Франция: Специалните сили започват нова трансформация

Съперничеството между големите сили и връщането на войната, в която сраженията са много интензивни, илюстрирано чрез конфликта в Украйна, представляват предизвикателство за френските специални части, подтиквайки ги към трансформация след две десетилетия, доминирани от борбата срещу тероризма.

„Войната в Украйна ускорява нашата трансформация“, споделя старши офицер от много дискретното Командване за специални операции (КСО), където служат 4500 елитни военни от трите вида въоръжени сили (военновъздушни, военноморски и сухопътни) и което чества този месец 30 години от създаването си.

След появата си през 90-те КСО непрекъснато се адаптираше към еволюцията на конфликтите. Но след продължителен период на асиметрични битки срещу джихадистите сега е необходима сериозна стъпка напред, защото е нужно подготвянето за противопоставяне на сили, разполагащи с равностойни оръжия.

В тежкия конфликт между руснаците и украинците, започнал на 24 февруари, КСО внимателно следеше използването на специални сили, за да извлече първите поуки.

„Използването на специални сили и хибридни акции от страна на руската армия бе учудващо рядко от самото начало на конфликта. Това е голяма изненада“, изтъкна в края на април генерал Бертран Тужуз, командващият КСО, в разговор с представители на Френския институт за международни отношения.

„И обратното, при украинците виждаме връщане към логики на партизанската война, към ограничени специални мисии (…) – те са постигнали добри успехи в тази област“, провеждайки същевременно много операции за оказване на влияние в социалните мрежи, допълва високопоставеният военен.

Замислено като прецизен инструмент за управление на кризи, КСО започва през 2000-те втория си живот с участие в контингента на френските специални сили в Афганистан.

През следващото десетилетие специалните сили са на първа линия в битката с джихадистите и в Сирия, и в Сахел, където в рамките на операция „Сабр“ малки отряди преследват групите, свързани с Ал Каида и „Ислямска държава“.

Очертава се КСО да се включва и занапред в битките с джихадистите, но този модел на асиметрична война вече не е приоритет за френската армия, която се готви за сценарии за оспорване на могъществото и доминацията, съчетано със стратегии за влияние на „нематериалните бойни полета“ (социалните мрежи, информационните потоци, киберпространството…), и дори с мащабни междудържавни конфликти.

Битките за влияние като предизвикателство

Агресията на Москва в Украйна потвърди нуждата от адаптация, включително на специалните части, които трябва вече да използват ловкостта и дискретността на своите части в този нов модел на изострил се конфликт, в който съвместните действия с обикновената армия изглежда ще зачестяват в сравнение с миналото.

„Сивите зони стават привилегировано поле за изява на специалните сили, които ще се изправят там срещу по-сурови, по-разностранни противници, системно прибягващи до хибридни стратегии“, отбелязва офицер от КСО.

„Онова, което сме овладели в борбата срещу тероризма, ще ни помогне да се развиваме в условията на сивата зона“ и да извършваме целенасочени операции за възпиране или дестабилизиране на противника, чиято цена ще е по-малка, подчертава той.

КСО обаче признава, че има нужда от нови умения, за да отговори на предизвикателствата, произтичащи от дигиталната ера и битките за влияние.

През 2023 г. командването ще мине тест в естествени условия по време на големите маневри „Орион“, организирани от френската армия, чийто сценарий предвижда високоинтензивни действия. Специалните сили ще се използват за откриване на „театъра на бойните действия“, за преминаване в неприятелските позиции и за събиране на разузнавателни данни. После те ще бъдат включени в състава на редовната войска.

Тридесетият рожден ден на КСО ще се чества без много шум, каквито са и операциите на това Командване. На 24 юни специалните сили ще възпламенят огъня в Триумфалната арка и ще положат цветя на гробовете на свои другари, паднали в сражения по всички краища на света през последните три десетилетия. Същия ден широката общественост ще бъде поканена да участва от 27 юни в онлайн игра, наречена „Операция Кернел“.

Всеки участник ще влезе в кожата на боец от специалните сили, получил задача за по-малко от час да освободи френска ядрена физичка, държана от терористи като заложничка в хотел. Според министерството на въоръжените сили играчите „ще трябва да използват всички умения на специалните части, за да изпълнят различните мисии – разсъждения, иновативен подход, технологии, дискретност, сътрудничество и бързина“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.