Немското разузнаване: Многобройни неонацисти се бият за Русия в Украйна

Членове на групата „Русич“ в Украйна

Като цел на атаката си Путин посочва „денацификацията“ на Украйна. Но според „Der Spiegel“ няколко крайно десни групи също се борят за това.

Към нападението на Русия срещу Украйна видимо са се присъединили множество руски десни екстремисти и неонацисти. Това съобщава „Der Spiegel“, като се позовава на поверителен доклад на Федералната разузнавателна служба (BND). Документът от седем страници е изпратен до няколко федерални министерства миналата седмица.

По данни на БНД „Руската имперска лига“ и групата „Русич“ се сражават срещу украинската армия. Освен това руското правителство използва поне едно дясноекстремистко „лице“ за собствените си цели, цитира още „Der Spiegel“ от доклада. Сътрудничеството с тези групи довежда „привидната причина за войната, така наречената „денацификация“ на Украйна, до абсурд“, пишат анализаторите на германската служба за външно разузнаване.

В документа не се дава информация за броя на бойците от дясноекстремистката групировка. В доклада на БНД обаче се посочват групи и единици.

Според доклада „Руският имперски легион“ (РИЛ), паравоенното подразделение на дясноекстремисткото сдружение „Руски имперски движения“, също се е включил в сраженията. Групата вече се е сражавала на руска страна в украинския Донбас през 2014 и 2015 г.

Само ден след руското нападение над Украйна на 24 февруари лидерът на РИЛ Денис Гариев пише в Телеграм: „Без съмнение ние сме за ликвидиране на сепаратисткото образувание Украйна“. Скоро след това РИЛ решава да се сражава в Украйна. Според документа на БНД за целта са били набирани бойци с военен опит и възпитаници на собствения на организацията учебен център „Партизан“ в Санкт Петербург.

Не е ясно „дали това решение е било взето по искане на руското ръководство или след консултации с него“, се казва в доклада на БНД. Според информацията заместникът на Гариев е загинал в боевете в Украйна. Самият Гариев е откаран със самолет ранен, а поне двама други десни екстремисти са тежко ранени.

Твърди се, че групировката „Русич“ също е участвала в боевете на украинска територия най-късно от началото на април. На много места тя е смятана за част от прословутата руска наемническа групировка „Вагнер“ и е действала в Донбас през 2014 и 2015 г. Според БНД по онова време „Русич“ е бил „известен с особена жестокост“. Групата има репутацията на „група, която никога не взима пленници“. Един от двамата основатели на „Русич“ е смятан за садист.

За да докажат дясноекстремисткия произход на организацията, анализаторите на БНД добавят към доклада си снимки на основателите на „Русич“ Алексей М. и Ян П., според Der Spiegel: На една от снимките М. е със знаме със свастика, а на друга – П. е пред лагерния огън с хитлеристки поздрав.

Освен това десният екстремист Александър М., който е от Донецк, се опитва да набира доброволци за войната чрез Telegram през април, за да създаде батальон в подкрепа на проруските и руските сили. По данни на БНД самият М. вече се е сражавал на страната на Русия в Донбас. Известен е като военен кореспондент на руския държавен телевизионен канал „Первый канал“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.