Слави ще отнесе негативи, вместо да спечели. Въпросът е какво ще стане сега?

Слави Трифонов обявява своите предложения за правителство. Снимка: от екрана на 7/8 тв

Заваляха анализи и прогнози – правителство на малцинството, нови избори, правителство с ГЕРБ и т. н.

Ива Митева от „Има такъв народ“ обясни пред Нова тв, че целта на тяхната партия е да свалят сегашното правителство. След това няма да подкрепят ново правителство на „Продължаваме промяната“, няма да подкрепят и на ГЕРБ. Ако стигнел до тях мандат за съставяне на правителство, ще се опитат да направят тяхно.

И Митева, и Слави Трифонов са откъснати от реалностите.

Ето ги реалностите:

Продължаваме промяната – 67 депутати

ГЕРБ-СДС – 59

ДПС – 34

БСП – 26

Има такъв народ – 25

ДБ – 16

Възраждане – 13

Как точно мандатът ще стигне до „Има такъв народ“? Президентът ще избере тях за трети мандат, при положение, че отказват да подкрепят кабинет с участието на двете най-големи партии? И кой тогава ще подкрепи „Има такъв народ”?

Излизането от коалицията, декларирано с апломб от Слави Трифонов, не помага с нищо, освен да свали правителството. Ново с „Има такъв народ“ няма как да се състави – дори хипотетично да се обединят в коалиция с ГЕРБ и ДПС имат 118 депутати. Трябва им и „Възраждане“ с техните 13 депутати. А как пък „Възраждане“ ще подкрепи правителство с ДПС и ГЕРБ?

Така че Слави Трифонов създаде сложна ситуация, от която погрешно си мисли, че ще спечели. Няма никакво решение, освен той да си промени позицията, както Борисов се обръща на 180 градуса. И без друго Трифонов постъпи също като Борисов – „Изтеглям министрите си!“ Един лидер и всички тичат около него. Копие на ГЕРБ. Миналата година Борисов искаше да му дава дава 10 депутати да направят правителство. Все едно са тикви.

Сега от предсрочни избори никой няма да спечели, освен партията на ген. Янев, която има шанс да надмине „Възраждане“ и „Има такъв народ“. И точно затова ще се мъчат да не допуснат скоро нови избори. ГЕРБ ще търсят пазарлък да подкрепят правителство срещу това да няма преследвания срещу техния лидер. Цялата партия е построена около него и всички там са негови говорители. Не партия, а групировка, окопала се във властта. И точно тази промяна очакваха в България повечето избиратели, чиито гласове са пръснати към различни партии извън ГЕРБ – да демонтират групировката (част от което е и смяната на главния прокурор). Засега това не се случва и избирателят се оглежда за нов политически субект.

Партията на Слави, както я наричат обикновено, изгря като антисистемна партия. Против всички – не искаха да правят правителство и с дълго заседелият се на власт Борисов, и с БСП, и с ДПС. Дори и с „Демократична България” влязоха в сблъсък – там чувствата бяха взаимни. Опровергаха всички прокоби и предвиждания, че ще са новата патерица на ГЕРБ. Същото направи и БСП. Имаше всички изгледи за анти-Борисов коалиция.

На първите избори през април миналата година се видя, че само „Има такъв народ” може да победи ГЕРБ. Най-близо бяха до това, но спечелиха само 48 депутатски места, а мнозина останаха недоволни, че не съставиха правителство.

След като се видя, че само те могат да победят ГЕРБ, гласовете анти-Борисов се преляха към тях и това стана. Спечелиха 65 депутатски места, също недостатъчно, но бяха победител в избори. Но партията на Слави не можа да направи правителство, не на последно място и заради него. Вместо да преговаря и търси подкрепа, той излезе и изчете списък с министри и някакви леко наивни и популистки планове какво смятал да прави. Удари по масата – да подкрепят неговото правителство, той не влиза в коалиции. Дори предложеният премиер тогава – Николай Василев – не беше проблем, макар че мнозина скочиха възмутени. Невъзможността да състави правителство се отрази като разочарование от „Има такъв народ” и отлив на гласове. Гласовете анти-Борисов се преляха към новата партия „Продължаваме промяната”, съставена набързо от служебните министри, именно защото повдигнаха завесата на далаверите на борисовото управление.

Новата партия успя да сглоби правителство със сложна коалиция. Не е най-идеалното правителство, има проблеми, но не са тези, които посочи Слави Трифонов. Кирил Петков може да няма много контрол на приказките си, особено за Македония, но няма как да го обвиниш в национално предателство, както прави Трифонов. Реално няма извършено никакво действие – не е вдигнато ветото за Македония, това трябва да мине и през парламента. А милиардите, които размаха Трифонов в изявлението си са чист популизъм в стил Борисов.

„Има такъв народ” събаря правителството и ще понесе негативи. Няма да спечели като се измъкне от отговорност в трудната ситуация със скок на цени, недостиг на храни и горива, война и бежанци.

Какви варианти са възможни сега? Избори наесен или правителство на малцинството, подкрепено с „10 депутати“, които ще им даде Борисов, за да не го закачат. Или правителството ще бъде подкрепено от ДПС – сега е техният звезден момент, те винаги са търгували подкрепата с ползи за тях.

В парламента сега ще бавят топката дълго, докато преговарят за нови министри. Ако се провалят преговорите ще има три месеца служебен кабинет, изборите няма да са по-рано от октомври.

Но и самите партии и политици не знаят какво точно ще се случи. Те едно не разбраха – че основният двигател в последната година в политиката е разчистването на борисовата групировка. А те забравиха за тази промяна.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.