Империята моли за милост

Путин на парада за 9 май 2022 г.

През последните 70 години, в различни длъжности (започвайки като колумнист на стенвестника на 4А клас в 49-то средно училище в Москва), внимателно следя състоянието на съветско/руско-американските отношения. През последните 50 години много внимателно.

Не помня никога досега да е имало толкова мащабна, интензивна, целенасочена и високопрофесионална атака от страна на Кремъл срещу западното съзнание като цяло и чрез кумулативен замисъл – срещу съзнанието на вземащите решения във Вашингтон. Както и в битката за Донбас, всички резерви са хвърлени, всички маски са свалени, всички легенди са изгорени, всички потенциални агенти на влияние (които дори не знаят, че са използвани като такива) – от папата до либералните звезди на „Вашингтон пост“ – са разголени.

Синхронността на действията, ръководени от единен команден център, е поразителна. Сигналът за започване на операцията беше парадът по случай Деня на победата в Москва, или по-скоро речта на парада на фъфлещото „старче под одеялце“, която създаде необходимия емоционален фон за внушително въздействие върху световното обществено мнение. Впечатлява креативността на неизвестни пиари, които бяха аранжирали могъщия лидер на нацията по време на военния парад (!) в люлеещ се стол с одеяло, което топлеше коленете/принадлежностите му. Поразителна е обречената покорност на обекта на този шаманизъм. Като политически субект Путин загина на този парад. Ако утре той умре физически, това вече няма да е събитие. Дълбинните чекисти/империалисти така или иначе ще продължат да правят това, което започнаха на 9 май.

На 10,11,12,13 май западни политически и аналитични знаменитости изстреляха залпове, буквално повтаряйки дословно аргументите си. По-долу са представени най-типичните изявления на тези, разбира се, напълно независими един от друг автори, които изразяват с различни гласове един и същ подсказан или внушен им мем:

„Don’thumiliateRussians!“ (Не унижавайте руснаците!)

„Най-голямата грешка на Русия, без съмнение, беше да вярва, че украинците няма да се бият или може би дори ще преминат на нейна страна.

Сега обаче Украйна и нейните западни поддръжници вече надценяват шансовете си да победят Русия на бойното поле. Русия разполага с достатъчен военен потенциал, за да унищожи инфраструктурата на Украйна и да завладее и задържи териториите в Донбас и по черноморското крайбрежие. Украинците се сражават решително, но не са в състояние да постигнат поражение за Русия.

Междувременно Украйна продължава да страда от смърт, разселване и разрушения. Но още по-опасно е, че рискът от ядрена ескалация остава, докато трае войната.

Разумният компромис остава единственият реален и безопасен път за Украйна, Русия и света. Светът би се обединил около такова споразумение и Украйна трябва да направи същото за собственото си оцеляване (любезният състрадалец от Лубянка с псевдоним Джефри Д. Сакс не можа да не се озъби в последното изречение!)“

„Украйна дълго време ще остане разделена държава, над която от другата страна на линията на прекратяване на огъня е надвиснала руската армия. Да, брутално е. Но нека украинците се замислят за вдъхновяващите примери на успешни демокрации на Южна Корея и Западна Германия, създадени при сходни условия. Стратегическото търпение трябва да бъде тяхното предпочитано оръжие.“ (И това се пее с ентусиазъм от Дейвид Игнейшъс, редовен гост на московските политически салони).

„Конфликтът вероятно ще продължи не месеци, а години. Би било грешка от страна на Запада да определя отношенията си с Русия единствено въз основа на нейното поведение в Украйна. Как тогава можем да се справим без руснаците с такива важни за нас въпроси като борбата с глобалното затопляне, ограничаването на ядрените амбиции на Северна Корея и Иран?!“

„На първо място, САЩ и техните съюзници трябва да ограничат целите си в Украйна. Да, Украйна по принцип трябва да контролира територията си. Но това съвсем не оправдава стремежа да се освободят Крим и Донбас с военна сила. Някои от тези цели биха били по-добре постигнати с дипломатически средства. Западните правителства също така трябва да спрат да говорят за преследване на руски служители като военнопрестъпници и за репарации в полза на Украйна. Като цяло американското правителство трябва ясно да заяви, че противно на забележките на министъра на отбраната Лойд Остин, целта на Америка не е да използва войната за отслабване на Русия.“

И това е първият „успех“ на мащабната специална операция: тежката фигура на вашингтонския президент на Съвета за международни отношения Ричард Хаас открито оспорва линията Блинкен-Остин вътре в американската администрация. Очевидно се обръщат към своя постоянен антагонист, непоколебимия „путинферщейнер“ (разбиращ Путин) Съливан, който изглеждаше победен и окончателно оттеглил се в сенките.

Засега няма фундаментални фактори, които да стоят зад това предизвикателство. Няма масова подкрепа. Проучванията на общественото мнение, напротив, показват, че мнозинството от американците биха искали още по-голяма помощ за Украйна. Няма никакви съображения, свързани с изборите. Всяка стъпка от страна на администрацията към Хаас-Сакс-Игнейшъс ще бъде незабавно използвана от републиканците, които ще обвинят Байдън в предателска слабост. За това свидетелства например вчерашното посещение на лидера на малцинството в Сената Макконъл в Киев.

Но цялата мащабна кампания ни разкрива състоянието на духа и непосредствените планове на чекистко-империалистическата група от хора, които днес вземат решения в Москва.

Те разбират, че е настъпила двойна военнополитическа катастрофа:

САЩ вече не се страхуват от ядрения шантаж на Путин, който работи ефективно от около 15 години. Те правилно решиха, че е по-добре Путин да се страхува от тях. И това ново усещане много им хареса. Сякаш са изправили рамене като ученик, който вече не се страхува от уличните хулигани.

На конвенционално ниво стана ясно, че украинската армия е по-силна от руската. Евразийските (руски, бурятски, чеченски) окупатори, изнасилвачи и мародери бяха изтласкани от Киев, Чернигов, Суми и Харков.

Определени са стратегическите перспективи на украинско-руската война. След няколко седмици най-мотивираната армия в света ще бъде оборудвана с най-модерните оръжия в света. Кремъл е изправен пред дилемата на позорното поражение и последващата загуба на властта в Русия, която така удобно ограбваше през последния четвърт век.

Още вчера те заплашваха Запада с ядрен апокалипсис, изисквайки от него да си събере багажа и да се махне от световната история. Днес не патриотизмът, а надеждата в Запада е последното убежище на тези мошеници. Като извадиха цялата си огромна агентура, те я накараха да моли Запада за милост в хор:

Don’thumiliateRussia! Не унижавайте Русия. Принудете Украйна да се съгласи с разделянето на страната си. В никакъв случай не повдигайте въпроса за съдебно преследване на руските военнопрестъпници. Те все още ще са ни необходими, за да се справим с глобалното затопляне.

Твърде късно, мерзавци! Все още не сте разбрали какво се е случило. Слънцето на украинската победа изгрява над света. Героичната съпротива на украинския народ срещу нашествието на евразийската орда превърна Украйна в лидер на свободния свят. И тя ще решава съдбата ви. На опашката, кучи синове! На опашката за подсъдимата скамейка на главните военнопрестъпници пред Мариуполския международен трибунал.

Превод е-вестник

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.