Ще стачкува ли френската дипломация?

За утре е предвидена стачка, като посланици обявяват публично подкрепата си за инициативата, а в пресата излизат статии… Традиционно дискретният свят на френската дипломация разкрива пред обществото „притесненията си“ от реформи, които според нея засилват упадъка на френското влияние по света.

Недоволството тлее от месеци, ако не и от години, но избухна след като през април във френския Държавен вестник беше публикуван правилникът за приложението на реформите на висшата държавна администрация, засягащи френското външно министерство.

Тази реформа, подкрепяна от президента Еманюел Макрон, създава нов корпус на държавни администратори и предвижда високопоставените чиновници да не бъдат част от конкретна администрация, а напротив, да бъдат насърчавани периодично да променят работното си място през цялата си кариера.

За дипломатите, около 700 от които са пряко засегнати от реформата, това се проявява в сливане и след това в постепенно „премахване“ до 2023 г. на двата исторически френски дипломатически корпуса – пълномощните министри (посланиците) и съветниците по международните въпроси.

Това е равнозначно, според много от тях, на „края на професионалната дипломация на Франция“, която има третата по големина световна мрежа след САЩ и Китай.

Шест синдиката и група от 500 млади дипломати призоваха за стачка на 2 юни, изключително рядка социална инициатива (последната стачка се проведе през 2003 г.) в историята на Ке д’Орсе (адреса на френското дипломатическо ведомство, бел. ред.), „дом, който при това няма бунтовна традиция“, подчертава Оливие да Силва, представител на синдиката ФКХР.

Още по-показателно е, че десетки високопоставени дипломати обявиха през последните дни в Туитър, че подкрепят или участват в стачката под хаштага #diplo2metier (#дипломация2професия).

„Ще стачкувам на 2 юни, за да протестирам срещу реформата на дипломатическия корпус и продължаващото съкращаване на средствата на нашата дипломация“, заяви в Туитър посланичката в Кувейт Клер Льо Флеше. „Дипломатите не са взаимозаменяеми“, смята колежката й в Оман Вероник Оланьон.

Резюмирайки настроенията, посланикът в Азербайджан Закари Грос написа: „френските дипломати са отдадени (на работата си) телом и духом, но са претоварени, недостатъчно платени, недостатъчно екипирани“.

„Маргинализация“

Освен че реформата според тях ще доведе до „угоднически назначения“, „съсипване на кариерите“ и „криза на призванията“, в статия, публикувана наскоро във всекидневника „Монд“ 500 обединили се дипломати изразиха загриженост от „стремглавото намаляване на ресурсите“ (50% намаление на персонала за 30 години) и „десетилетия на маргинализация на ролята на министерството в държавата“.

Традиционно дипломацията е запазена сфера на президента, но тази ориентация се очертава особено силно при президентския мандат на Макрон. Държавният глава впрочем не пощади дипломатите си, по-специално когато през 2019 г. осъди пред тях съществуването на „дълбока държава“ на Ке д’Орсе.

„Дипломатите имат лош имидж, макар че всъщност това са чиновници, които държат много на държавната администрация“, настоява посланик от тази група, запазил анонимност. „Искаме дипломатически инструмент, който да позволява на Франция да запази първостепенната си роля, но имаме впечатлението, че сме пренебрегнати, че не разполагаме с необходимите средства… и това се усеща: Какви са големите успехи на френската дипломация след Срещата на ООН за климата (КОП21) през 2015 г.? Никакви“, въздъхва той.

Министерството, в което току-що влезе Катрин Колона, дипломат от кариерата, чиято номинация беше изтълкувана като „послание“ към служителите, уверява, че е „започнал качествен социален диалог“ с всички синдикални организации.

„Притесненията са реални, персоналът е уморен“, признава обаче запознат с темата източник, подчертавайки, че социалната инициатива се появява в „много труден контекст“, след повече от две години на КОВИД-19 и серия от кризи: от евакуацията от Кабул след победата на талибаните през август 2021 г., през войната в Украйна, до експулсирането на дипломати от Русия и кризата с Мали…

Освен това все още неясните понякога очертания на реформата на висшата държавна администрация не позволяват притеснените дипломати, които искат „железни гаранции“, да получат всички отговори, признава същият източник.

По официални данни във френското външно министерство работят около 13 500 служители (на постоянна служба, на договор, местни…).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.