4000 евро за български паспорт

„Най-бързият начин да получиш български паспорт без да знаеш езика“ гласи офертата за попълване на заявка към фирмата.

Жители на Молдова, Русия, Беларус могат да получат българско гражданство срещу 4000 евро. За граждани на Украйна е по-евтино – 3000 евро.

Такава реклама върви из сайтовете в тези страни.

Фирмата Trust Group със седалище в Букурещ предлага на сайта си услугата да набере вместо кандидата всички необходими документи, да ги внесе от негово име в българското министерство на правосъдието и да го подготви за интервю (виж тук).

С името Trust Group има множество фирми по цял свят, една от които е застрахователна компания. Не е ясно дали предлагащата гражданство е свързана с някои от тях. Впрочем, фирмата предлага придобиване и на испанско, и др. гражданство от ЕС. Но за там има други правила и изисквания, няма големи общности етнически испанци, ирландци или италианци в Молдова или Украйна. В тези страни най-големи възможности има за българско гражданство.

Ако някакви справки или документи отсъстват, нашите юристи ще ги издирят от държавните учреждения и архиви, ще подготвят пълната документация и ще подготвим кандидата за всички подробности в процедурата, уверяват рекламите на фирмата.

Изредени са различните начина за придобиване на българско гражданство – натурализация след 5-годишно непрекъснато пребиваване и работа в България. При брак с български гражданин/гражданка срокът се съкращава до 3 години; по месторождение.

Като най-лесен и бърз начин офертата сочи придобиване на българско гражданство по произход – ако единият родител е български гражданин или ако кандидатът може да докаже български етнически произход по съдебен път, тоест с документи от архиви, общини и др.

Колко струва да се извади български паспорт – оферта с цени. Като най-важна точка е посочено „издирване и възстановяване на документи потвърждаващи български корени“.

За този начин фирмата обещава, че може да се вземе български паспорт „в ръка” до 12-15 месеца. И не е нужно да знаеш български, уверява офертата. Този начин да си изкараш български паспорт засяга най-вече граждани на Молдова и Украйна с действителен български произход. Но като се има предвид широката корупция в тези страни, нищо чудно някоя община, чиновник или кмет на малко населено място да издаде документ за произход на някой кандидат, платил 4000 евро за български паспорт. В края на краищата фирма предлага услугата. И чиновници не отказват услуга, може и с допълнителна неофициална тарифа.

От българска страна дават гражданство при налични документи. Всъщност както и други неща на тоя свят, кандидати за български паспорт с български произход имат проблеми за придобиване на гражданство, а някои със съмнителен български произход са се снабдили с нужните документи и минават.

Като необходими докементи са изредени докементи доказващи български произход – свидетелство за брак на родители, акт за раждане на един или двама от тях, свидетелство за съдимост и др.

Никой не знае какво е и с фиктивните бракове с българка/българин. По американските филми гледаме какви безмилостни проверки правят емиграционните служители за всеки брак на американец с чужденка/чужденец. У нас въобще не се е чуло за такъв проблем. А българският паспорт е паспорт за ЕС. С него можеш да живееш, да работиш навсякъде в Европа.

Рекламите на Trust Group и офертите на неговия сайт са на ръба на закона. Уж всичко, което предлагат юридически услуги и консултации, събиране на документи и подаване от името на кандидат, подготовка и др., но като видиш оферта 4000 евро за български паспорт и придобиване „на ръка” до 12-15 месеца, замирисва силно на търговия. В която със сигурност участват хора и от българска страна.

Рекламите предлагат гражданство в ЕС до 1 година, най-ниската цена е 1500 евро.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.