Кошлуков отново кандидат за директор на БНТ – не го допускайте – отворено писмо. Още 7 за поста

Емил Кошлуков. Снимка: от екрана

Бордът от бивши служители на БНТ (виж ги по-долу), създали групата във Фейсбук „Да върнем БНТ на обществото“, призовава СЕМ да не допуска Емил Кошлуков да бъде изслушван на конкурса за директор на БНТ поради уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт.

Кошлуков се кандидатира отново за директор. Мотивите срещу него са изложени в отворено писмо, което подкрепят журналисти, общественици, хора на изкуството.

Ето кои още са кандидати за директор на БНТ, по ред на подаване на документите:

Сашо Диков, телевизионен водещ.

Ирина Величкова, юрисконсулт в БНР и БНТ.

Сашо Йовков, спортен журналист в БНТ.

Василена Матакева, спортен журналист и член на Управителния съвет на БНТ.

Емил Кошлуков, досегашен директор на БНТ.

Венелин Петков, бившият шеф на новините и актуалните предавания на bTV.

Красимир Ангелов, директор на Радио Кърджали, БНР.

Светлана Божилова, преподавател по телевизионна журналистика в Софийския университет.

Протести, критики от чужбина, 112-о място със „заслуги“ на БНТ

В отвореното писмо до президента, СЕМ, Комисията по култура в парламента, министъра на културата се казва:

За три години, откакто Емил Кошлуков е директор на обществената БНT, се случиха следните събития:

– поредица протести за свалянето именно на този директор – нещо, което досега рядко се е случвало в историята на БНТ;

– критични доклади от европейски институции точно за неговото управление;

– дори няколко наказания, наложени му от предишния състав на СЕМ;

– всеобщо обществено неодобрение на начина, по който беше присвоена от политически и олигархични кръгове обществената ни медия, радвала се на най-голямо доверие и по който беше доведена от настоящия ѝ директор до ранга на пропагандна „държавна“ ПР медия.

Критичните доклади на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ), Европейската комисия и Репортери без граници подчертаваха срива на свободата на словото у нас до 112-то място, като посочваха водещата роля на БНТ в този процес. Припомняме и драматичното противоречие между мониторинга на нашия СЕМ и този на ОССЕ и Репортери без граници – мониторинг, проследил отразяването на първите избори през 2021 г., който установи тежка пристрастност на БНТ в полза на ГЕРБ. Когато пак от чужбина ни доказаха и посочиха недвусмислено, че БНТ е зависима от управляващите и статуквото. Припомняме и как тогава БНТ и СЕМ обвиниха авторитетните европейски институции и независимите експерти в лъжа!

Много от протестите през 2020 г. минаха

 

под прозорците на БНТ с искане за оставката на Кошлуков

 

– политическият лидер на Новото време, „трупал“ управленски опит в партийната телевизия „Алфа“ и във фалиралата телевизия TV7. Много издания на иначе реномираното в близкото минало предаване „Панорама“ бяха буквално завардени от гневни граждани, които искаха лично да зададат значимите въпроси на удобните на властта гости, канени там. Гражданите искаха да се изкажат срещу едноличното и безскрупулно завладяване на БНТ, която се финансира скъпо и прескъпо от данъците им, и която стана послушна и зависима от политическото статукво и задкулисието, управлявало страната през последните 12 години – от 2009 до 2020 г., в които България се срина от 35-то до 112-то място в класацията на Репортери без граници за свобода на словото.

Много от вас може би помнят как започна своя мандат избраникът на силните на деня Емил Кошлуков – като обезглави журналисти и професионалисти в БНТ, които имаха безукорна репутация, бяха обичани от зрителите, настояваха за плурализъм и защитаваха високите професионални стандарти, изказваха гласно и смело мнението си, когато колегите им предвидливо си мълчаха. Той заглуши тъкмо онези, които не бяха зависими от политически или икономически кръгове, канеха широк кръг от гости с различни мнения, и които обществото разпознаваше като хора с позиция и авторитет. Тези хора бяхме ние. Послужихме за сплашване – показно, за да не се осмели никой повече да противоречи на волята на новия „вожд“ на медията. Ние бяхме отстранени чрез лов на вещици, който протече паралелно и в частните медии. За три години на улицата се оказаха почти всички разпознаваеми журналисти, които си позволяваха критики към властта.

Преди 2 години ние написахме отворено писмо за оставката на този генерален директор. Предишният СЕМ от регулатор се беше превърнал в пазач на „крепостта“ Кошлуков. Нашето писмо беше подписано от над 3000 души, сред които известни писатели, журналисти, хора на изкуството, общественици. Единственият достоен човек, който подаде оставка от СЕМ беше от квотата на президента Румен Радев – Ивелина Димитрова.

Днес „обществената“ национална БНТ все още служи на старите си господари и прокарва откровено лъжливи и тенденциозни внушения.

И в този исторически момент за поста генерален директор се явява отново същият човек – Емил Кошлуков! Компрометирал изцяло идеята за обективна, независима обществена телевизия!

Не трябва да бъде изслушван като кандидат, заради политическите му зависимости, демонстрирани в програмната политика на БНТ, която превърна медията от „обществена“ в „проправителствена“, а днес – в „партийно обвързана“. (Такава мярка няма да е прецедент – по този начин предишният СЕМ не допусна до изслушване кандидатът Светослав Костов, който се явяваше отново за поста директор на БНР, защото тъкмо по негово време от ефира беше свалена журналистката Силвия Великова и съпричастните ѝ колеги спряха сигнала на Националното радио.)

Представяме на вашето внимание списък от

 

критерии, на които трябва да отговаря генералният директор на БНТ:

 

1. Да е уважавано име в професионалната общност и да има реализирани телевизионни проекти, които да са свързани с обществената мисия на телевизията, като доказателство, че мениджърските му качества са в съответствие с бъдещата му длъжност на Генерален директор на БНТ.

2. Да има концепция – идейна и структурна, в която да са ясно разписани конкретните етапи на реализация по време на мандата, критериите, които ще се спазват при провеждане на заложените реформи, както и финансовите параметри, които гарантират изпълнението ѝ.

3. Да има в управленската си концепция заложени идеи за развитие или преструктуриране на каналите в групата на БНТ – насоченост, специфика, организационна и продуцентска обезпеченост.

4. Да посочи авторски или лицензионни обществени формати, предавания и проекти, които да илюстрират пълноценно намеренията му за развитие на БНТ.

5. Да представи концепция, с която да гарантира развитието на обществената медия в подкрепа на демократичното и европейско развитие на България.

6. Кандидатите не трябва да имат в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване, когато то е в съответствие с правилата на етичния кодекс на българските медии и БНТ.

7. Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии, да защитава принципа на равна отдалеченост от тях и да е доказал, че защитава баланса на мнения и гледни точки в публицистичните предавания и новините на обществената телевизия.

8. Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.

9. Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.

10. Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.

11. Да има висше образование (магистратура) по журналистика, политически науки, филология, икономика или право или друга близка до медиите специалност.

12. Да е управлявал екипи и участвал в производството и създаването на телевизионна продукция, да познава процеса на създаване на телевизия не само на теория, а и на практика.

13. Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и Репортери без граници.

Аргументът, че ние сме гласовити и смели, борейки се срещу завладяването на обществената телевизия БНТ, просто защото сме попаднали вън от нея е лъжа. Обратното е – ние винаги сме били гласовити и смели, и тъкмо затова сме били отстранени от БНТ от директора Кошлуков. Ние говорехме, когато всички мълчаха и изгубихме всичко, което бяхме градили с години, защото вярваме, че само истината може да ни направи свободни.

С уважение:

Борд на „Да върнем БНТ на обществото“ по азбучен ред:

– Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ до 2019 г., с 32 годишен стаж в БНТ

– Искра Ангелова, журналист, филолог и актриса. Главен редактор, изпълнителен продуцент, сценарист и водещ на предавания по CBS (Ню Йорк, САЩ), bTV, Нова телевизия и БНТ. Автор, сценарист, изпълнителен продуцент и водещ на „Нощни птици“ от 2005 до 2019 г. по БНТ

– д-р Горан Благоев, автор, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“, водещ на предаването „История.БГ“, с 28 годишен стаж в БНТ до 2020 г.

– Марио Гаврилов, икономически журналист, водещ на предаването „Бизнес.БГ“ до март 2020 г., с 22 години стаж в БНТ

– Камелия Дончева, ръководител направление Програмно осигуряване до април 2020 г., с 20 годишен стаж в БНТРоберт Ковачев, главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ до 2018, автор на предаването „Референдум“, с 26 годишен стаж в БНТ

– Боряна Пунчева, режисьор и продуцент с над 30 годишен стаж в БНТ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.