Партии против еврото… А всички цени на имоти са в евро – ще го отменят ли?

Стефан Янев ще помпа мускули като анти-евро партия. Ако приемем еврото, губим последния си суверенитет, казва той. Неговата партия „Български възход“ започва да се гради около този кол.

Ами много страни в Европа приеха еврото, по-големи и с повече самочувствие и суверенитет. И гърци, и италианци, французи, испанци, германци – навсякъде имаше съжаление за националните им валути драхма, лира, франк, песо, марка и т. н. Но приеха евро. На някои като Германия се отрази по-добре, на други като южните страни – не толкова, но се справят и съюзът работи като единна система.

България е перачница на пари, с голям сив сектор в икономиката. Най-корумпираната страна в ЕС, с най-нисък Брутен вътрешен продукт от бившите соц страни от Източния блок. А постъпленията в държавния бюджет се крадат. Ама имаме суверенитет да го правим. И еврото според Янев и др. застрашава този ни суверенитет.

Някои американски експерти съветват да не приемаме еврото, но те защитават долара, който на международните пазари е застрашен от еврото, което му съперничи като международна валута и полека-лека го измества. Преди еврото цените на недвижимите имоти в България ги обявяваха в долари и дори много от плащанията ставаха в долари.

Какво ще кажат борците за суверенитет – всички жилища и имоти се обявяват в цени в евро. Ще го отменят ли някакси?

Има икономически „за“ и „против“ приемане на еврото, но вместо това говорят за суверенитет.

Впрочем, подобна позиция заема и БСП, не подкрепя доклада в правителството за приемане на еврото. И от „Има такъв народ“ дават признаци, че са против. Разбира се и „Възраждане“ и др.

И ще се говори само с истерични политически и националистически аргументи.

Към момента отвсякъде икономисти и политици говорят против еврото, а малко се дава дума на хора, които да обяснят ползите от еврото и от това ЕЦБ да контролира българските банки, а не да им прикриват далаверите както досега.

Всъщност, ще съумее ли някой в медиите да проведе рационална дискусия по темата за еврото? Ще има ли разяснителна кампания? Или само политически крясъци за суверенитет?

 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.