„Руският Давос“ – с талибаните и без световни лидери и бизнес гиганти

Делегация на талибаните (обявени в Русия за терористична организация) на Петербургския икономически форум. Снимка: видеокадър

Русия години наред посрещаше световни лидери и бизнес гиганти на своя ежегоден икономически форум в Санкт Петербург, но тази година в „Руския Давос“ ще участва малка част от световния финансов елит, предвид това, че Москва е поставена в изолация чрез санкции заради действията си в Украйна.

Тази седмица, за да компенсира липсата на важни западни участници, Русия ще постави на най-видно място по-малки играчи или страни като Китай (втората по големина икономика в света), които не са се присъединили към санкциите.

„Чуждестранните инвеститори не са само от Съединените щати и Европейския съюз“, заяви пред репортери вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, посочвайки Близкия изток и Азия.

Президентът Владимир Путин ще произнесе в петък важна реч, съсредоточена върху международната икономическа ситуация и задачите за Русия в близкото бъдеще, съобщи информационната агенция Интерфакс, като цитира сътрудника в президентството Юрий Ушаков.

Путин също така ще се срещне с медиите в кулоарите на форума към 20 ч. московско време (16 ч. по Гринуич) същия ден, каза той.

Кремъл постави началото на Санктпетербургския международен икономически форум (СПМИФ) през 1997 г., за да привлича чуждестранни инвестиции, да обсъжда икономическата политика и да създава имидж на отворена за бизнес институция след края на съветското управление.

Русия дълго сравняваше СПМИФ със Световния икономически форум – елитарно годишно събитие за световните ВИП-личности, състоящо се в швейцарския алпийски курорт Давос.

Сега, когато западните лидери избягват да имат отношения с Русия, Путин няма да има традиционни срещи с движещи политиката фигури, влиятелни личности и корпоративни „важни клечки“ от Съединените щати и Европа.

В оповестения график на СПМИФ между 15 и 18 юни нямаше имена на американски и европейски компании или техни директори, което отразява страховете от наказание при най-суровия санкционен режим, налаган някога на водеща сила.

В списъка не присъстваха дори компании, които останаха да работят в Русия въпреки масовото напускане на западните инвеститори.

Ушаков каза, че се очакват високопоставени делегации от над 40 държави, а 1244 руски и 265 чужди компании са потвърдили, че ще участват.

Изключение по отношение на отсъствието на западни фигури са ръководителят на Американската търговска камара в Русия и неговите френски и италиански колеги, които ще говорят утре на сесия на тема: „Западните инвеститори в Русия: нова реалност“.

ОТРОВЕНИ ОТНОШЕНИЯ

Отношенията на Русия със Запада се отровиха, след като тя изпрати сили с бронирана техника в Украйна на 24 февруари за „специална военна операция“, както я нарича, за премахване на заплахи за нейната сигурност.

Украйна и нейните западни поддръжници определят действията на Русия като непредизвикано нахлуване с цел заграбване на територия.

СПМИФ следователно ще изглежда и ще се усеща много различно.

След като по-рано приветстваше някогашната германска канцлерка Ангела Меркел, бившата ръководителка на МВФ Кристин Лагард, Лойд Бланкфейн от „Голдман Сакс“, Викрам Пандит от „Ситигруп“ и Рекс Тилърсън от „ЕксонМобил“, тази седмица Русия ще даде водещо място на президентите на съюзническите държави Казахстан и Армения.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще направи обръщение на срещата по видеовръзка, съобщи информационната агенция РИА Новости, като цитира Ушаков.

След като чужди компании изтеглят милиарди от някогашните си обещаващи инвестиции в Русия, местни фирми и банки бързат да поемат изоставените бизнеси.

„Санкциите са за дълго време. Глобализацията, каквато беше преди това, приключи“, заяви пред деловия ежедневник РБК главният изпълнителен директор на подложената на санкции банка ВТБ Андрей Костин.

„НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ В ЕДИН НОВ СВЯТ“

В предишните години сесиите на СПМИФ се съсредоточаваха върху ориентирани около инвестициите теми като приватизацията от Москва и първичните публични предлагания.

Тази година официалното заглавие на СПМИФ е „Нови възможности в един нов свят“. Темите на сесиите включват нови възможности за руския икономически растеж, подобряване на търговията с петте незападни сили от БРИКС и бъдещето на подложения на санкции финансов сектор на Русия.

Друга сесия, наречена „Нова форма на международно сътрудничество: как ще се извършват плащанията?“, засяга изключването на Русия от глобалната разплащателна система СУИФТ и нейния ход да заобиколи забраната, изисквайки плащанията за газовия износ да са в рубли. На нея ще говорят представители на съюзниците Куба и Венецуела, както и на Турция и Египет, които също избягват санкциите.

Ще има сесия за „фалшивите новини“ – дискусия с участието на държавните медии, генералната прокуратура и външното министерство, след като Москва води информационни война със Запада.

Сред другите страни, изпращащи представители, които да присъстват или да говорят там по видеовръзка, са Китай, Беларус, Централноафриканската република, Индия, Иран, Никарагуа, Сърбия и Обединените арабски емирства.

Някои участници са поискали имената на техните работодатели да не бъдат изписвани на личните им обозначителни карти, съобщи РБК, като се позова на държавната компания „Росконгрес“, която организира форума.

„Сега парите обичат мълчанието както никога преди това“, каза ръководителят на руския клон на международната консултантска фирма ЕМ Денис Денисов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.