Изповедта на Дявола: В нов филм звучат признанията на Айхман за Холокоста с неговия собствен глас

Адолф Айхман на процеса в Йерусалим. Снимка: архив

Осъденият нацистки военен престъпник Адолф Айхман се чува, но не се вижда в нов филм, в който актьор произнася думите, с които преди повече от 60 години той описва ключовата си роля в Холокоста, пише Стюарт Уинър във в. „Таймс ъф Израел“.

Айхман, ключов архитект на Окончателното решение на нацистка Германия, се укрива след войната и през май 1960 г. е издирен от израелското разузнаване в Аржентина, за да бъде съден в Йерусалим. През 1962 г. Израел екзекутира висшия нацистки служител чрез обесване за ролята му в масовото убийство на шест милиона евреи.

Четири години преди да бъде заловен, Айхман дава часове наред интервюта на холандския нацистки журналист Вилем Сасен в дома на репортера в Аржентина. Сасен е един от многото нацисти, които също са избягали в южноамериканската страна след войната.

Записите включват приписвани на Айхман реплики, които прокурорите представят по време на процеса, но които той отрича по онова време, включително ясната му декларация, че не съжалява за масовите убийства и дори изразява разочарование, че не са били убити милиони други евреи.

В своя защита по време на процеса Айхман твърди, че е бил просто незначителен бюрократ.

„В заключение трябва да ви кажа… Не съжалявам за нищо. Нямам никакво желание да кажа, че сме направили нещо нередно“, казва Айхман в записите.

„Ако бяхме убили 10,3 милиона евреи, щях да кажа със задоволство: „Добре, унищожихме един враг“. Тогава щяхме да сме изпълнили мисията си. Но за мое съжаление, това не се случи“, чува се Айхман да казва в части от записите, които са включени във филма и в които той очевидно има предвид цялото еврейско население на Европа в навечерието на Холокоста.

Актьорът Ели Горенщайн играе Айхман в сцените от „Изповедта на дявола: Изгубените записи на Айхман“, които пресъздават интервюто, в което Айхман описва на Сасен и други как се е случил Холокостът.

За да се запази елементът на автентичност, докато актьорите произнасят точните думи, които са използвали Айхман и Сасен, на саундтрака се чуват оригиналните гласове от записите.

Сасен предлага на Айхман да напише историята на живота му и двамата провеждат около 70 часа интервюта в продължение на шест месеца.

Когато новината за сесиите се разпространява сред емигрантите нацисти в района, някои от тях идват в дома на Сасен, за да участват и да чуят от първа ръка за Холокоста, казва продуцентът Ярив Мозер пред Channel 12 News.

Според Мозер на много от другите нацисти им е било трудно да разберат, че шест милиона евреи наистина са били убити, като са смятали, че това е лъжа, измислена от самите евреи. В записите е запечатано изумлението им, когато им е казано, че това е истина.

В един от записите се чува как един от присъстващите казва: „Това не може да стане, не може да бъде“. В този момент звукозаписният апарат очевидно е бил спрян и пуснат отново едва по-късно.

Сасен внимателно транскрибира всички записи и ги дава на Айхман за преглед, като последният от време на време добавя ръкописни бележки.

Айхман е бил наясно със значението на това, което записва, и се чува как инструктира Сасен, че съдържанието трябва да се използва само за научни изследвания и да се публикува едва след смъртта му.

Въпреки това, след залавянето на Айхман от шпионската агенция Мосад и прехвърлянето му в Израел, Сасен продава историята на американското списание Life. Статията, базирана на интервютата, е публикувана на 28 ноември 1960 г. със заглавие “ Транспортирах ги до кланицата“ и подзаглавие „Адолф Айхман“.

Седмици преди началото на процеса срещу Айхман копие от списанието е изпратено на израелската полиция, която все още го съхранява в архивите си. Шест месеца след началото на самия процес 700 страници с преписи от записите са изпратени на израелските прокурори, които използват част от материала, въпреки че съдът приема само страниците, на които има ръкописни бележки на Айхман. Не е ясно кой е изпратил списанието или стенограмите на израелските власти.

Кадър от документалния филм „Изповедта на дявола“: Изгубените записи на Айхман“За да се противопостави на твърденията на Айхман, че е бил само малко зъбчато колело, главният прокурор на Израел и главен обвинител Гидеон Хауснер му представя стенограмите по време на процеса.

Айхман отхвърля цитати от стенограмите – включително някои от статията в Life – като заявява, че трябва да прегледа оригиналните записи, които не се съхраняват от прокуратурата. Според него списание „Лайф“ го е цитирало извън контекста.

Но по това време оригиналните записи са били скрити. Първоначално Саснер ги е заровил на тайно място, а по-късно ги е предал на семейство Айхман, откъдето в крайна сметка са попаднали в германския национален архив в град Кобленц.

Тами Рева Хауснер разказва пред обществената телевизия „Кан“, че баща ѝ Гидеон Хауснер „много е искал да се сдобие със записите“. „Ако той разполагаше със звуците, работата щеше да бъде много по-лесна“, каза тя. Хауснер умира през 1990 г.

Поредица от три части за записите ще бъде излъчена по „Кан“ от 7 юни. „Изповедта на дявола: Изгубените записи на Айхман“ ще бъде показан на филмовия фестивал DocAviv в Тел Авив на 29 май, където е включен в израелския конкурс за документални филми.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.