Партигейт: Защо расте недоволството сред торите срещу Борис Джонсън

Борис Джонсън пие на сбирка на Даунинг стрийт по време на локдауна през ноември 2020 г. Снимка: от тв екрана

В редиците на управляващата във Великобритания Консервативна партия има растящо недоволство, а причината са опасенията на депутатите ѝ, че може да загубят местата си заради скандала около купоните на „Даунинг стрийт“ по време на най-строгите локдауни на страната заради коронавируса, съобщи бивш министър. По думите на Дейвид Дейвис, един от критиците на премиера Борис Джонсън, колегите му смятат, че „ще загубят местата си“ заради срива в подкрепата за торите след сагата около така наречения Партигейт.

Дейвис заяви това на фона на все по-засилени призиви към министър-председателя да си подаде оставката след обнародвания от висшия държавен служител Сю Грей доклад със заключенията от разследването за нарушения на противоепидемичните мерки в правителствените резиденции „Даунинг стрийт“ 10 и Уайтхол по време на локдауните в Англия.

Разбра се, че сред имената на депутатите на торите, изпратили писма за снемане на доверието от премиера, е и това на бившия здравен министър Стив Брайн.

В тази група попада и Ан Мари Морис, депутат от Нютън Абът. Тя потвърди пред агенция Прес асосиейшън, че е била възстановена на длъжността организационен секретар в парламентарната група на торите, след като през януари беше отстранена от нея заради решението си да подкрепи внесената от опозицията мярка за намаляване на данъка добавена стойност върху сметките за тока.

Сър Греъм Брейди, председател на „Комитет 1922“, парламентарна фракция на торите, е длъжен да поиска вот на доверие към Джонсън, ако получи поне 54 писма с подобно искане.

Над 20 депутати открито заявиха, че са снели подкрепата си от премиера, но действителният брой може да е много по-голям, тъй като процедурата е тайна.

Брайн обяви, че докладът на Грей не е променил на становището му, че „искането на вот на доверие към премиера е неизбежно“.

„Всичко, което мога да направя като редови депутат, е да помогна за искането на вот на доверие, както междувпрочем съм правил и в миналото“, потвърди той в изявление на сайта си от сряда, разпространено от медиите едва в събота. „Откакто започна цялата тази сага, винаги съм казвал, че няма да защитавам и че не мога да защитавам онова, което не може да бъде защитено. Не може тези, които създават правилата, след това да ги нарушават“, допълни той.

В петък групата на недоволните се увеличи със сър Боб Нийл, консервативният председател на правната комисия на Камарата на общините, който също потвърди, че е изпратил писмо, с което снема доверието си от управлението на Джонсън.

Алиша Кърнс, също депутат от торите, обвини обитателя на „Даунинг стрийт“ 10, че е „подвел“ парламента с уверенията си, че противоепидемичните мерки се спазват.

В доклада на Грей, която по същество също е правителствен представител, се разкриват подробности как почерпки за изпращане на напускащи колеги са излизали извън контрол, като правителствени сътрудници са повръщали след прекомерна употреба на алкохол, нагрубявали са охраната и дори са повредили детска люлка в градината на резиденцията на „Даунинг стрийт“.

В документа се констатира, че премиерът – който беше глобен от полицията за това, че е присъствал на купон за рождения си ден през юни 2020 г., когато събиранията на закрито бяха забранени – е присъствал и на редица почерпки на „Даунинг стрийт“ за изпращане на напускащи служители по време на пълните локдауни в Англия заради пандемията.

Грей посочва, че на тези партита той е държал речи и пиел алкохол, въпреки че като част от мерките за пресичане на разпространението на вируса социалните контакти за останалата част от обществото бяха забранени.

Предупреждението на Дейвис за растящо недоволство сред съпартийците му бе отправено, след като социологическата агенция Югав публикува проучване, според което ако изборите бяха днес, консерваторите биха спечелили само в три от общо 88-те така наречени колебаещи се мажоритарни избирателни района, което застрашава мнозинството им в Камарата на общините.

Според изследването дори самият Джонсън ще загуби в полза на лейбъристите двата района, от които е избран – Ъксбридж и Саут Райслип, а традиционни в миналото бастиони на лейбъристите като Блайт Вали и Стоук он Трент ще се върнат под контрола на оглавяваната от сър Киър Стармър опозиция.

За консерваторите ще останат само Ашфилд, Басетлоу и Дъдли-Север според Югав.

Джеймс Джонсън, бивш социолог на „Даунинг стрийт“ от времето на мандата на Тереза Мей, каза, че действителните резултати може да се окажат дори още по-лоши от предвижданията в това изследване.

„Имайте предвид, че то не отчита тактическото гласуване и някои местни особености на дадените избирателни райони“, написа той в Туитър. „Тактическото гласуване в момента помага на лейбъристите и либералните демократи, така че действителната картина за торите е дори по-лоша от обрисуваната от това проучване.“

Дейвис, който е бивш министър за Брекзит, каза в ефира на предаването „Днес“ на радио Би Би Си 4, че когато става дума за партийното ръководство, това за което торите си мислят са възможните изборни загуби заради това ръководство, както и проблемът, че „Партигейт“ разсейва обществото от други важни въпроси.

Още през януари той призова Джонсън да подаде оставка, обръщайки се към него с призива „за Бога, подай си оставката“, а сега заяви, че „оттогава изобщо не си е променил мнението по този въпрос“.

Помолен да коментира дали недоволството сред торите се разраства, Дейвис каза следното: „Това несъмнено е така по две причини. Първо, откровено казано, те смятат, че ще загубят местата си. Смятат, че партията ще загуби следващите избори. Второ, този скандал има неприятно отражение върху страната като цяло. От една страна, той поглъща цялото обществено внимание и така пречи на решаването на други проблеми, а от друга вреди на репутацията на страната“.

Бившият правосъден министър Робърт Бъкланд заяви за предаването „Седмицата в Уестминстър“ също по „Радио 4“, че ако торите понесат „тежки поражения“ на частичните избори идния месец в Уейкфилд, Тивъртън и Хънитън, то тогава „промените ще станат наложителни“.

Бъкланд все пак изрази надежда, че партията ще успее да избегне загуби от подобен мащаб, които биха накарали „членовете на консерваторите отново сериозно да се замислят за това кой да ги поведе“.

Въпреки че беше подложен на критики за аргументите, които приведе в своя защита във връзка със скандала „Партигейт“, миналата седмица премиерът реши да обяви промени в етичния кодекс на министрите, ход, който според противниците му размива въпроса за наказанията на министрите.

Според осъвременената версия на този кодекс министрите няма автоматично да губят поста си, ако нарушат залегналите в него стандарти за поведение, а вместо това ще могат да се извинят или временно да не получават заплата.

Крис Брайънт, председател на етичната комисия на Камарата на общините, каза в ефира на предаването „Днес“, че това решение показва защо е нужно да има независима проверка, когато се разследват нарушения на министри.

Лейбъристкият депутат, който си направи самоотвод и така и не оглави разследването на комисията за привилегиите на Камарата на общините за това дали премиерът е подвел парламента с уверенията си за „Партигейт“, каза, че при сегашната система „всички контролни механизми продължават да са в ръцете на министър-председателя, а е ясно, че в своите очи той винаги е невинен“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.