Ученици в музея или как на 24 май се сещаме и за личности като Неофит Рилски

Къщата музей на Неофит Рилски в Банско. Снимка: Уикипедия

 

 

През 1836 г. жителите на Банско се обърнали към видния си съгражданин Неофит Рилски с молба за “едно камбанче” за свидната, издигната с дарения на 270 фамилии църква (по инициатива на Лазар Герман, братовчед на Неофит Рилски). Искали банскалии да може църквата да оглася града с камбанен звън при знаменателни събития. И Неофит Рилски, изтъкнатият духовник и просветител, първият новобългарски учител, следовник и разпространител на взаимоучителната метода, помогнал.

Малката камбана днес е изложена на показ на втория етаж на къща-музей “Неофит Рилски”. Ден преди 24 май група ученици са на посещение в музея. В класа има и ромски деца. Наредени в двора, учениците слушат екскурзоводката, която разказва за живота на просветителя. Разказва и за първия български глобус, направен и използван за ученията от Неофит Рилски. За килийното училище, което се помещавало в къщата – дело на бащата на Неофит Рилски, поп Петър Бенин (първият учител в Банско, основал първото частно килийно училище в града). Сандъците с пясък в една от одаите напомнят за отдавнашния начин на писане, ползван от килийните ученици. На горния етаж се намира снимка на глобуса; учебници – Неофит Рилски е автор на първата “Българска граматика”; превода му на Новия завет, следи от неуморния му дух. Той е човекът, създал учебниците, по които са се обучавали учениците в Габровското училище, първото българско светско взаимно училище, открито от Васил Априлов.

Учениците тичат край експонатите, част от тях ги забелязват и разглеждат, други ги отминават, крещейки. Едното от децата рита друго в гръб. Учителка отправя забележка, иска да смъмри за проявената агресия. Учители като нея са днешните просветители, стига да не се предават. Защото шумните ученици, дори и тичайки край расото на Неофит Рилски, докосват свещения невидим прах около него. Поне малко от историята му ще отнесат в сърцето си. Въпреки застаряващото днес учителско съсловие, трудното запълване на класовете, бедността, социалните разделения, ученици тук посещават тази къща-крепост (която е била такава, в буквален и преносен смисъл), където като от иконостас извира българският дух.

И стек  учителите и училищата имат нужда от помощ. От обществото, общностите, семействата; помощ от задружни усилия. Защото образоваността може да победи всяка социална, икономическа и демографска криза. Да даде възможности и да открие път напред. Така, както къщата на просветителя и духовник Неофит Рилски е давала светлина, носела е преображение.

Големите каменни зидове на къщата-музей “Неофит Рилски” напомнят, че дори материалното е било подчинено на духа в този дом. Неволно сравнявам със село Асеново до Велико Търново, с разрушената до основи от набези, после и от Стражишкото земетресение през 1986 г., църква. Както в много български села днес, нищо, освен жалките останки на читалището в центъра, не напомня за някогашния живот и облик. Но надежда има, докато къща-музей като тази на Неофит Рилски приема посетители. Докато децата чуват поне малко от великите истории на нашата духовност. Дотогава едно “камбанче” ще оглася простора.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.