Таймс: Кремълски тролове сеят раздор в България, като създават проблеми за бежанците

Преди три месеца, когато първите украински бежанци пристигнаха в елитния крайморски курорт Свети Свети Константин и Елена, те бяха посрещнати с отворени обятия. Хиляди жени и деца бяха настанени в хотелски стаи по българското Черноморие, а на хотелиерите беше платена малка сума за всеки от тях от държавните и европейските фондове.

В интернет обаче ситуацията е различна. В българските социални медии се наблюдава бурен ръст на фалшиви новини и провокативни публикации, в които се твърди, че украинските бежанци се възползват от българското гостоприемство – прибират пари от помощите и са неблагодарни.

В някои места те намират слушатели. Проучване, публикувано от компанията за социологически проучвания „Маркет линкс“, показва, че през март повече от половината българи са заявили, че правителството трябва да подпомага украинците, включително финансово. Сега само 35 процента са съгласни с това.

Голяма част от антибежанския интернет поток, публикуван на български език, казват анализатори и политици, работещи отблизо по въпроса, идва от свързани с Кремъл тролски ферми и други онлайн организации.

Целта, казват те, е да се разпалят антибежанските настроения в България, да се предизвикат социални вълнения и да се задълбочи напрежението във вече поляризираната страна.

„Наистина наблюдаваме опити за дестабилизиране на правителството“, каза ми миналата седмица в София Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите на страната. „Съгласувани усилия, които използват всички налични инструменти, като дезинформацията също е голяма част от тях, добре финансирана и прокарвана много умело чрез Facebook“.

Това е само последното предизвикателство, с което се сблъска новото прозападно ръководство на България, избрано през ноември с обещанието да преобрази страната – да се справи с корупцията и организираната престъпност и да прекъсне влиянието на мафиотските групировки и свързаните с Русия олигарси, които държат страната в задушаваща хватка.

Някога най-лоялната от сателитните държави на Съветския съюз, от 2007 г. България е част от Европейския съюз и е обърната твърдо на запад.

Недоволството от управляващата класа е толкова дълбоко, че миналата година избирателите избраха кабинет, ръководен почти изцяло от хора без политически опит. Василев, който е завършил Харвард и е ръководил стартираща компания в областта на информационните технологии, заяви, че липсата на политически опит е предимство. „Винаги, когато видим нещо нередно, го разкриваме и започваме да го променяме“, каза той. „Можем да го правим, защото не сме участвали в създаването му на първо място.“

Правителството твърди, че е постигнало редица успехи в борбата с корупцията. Миналия месец държавата пое контрола над лаборатория, която изследва биологични стоки, влизащи в България от Турция, след като откри, че частната компания, която я е управлявала през последното десетилетие, е била системно корумпирана.

Само няколко месеца след началото на управлението си обаче политическите неофити бяха изправени пред съвсем нови предизвикателства: да подкрепят съюзниците от ЕС и НАТО по отношение на Украйна и санкциите срещу Русия, като същевременно се опитват да не предизвикват гнева на Кремъл.

Това не се получи. В края на април Русия прекъсна доставките на газ за България и Полша и машината за хибридна война на Кремъл влезе в действие. Фермите за тролове започнаха да разпространяват съдържание, обвиняващо украинските бежанци във всичко – от измама с помощи до неблагодарност. Проруски групи в България започнаха да подклаждат социални вълнения.

„Те намират някаква пукнатина в западното общество и я използват“, каза ми Божидар Божанов, министър на електронното правителство на България. „[Техният план] е да създадат раздор, да създадат хаос, да подкопаят западните общества“.

Говорител на Meta заяви: „Предприемаме мащабни мерки за борба с разпространението на дезинформация чрез нашите услуги в региона и продължаваме да се консултираме с външни експерти и публични администрации, включително в България.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.