На културните народи и протестите им по-културни

Паметникът на Съветската армия във Виена е с фигура на войник с шмайзер на врата, който държи позлатен герб на СССР. Цялата ограда отзад е оцветена с жълто и синьо като огромен флаг на Украйна, но самият паметник е непокътнат. Отстрани пази полицейска кола. Снимка: Иван Бакалов

Цялата стена-ограда зад паметника на Съветската армия във Виена е боядисана в жълто и синьо, като едно широко разгърнато украинско знаме. Но самият паметник е недокоснат. В единия му край седи полицейска кола с трима дежурящи полицаи.

Но полицаите нямат големи грижи дори в сегашния напрегнат момент. На културните народи и протестите им са по-културни. Не налитат всеки ден групи да поливат с червена боя и прочее.

В България сме недоволни от пасивността и слаба гражданска активност, с която нашенецът посреща всякакви безобразия с цени, корупционни сделки, закони и т. н. Но проявяваме голяма активност в караниците за Путин и паметника на Съветската армия.

В Австрия изглежда е обратното – активни са политически, но не се събират агитки да се събори паметникът на Съветската армия. А моментът е подходящ…

Сега след началото на войната в Украйна пред този паметник във Виена има постоянни полицейски дежурства. И преди това полицията тук носи отговорност да не посягат на паметника. Години наред не е закачан, слаби посегателства от тинейджъри, драскащи графити. Опитите да се драска с политическа цел зачестяват след 2010 г. и особено след 2014. Не може да се сравни, обаче, със София.

Снимка: Булфото
Оградата пред руското посолство във Виена. Снимка: Иван Бакалов

Във Виена, ако някой надраска нещо по паметника, полицията го залавя, той е глобен и осъден за хулиганство и плаща почистването. Ако полицията не залови човека, драскал по паметника, тя плаща почистването. И тя гледа да не пропуска.

Общината има договори с квалифицирани хора в поддържане на паметници и им плаща редовно. Но за почистване на драсканици сумата се плаща от автора на графитите. Няма много случаи – наоколо и по близките кръстовища има множество камери и полицията залавя уличните артисти или желаещите да протестират с червена боя.

Впрочем и на оградата на руското посолство недалеч има само едно червено петно близо до входа, някой излял, почистено е, останали са следи. Но оградата срещу посолството е изпъстрена с украински знамена, лозунги, надписи, рисунки, залепени призиви, от които най-впечатляващ е „Make vodka, not war”.

На оградата пред руското посолство във Виена. Снимка: Иван Бакалов
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.