага, не е рентиер и къщичката му не предполага даване на стая под наем? Три месеца изгубени безвъзвратно „интеграционни” помощи (бел. ред. – надбавки, отделни от пенсията) и изобщо три месеца без никакви пари. Актуалните в момента „Вирусната добавка” или „Великденския подарък” ще дойдат някой ден, ама не сега. Вариант е инвалидът-пенсионер да тича за бърз кредит, понеже знае, че след 3 месеца ще върне главницата, а след още 3 – вероятно и лихвата. И няма да стои гладен, без ток и без лекарства. Поне, не съвсем…

Пратих този текст на омбудсмана и електронно питане до НОИ. През тяхната страница, ала след като овреме съм си „изкарал” всичките необходими ПИК-ове, ПУК-ове за НОИ, НАП, Местните данъци и такси и т.н. (Бабо Пено, засега я карам без електронен подпис, КЕП, да знаеш, но доста „електронни питания”, и услуги, са с електронна валидация). Та, въпрос ми бе в смисъл: през това време взима ли се нещо – базова, минимална, усреднена, каквато и да било пенсия? Писах на 7 април, върнаха мейл, че е получено. За обработка е датирано от 8 април. Има линк и кодове за проверяване какво се случва – докато чакаш отговор. Срокът за отговор е един месец, но след три дни отговориха. Смисълът е: всичко е по Закона; когато отново съм „постановен” пенсионер-инвалид, ще има и пенсия…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.