Как спира токът у нас и по света… И кога ЕРП-тата ще започнат да ни уважават

Спирането на тока поради авария или други причини е обичайно за България. Снимка: от екрана

Спирането на тока без предупреждение е обичайно явление и в столицата София. В някои градчета и села спира дори по няколко пъти в седмицата. И дори в някои квартали на София. Обяснение няма. Поне официално.

И в уж по-централни и цивилизовани квартали понякога спира за 40-50 минути и никой не дава обяснение. А в скъпия квартал „Бояна-Драгалевци” спирането е нещо съвсем в реда на нещата, случва се през два-три дни.

При спиране и пускане на електричеството често се получават токови удари, изключват предпазители, горят уреди, някои системи с електроника изключват и трябва ръчно да се рестартират, а често жителите ги няма с часове или дни и стават бели.

За всичко това има решение – съд и обезщетения, докато доставчиците на електроенергия се научат да уважават потребителя. Само че малцина се заемат да търсят обезщетение и само махат с ръка. И безобразието продължава.

Един статус във Фейсбук за спиране на тока за 50 мин. в столичния квартал „Изток“ предизвика коментари на българин от чужбинта, че в неговото градче в Белгия за 10 години не е спирал нито веднъж. И много българи по света споделиха как е там, при тях – спира ли токът като у нас?

Ето някои от отзивите, които разкриват картината на отговорността в цивилизованите държави, дори места, където има природни бедствия, и българското безхаберие и примирение.

Radka Petkova
В Италия за 17 години токът ни е спирал 2 пъти за по 1 час профилактика с писмено предупреждение от седмица предварително. Същото е за водата и газта. Сега във Варна водата спира почти всяка седмица за много часове и внезапно, а плащаме по 4 лв. на кубик все едно сме в Сахара.

Kosta Kostov
В UK (Великобритания) допреди да се върна, за шест години си спомням 4 случая да спре тока. Три за планови ремонта с петдневно предупреждение за съответните часове и един инцидент, който го отстраниха за около 40 минути. Не съм чул и чел за проблеми с техниката.

Момчил Антонов
В Мюнхен веднъж спря без предупреждение – имаше голяма авария. За 14 години. Абе, случва се, ама в София (по-точно вилата на Ярема) имам поне пет-шест случая за пет години, при това сме три-четири седмици годишно през отпуските там!

Aleksandar Atanasov
За 4 години в Англия, Ковънтри, никога не е спирал.

Nikolay Dichev, Германия
Винаги се предупреждава поне седмица преди това (известие по пощата), Спирането бе за не повече от 5-10 минути, честота 1 път за 15 години.

Martin Karnolsky
За 7 години и 5 месеца в Сингапур нито веднъж не е спирал тока. А цената на електричеството е в пъти по-ниска от българската.

Galena Slavova
В Китай за 8 години токът е спиран само в промишлената зона, в която работя, след месец напред предупреждение, организирано и за въвеждане на нови мощности. Но аз съм в източната част на страната. На запад са на режим на тока и някои компании вече затвориха производството си там.

Galina Bell
Аз съм живяла в Австрия 30 години и не си спомням токът да е спрял един път. Сега живея в Кокаляне от 6 години. И между 2016 и 2019 г. имахме страхотни проблеми със спирането на тока. Имахме случаи, в които за един месец тока беше спирал 80 пъти, а имаше и моменти, в които нямаше ток на коледа и Нова година!!! По този повод през 2017 г. създадохме инициативен комитет, започнахме протести, пускахме колективни жалби до КЕВР, министерство на енергетиката, общината, ЧЕЗ и всички други възможни инстанции и се преборихме – ЧЕЗ инвестираха в мрежата и сега почти няма спирания. Оказва се обаче, че в договора подписан от държавата с ЧЕЗ има клауза, която им позволява безнаказано и съвсем легално да спират тока за 23 часа и 59 мин. и само ако се надвиши това време могат да бъдат подведени под отговорност!

Камелия Димова
Хич не търпим, доставчик, омбутсман, КЗК, че чак БНТ, правихме подписка, протест…, че община Аврен тока си спира по 5-10 пъти, а като правят нещо – по цяла седмица от 9 до 17 часа. Официалният отговор – щъркелите кацали по жиците…

Plamen Patchev Jr., София, кв. „Изгрев”
Много е калпава ел мрежата и стават аварии. При мен рядко спира но на други места е ежедневие.
А дали българите са повредени, че търпят всякакви гаври – ами да, повредени са. От страх най-вече.

Асен Иванов
При сметка от няма и 20 евро на месец от домакинство какво качество на услугата очаквате? Откъде ЕРП-тата да вземат пари за модернизиране на мрежата?

Ana Kirilova
Практика е в Русе внезапно да спират не само тока, а и парното за по 15-20 дена в разгара на най-студената зима! И без никакви компенсации в цената…

Damianka Pantaleeva Dimitrova
За последните 11 год. в Англия токът не е спирал. Нито вкъщи, нито в службата.

Assen Toscheff
На мен в Швейцария за 33 години токът ми не е спирал нито веднъж.

Georg Tuparev
В Холандия токът не ми е спирал. В Германия почти не ми е спирал, но няколко пъти е спирал за влакове, в които съм се возил. В САЩ ми е спирал по-често отколкото в София. В Ирландия за 9 месеца нямаше спиране. В Южна Америка (Перу, Чили, Еквадор, Колумбия, Венецуела) спира ежедневно. В Африка понякога не го спират.

Ralitsa Kiryazova
За почти четири години, откакто сме в района на Далас, Тексас, токът е спирал два пъти: Един път при снеговете и ледовете през февруари 2021 г. за 2-3 дни, когато се наложи да отидем на хотел и втори път, когато имаше някаква тежка повреда, когато бяхме шест часа без ток!

Vladimir Dobrev, България
Нищо чудно да почне да спира често. Много хора при това поскъпване на парното ще минат на ток.
А инфраструктурата е безкрайно остаряла и в лошо състояние. Въпреки че, секторът беше приватизиран още преди 20 години, инвестиции в него не се правят. Вероятно зимата ще бъде тежка.

Svetoslav Diamante Kirilov
В Австралия спира на няколко месеца. А започнат ли бури, в по-крайните квартали нямат и по седмица.

Tatiana Mateeva
В Лондон за 10 години имаше авария, под земята са всички кабели, веднага дойдоха един куп хора с техника обезопасителни съоръжения и в рамките на 5 часа всичко оправиха даже не се познаваше къде са копали , като тока дойде много бързо преди да възстановят улицата

Blagovesta Kancheva
Тази сутрин в Пловдив, широк център нямахме ток около 5 часа. Обадих се на ЕВН, за да ми каже девойчето от колцентъра, че няма никаква идея кога ще бъде възстановено захранването. Платих си за обаждането – номерът започва с 0700 и не ме обслужиха. В Атина, Гърция нямам спомен да ми е спирал тока за 15 години. В Англия за две години също нямам спомен, но в Пловдив и в София се случва често.
Другото, което ме озадачава е, че живея в София и сметката ми е по-малка от Пловдив, където ходя понякога за почивните дни.

Pepa Vitanova
При нас – София, район „Средец”, токът спря преди седмица. След час го пуснаха, но толкова слаб, че всички по-умни уреди, макар и изключени, но с кабели в контактите, започнаха да пищят, влудяващо; светнаха единствено по-глупавите крушки, с премигваща, слаба светлина, лед лампите не светнаха въобще.Това продължи над два часа.

Janina Dragostinova
Веднъж поради ремонт във Виена спряха водата на целия блок без предупреждение за 15 минути, след което във всички пощенски кутии имаше извинително писмо и шоколадче от собственика на фирмата, който правеше ремонта.

Frenkev Krum
За 16 години в Германия не е спирал.

Радостина Горова
Белгия, Брюксел за шест години – 3 пъти по 10 минути. И в трите пъти беше авария, бързо отстранена от спешен екип.

Hristo Milkov Vladimirov
В Холандия за седем години веднъж спря за няколко часа в нашия град, но имаше предупреждение.

Valeri Tsenkov
В Германия на остров Рюген за последните 5 години токът не е прекъсван нито веднъж.

Cris Hristova, Валенсия, Испания
Може по авария до спре, ама в общи линии не спира, и ако е за ремонт или поддръжка, се предупреждава с няколко дни преди.

Ivanka Rangelova Stoycheva
Аз живея в Валенсия тази седмица спря за 10 мин. без предупреждение, сигурно някаква авария е имало.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.