Колко би могла Украйна да продължи да се бие на фона на загубите си на жива сила?

Веднага щом приключиха с погребението на полковник ветеран, убит от руски обстрел, гробарите започнаха да копаят следващата дупка. Предвид бързината, с която смъртта поваля украински военни по фронтовите линии, новоизкопаният гроб със сигурност няма да остане задълго празен.

Полковник Олександър Махачек оставя след себе си вдовица – Елена и две дъщери – Олена и Мирослава-Олександра. Неговият гроб беше четиридесетият, който гробарите изкопаха през първите 100 дни на войната във военното гробище в град Житомир, намиращ се на 140 километра западно от Киев.

Махачек бе убит на 30 май в Луганска област, в Източна Украйна, където боевете са в разгара си. Наблизо, върху некролог на друг пресен гроб, в който е заровен Вячеслав Дворницки, пише, че той е умрял на 27 май. Има и други гробове на войници, загинали в рамките на няколко дни – на 10, 9, 7 и на 5 май. И това е само едно гробище в един от многобройните украински градове и села, където са погребани убитите войници.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна е започнала всеки ден да губи между 60 и 100 военни. За сравнение по около 50 американски военни умираха средно на ден през 1968 г. – най-смъртоносната за американските сили година от Виетнамската война.

Сред братята по оръжие, които в петък дойдоха да отдадат почит на погребението на Махачек, беше генерал Виктор Муженко, който до 2019 г. е заемал поста началник на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Той предупреди, че загубите могат да станат по-тежки.

„Това е един от критичните моменти във войната, но пикът все още не е достигнат“, каза той. „Става въпрос за най-значимия конфликт в Европа след Втората световна война, което обяснява защо загубите са толкова големи. За да се намалят те, Украйна сега се нуждае от мощни оръжия, които да са равносилни или дори превъзхождат руските. Това ще позволи на Украйна да даде подобаващ отговор“, обясни той.

Концентрирането на руска артилерия води до много от жертвите в източните райони на Украйна, върху които Москва се фокусира, след като в началото на инвазия, подета на 24 февруари, тя не успя да превземе Киев.

Бившият командващ американските войски в Европа генерал Бен Ходжис описа руската стратегия като „средновековен подход на изтощение“ и заяви, че докато Украйна не получи обещаните доставки на американско, британско и друго оръжие, с което да унищожи и наруши дейността на руските батареи, „този тип жертви ще продължат“.

„Това бойно поле е много по-смъртоносно, отколкото онова, което сме свикнали да виждаме през последните 20 години в Ирак и Афганистан, където жертвите ни никога не са достигали до такива бройки“, каза той в телефонно интервю за АП.

„Това ниво на изтощение ще обхване и лидерите, и сержантите“, допълни американският генерал. „Те съставляват голяма част от жертвите, защото са изложени на риска, защото са непрекъснато в движение и се опитват да правят различни неща“, посочи Ходжис.

Четиридесет и девет годишният Махачек бе убит в село в източната Луганска област. Военен инженер, той ръководеше поделение, което е поставяло мини и други отбранителни средства, разказва на погребението му полковник Руслан Шутов, негов приятел от повече от 30 години.

„След като обстрелът започна, той се скри заедно с още военни. Имаше четирима души в групата му и Махачек им каза да се скрият в окопа, а той залегна на друго място. За съжаление артилерийският огън порази точно него“, спомня си полковник Шутов.

Преди войната военнослужещите в Украйна бяха около 250 000 и страната беше в процес на увеличаване на числеността им с още 100 000 души. Правителството не съобщава какъв е бил броят на убитите военни през първите 100 дни на сраженията. Никой не знае колко военни или цивилни са загинали от двете страни, а твърденията на властите за жертвите – които понякога може да бъдат преувеличени или занижени по пи ар причини – не могат да бъдат проверени.

Въпреки това загубите на Украйна се увеличават, а мрачната математика на войната изисква да се намери кой да ги компенсира. С население от 43 милиона души Украйна има хора, които да се бият.

„Проблемът е в набирането, обучението и извеждането им на предни позиции“, каза пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ Марк Кансиан, който е старши съветник на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

„Ако военните действия сега преминават в продължителна война на изтощение, ще трябва да се изградят и системи за заместване“, посочва експертът и допълнва, че това е труден момент за всяка армия на бойното поле.

Според украинския генерал Муженко признанието на Зеленски за големия брой жертви ще разпали още повече бойния дух на украинците и това, наред с увеличаването на западните оръжейни доставки, ще помогне ситуацията да се обърне.

„Колкото повече украинци узнаят какво става на фронта, толкова повече ще се засили волята им за съпротива“, казва той. „Да, загубите са значителни. Но с помощта на нашите съюзници ние може да ги сведем до минимум и да преминем към успешни офанзиви. Това ще изисква мощни оръжия“, заключава украинският военен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.