Може ли България да излезе от ЕС?

Някои сериозно са се уплашили. Министърът Сандов се изказа наивно по телевизията, че ако има избори, може да се образува мнозинство, което да тласне страната извън ЕС и НАТО.

Значи, да не провеждаме избори, да не дойдат лошите…  С такива приказки Сандов само предизвиква повече антиевропейски настроения.

Както и рецитаторът Плевнелиев. Щом го покажат по телевизията, броят на желаещите да излезем от ЕС и НАТО автоматически се увеличава.

Няма какво да се чудят хората за това, което стана между политиците тия дни. Ожесточението е в цялото общество, политици го подстрекават.

Някои са се окуражили, че като падне правителството страната може да завие на изток. Други ги е страх от избори, че ще тръгнем в „неправилна“ посока. В социалните мрежи директно се чуват гласове за излизане от ЕС.

Нека си го представим как ще стане този Булекзит…

2 милиона българи живеят постоянно извън България, 3/4 от които в ЕС. Други близо милион ходят на сезонна работа в Гърция, Италия, Испания, Великобритания и т. н. Семействата на половин България закърпват положението с финансови потоци от близките си в ЕС, а държавния бюджет ще изгърми без европейските фондове.

И някой ще приеме излизане от ЕС, визов режим и прочее? За да се тупа в гърдите, че е независим българин? Или че гордо ще се устреми към задника на Путин?

Даже няма да се стигне до референдум – няма да съберат толкова подписи за провеждането му. Камо ли да надделеят.

И един детайл за еврото. Новата партия „Български възход“ на ген. Янев и др. помпат мускули от приказки срещу приемането на еврото. Губели сме последния си национален суверенитет.

А такива като „Възраждане“ (може да е и от невежество) директно поставят условие да не приемаме еврото никога. Това на практика е искане за излизане от ЕС. Защото договорът за присъединяване включва приемането на общата европейска валута. Въпросът не е дали ще го приемем, а кога – на по-ранен или по-късен етап.

И да не стане – Македония влиза в ЕС, България излиза, и българи тичат да си вадят македонски паспорти.

Колкото и да наливат вода в тая мелница, българинът не е чак толкова прост да се откъсне от ЕС.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.