Рушвет, рушвет и дупка на границата на ЕС. Запушването й ли разгневи Слави Трифонов?

Проф. Христо Даскалов, шеф на Агенцията по безопасност на храните, обяснява пред Нова тв как са му предложили подкуп.

Предоставянето на контрола върху превозваните храни към ЕС и България на частна лаборатория на Капитан Андреево при управлението на ГЕРБ е огромна корупционна схема, която не се изразява само с пропуснати ползи за държавата в размер между 200 и 300 млн. лева за 10 години.„

За това време стотици хиляди камиони с храни са минавали към България и Европейския съюз при неизвестно какви проверки. Лабораторията е била неофициална митница, която пуска или не. По-точно пуска срещу каквото трябва. И потокът от пари е бил много по-голям от пропуснатите ползи за държавата.

Както става ясно след разкритията на шефа на Агенцията за безопасност на храните, рушвети са текли във всички посоки и на високо равнище. Говорителката на кабинета Лена Бориславова обяви в неделя след интервюто на Слави Трифонов пред „Дарик”, че не Македония, а затварянето на тази лаборатория е истинската причина за изтеглянето от кабинета на „Има такъв народ”.

В момента, в който дейността на частната лаборатория беше прекратена и подменена от държавна, партиите ГЕРБ и „Има такъв народ” поискаха оставката на директора на Агенцията по безопасност на храните с мотив, че забавял трафика през пункта и пречел на частния бизнес на фирмата. Заплахи получи и зам.-министърът на земеделието Христанов, който вече е под охрана.

В интервюто си пред радио „Дарик“ в неделя Слави Трифонов натърти, че нямал нищо общо с „Капъкуле“ (турската страна на граничния пункт Капитан Андреево).

В петък до различни медии, включително до е-vestnik беше изпратен по мейла запис на разговор между директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов и човек, който му предлага подкуп, посочен като бившия шеф на същата агенция проф. Пламен Моллов, сега ректор на хранително-вкусовия университет в Пловдив. Моллов е бивш депутат от НДСВ и настоящ член на инициативния комитет за учредяване на новата партия „Български възход” на ген. Янев.

Подкупът се предлага да не затварят частната лабораторията на Капитан Андреево, става ясно от разговора.

Проф. Даскалов в неделя съобщи пред Нова тв, че не знае от къде е изтекъл записът, но че и той самият е направил запис на този разговор през януари в колата му. Не знае откъде и как запис на разговора е стигнал до медиите. Той съобщи също, че проф. Моллов му е предал папка пълна с пари, както се разбира и от разговора.

На записа ясно се чува репликата „в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не се изнасилваме нещата и то може да е регулярно“, а съдържанието на папката е наречено „документация”. Проф. Даскалов описва, че тя е с ластици в полиетиленов плик. Като надникнал от единия край видял банкноти, върнал я и по-късно уведомил ДАНС. Според него съдържанието на тази папка било до 100 хил. лева. Още през февруари той съобщи, че е направен опит да бъде подкупен.

Проф. Моллов отрича пред „Медиапул”, че е той на записа. Нарича това „манипулации” и „политически внушения”, но като учредител на новата партия на ген. Янев няма да мине без щета и за него, и за партията. За нова партия трябва финансиране и случаят хвърля съмнения.

Свидетелствата на проф. Даскалов и записът уличават Моллов, който се заканва да съди всеки, който твърди, че е предлагал подкуп.

Според някои юристи в друга страна проф. Моллов вече щеше да бъде осъден. У нас опитите да осъдят някого за подкуп са все неуспешни. Сега ще доказват съдебно, че проф. Даскалов е сънувал и не се е срещал с проф. Моллов в колата си, не е получавал папка с пари в плик и не е водил този записан разговор.

На фона на този скандал, се коментира повече разпространеният от сайта „Пик” видеозапис как премиерът Петков уж посяга на говорителката на кабинета Лена Бориславова. На записа такова нещо ясно не се вижда, но като такова е обявено от сайта. Това обаче не е най-важното.

По-важно е, че хора от тайните служби, които имат права и достъп до записи на охранителни камери в различни учреждения, се ровили още преди година да извадят въпросния запис. Той е пазен грижливо да се извади в подходящ момент.

И сега на него много медии обръщат по-голямо внимание от случая с лабораторията на Капитан Андреево, която на практика е била дупка в границата на ЕС.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.