Майк Пенс, бивша дясна ръка на Тръмп, се опитва да излезе от сянката му

Майк Пенс. Снимка: от тв екрана

Кой друг, ако не Доналд Тръмп, може да бъде кандидат на републиканците за президент през 2024 г.? Името на неговия бивш вицепрезидент Майк Пенс се споменава все по-настойчиво, още повече, че 62-годишният политик публично се дистанцира от милиардера.

„Обесете Майк Пенс!“ – точно името на бившия радиоводещ, превърнал се в политик, крещят на 6 януари 2021 г. поддръжници на Доналд Тръмп, които щурмуват американския Конгрес.

Демонстрантите са гневни, че вицепрезидентът, убеден тръмпист, не се е съгласил да блокира утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

Шестнайсет месеца по-късно Пенс решава да обърне страницата.

„Предател“

Аборти, дипломация… след години на непоклатима лоялност към Доналд Тръмп, Майк Пенс от седмици все по-често прави намеци на консервативната десница, разграничавайки се от човека, чиято дясна ръка беше по редица политически въпроси.

Миналия понеделник обаче Майк Пенс демонстрира по-директно скъсването си с бившия президент, след като отиде да агитира за публично отхвърлен от Доналд Тръмп кандидат на важните първични избори в щата Джорджия.

В изявление на малко летище в предградие на Атланта, той каза: „За малко повече от година, представете си, администрацията Байдън-Харис задейства цунами от леви мерки“, създавайки впечатлението, че вече се готви за следващите президентски избори – през 2024 г.

За да предизвика обаче истинска динамика около евентуалната си кандидатура, му остава да направи най-трудното: Майк Пенс трябва да възприеме деликатната роля на еквилибрист, която се състои в това да се дистанцира от Доналд Тръмп, като същевременно успее да съблазни неговата електорална база, включително милионите американци, които все още са убедени, че победата на президентските избори през 2020 г. е била „открадната“ от бившия президент.

„Той не застана на страната на Тръмп, когато беше необходимо“, казва пред АФП Хелън Алън, 50-ина годишна американка от щата Джорджия. Затова тя остро се противопоставя на идеята, че Майк Пенс може един ден да стане стопанин на Белия дом.

Пенс президент? – „На добър час!“, казва подигравателно 66-годишна Джан Шефилд, също тръмпистка. „Той е предател, трябваше да спре изборния процес“, смята тя.

„Християнин, консерватор, републиканец“

Майк Пенс изглежда още е на светлинни години от това да обяви официално кандидатурата си за президент на изборите през 2024 г.

Той обаче многократно отказа да изключи тази опция, независимо дали Доналд Тръмп ще се кандидатира. Пред медиите този ревностен християнин уверява, че той и съпругата му Карън отправят молитви във връзка с въпроса и „ще отидат там, където ги призоват“.

Междувременно Пенс все по-често се изказва в университетски кампуси и в онези американски щати, които решават изхода на изборите. Пред тълпите, които идват да го слушат, той повтаря една и съща мантра, напомняща предизборен лозунг: „Аз съм християнин, консерватор и републиканец – точно в този ред“.

Доналд Тръмп също още не е дал знак дали смята отново да опита да се бори за втори мандат, въпреки че с всеки изминал ден кандидатурата му изглежда все по-вероятна.

Бившият стопанин на Белия дом води убедително по поддръжка от гласоподавателите сред републиканските кандидати за президентските избори през 2024 г. според социологическо проучване на ЮГав, публикувано в началото на май, което му дава повече от 55 процента подкрепа.

На второ място е губернаторът републиканец на Флорида Рон Де Сантис с 26 процента. Майк Пенс поне за момента събира едва 7 процента подкрепа.

Сценарий, който вече може да бъде отхвърлен, е връщането на тандема „Тръмп-Пенс“ от 2016 г. – нещо, което бившият президент вече изключи.

„Не смятам, че хората могат да приемат това“, каза Доналд Тръмп през март пред американски ежедневник и увери, че двамата поддържат дистанция един от друг, откакто Майк Пенс отказа да се противопостави на утвърждаването на победата на Джо Байдън на изборите. „Не съм разговарял с него от доста време“, добави Тръмп.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.