Умно-красиви, грозно-крадливи и другите

Спонтанен протест по повод отстраняването на шефа на парламента от новосформирана коалиция. Снимка: Подкрепа за Кирил Петков

Утре на вота на недоверие правителството неминуемо ще падне. Никакви шествия и демонстрации няма да помогнат. ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ имат мнозинство да го направят и всяка партия поотделно обяви, че иска да свали правителството на Кирил Петков.

С разни процедурни хватки, процент неприсъстващи и „въздържали се“ от различни партии, е възможно правителството да остане. Но това означава тези 4 партии, които искаха да свалят кабинета, да се самозаплюят – ще трябва да обясняват защо едно искат, друго правят. И да се дискредитират като лицемери, които искат в свой интерес да „продължат агонията“ (по израза на Слави Трифонов).

След като свалят кабинета, ще провалят и следващия мандат на победителя в изборите „Продължаваме промяната“, за да дойде до ГЕРБ, които ще направят опит за някакъв уж експертен кабинет, с много отстъпки, всъщност с единствена цел да не закачат Борисов и да не сменят главния прокурор Гешев.

Недоволните от правителството на Кирил Петков започнаха да наричат „умно-красиви“ всички, които са против свалянето му.
Дали разбират, като правят такова разделение, къде се поставят автоматично? В България се беше оформила анти-Борисов коалиция. Да се радваш, че тя се разпада, означава подкрепа за банкянско-сарайския модел, към който се присъединиха и Слави Трифонов, и т. нар. Копейкин – Костадин Костадинов.

Изборите ги спечелиха не „умно-красивите“, а новосформираната партия „Продължаваме промяната“ (с 67 депутати). Т. нар. умно-красиви – „Демократична България“ имат слабо парламентарно присъствие (16 депутати). Разликата се дължи на традиционните нагласи на т. нар. костовисти от последния ден и млади десни, обсебени от идеята, че всичко, включително движението на планетите, се дирижира от ДС и „комунистите“, които трябва да бъдат лустрирани и това е главната политическа задача. Е, срещу тях излезе нова партия, която не е обсебена от такива параноични идеи. И спечели.

Да ги слагаш сега под общ знаменател и да им се подиграваш, защото искат да удържат тази коалиция, означава

 

да връщаш Борисов, под каквато и да е форма

 

И той иска „да си върне държавата“.

Вървят подигравки също така как „Демократична България“ били в коалиция с основния си враг „комунистите“ от БСП.
Тоест – не може такава коалиция, да я разтурим веднага. Това предполага, че е нормално да има коалиция на „умно-красивите“ с ГЕРБ. Такава вече имаше и не завърши добре. „Умно-красивите“ си мислеха, че ще влязат във властта на раменете на Борисов и ще управляват. Всъщност той ги употреби да направи своя втори кабинет и разви своя модел на т. нар. фасадна демокрация – уж институции, процедури, а решава един човек, превзема ги отвътре и остава само фасада на демокрация, зад която се пълнят чекмеджетата.

Точно против този модел се оформи четворната коалиция в сегашния парламент. Различни партии конкуренти се обединиха с една цел – да отстранят от властта дълбоко окопалата се групировка на Борисов. Слави Трифонов го нарече „изчегъртване“, нарече ГЕРБ „токсична партия“. И стана така, че той заряза тези цели, стремително и еднолично развали коалицията, и поиска бързо да свали това правителство. С ярост обясни, че „тези“ трябва да бъдат изхвърлени от властта и никога да не управляват. И къде остана тогава Борисов?

Решението на Слави Трифонов предизвика сътресения в собствената му партия (собствена е подходяща дума, той просто повтаря партийния модел на Борисов). Напуснаха я общо 6 депутати и в групата му останаха 19. И се заговори за предателство и купуване на депутати. Но такъв рязък завой е сериозно основание за депутати да напуснат „Има такъв народ“, който е на път да остане „Имаше такъв народ“.

И така, 6 депутати отказали да бъдат верни на ИТН, под което се разбира – на Слави Трифонов. Всъщност истинското предателство е спрямо избирателя, който е очаквал друго от ИТН – да смени главния прокурор Гешев (както обеща и Слави дори в интервю пред „Монд“), да „изчегърта“ гербаджийството, да демонтира тази „токсична партия“.

Вместо да свърши нещо от това, сега ИТН гласува с ГЕРБ и ДПС да свали шефа на парламента и правителството. И дори възнамеряват да направят правителство с третия мандат. Тоест за третия мандат президентът Радев да прескочи ДПС, да прескочи БСП и да го даде на партията на Трифонов с неговите 19 депутати. Той не можа миналото лято да направи правителство с 47 депутати, после с 65, а сега ще успее с 19? Дали го приказват само от глупост? Или това всъщност е истинското предателство – ИТН иска да се коалира и спогоди с ГЕРБ и ДПС, които сочеше като свои основни врагове?

 

За съжаление ИТН не надскочи партията на Бареков

 

и др. подобни партии, които са сглобени набързо с разни политически номади, минали през други партии. Затова и лесно се пресипват тук и там – и поотделно като депутати, и като цяла партия – с една коалиция влизат, с друга излизат. И живеят кратко.

Всъщност щом се появи нова партия, се примъкват стари муцуни, минали през различни партии, станали професионални партийци. И такива имаше в „Има такъв народ“. Онази лоялна депутатка, която можела да си иде на село, е била в НДСВ навремето. И там са още неколцина такива.

Сега при учредяването на новата партия на ген. Янев „Български възход“, една от учредителките напусна именно с обяснението, че се намъкнали отломки от други партии. То при толкова много партии, няма как да се появи нова, и да не се примъкнат някои минали през 1-2 други.

Впрочем, видя се, че в новата партия „Продължаваме промяната“ няма такива отломки и там са нови хора. Може да са млади, неопитни, но нови. И точно това е една от причините да дразнят толкова.

Свикналите с българския политически модел на кражби веднага обвиниха „Продължаваме промяната“, че са дошли „да крадат“. Идеята, че няма начин някой да влиза във властта за друго, освен да краде, е повсеместна у нас. И на тази база лесно се вярва на спекулации. Така правителството изкара само 6 месеца. Още от първия му ден лоялни (или по-скоро подвластни) на Борисов медии правеха всичко възможно да дискредитират новото правителство (което впрочем беше коалиция от 4 партии, не на „умно-красивите“).

С помощта на медиите моделът Борисов оцеля 12 години. Той управляваше и в онази година, в която премиер беше Орешарски. Тогава медиите щедро обслужваха протестите и бабуваха на коалиция на „умно-красивите“ с „грозно-крадливите“ (последния израз е на колегата Ясен Бориславов). За да ги възседне Борисов. Той се върна с тяхна помощ. И сега се опитва да оцелее с помощта на ИТН.

Банкянско-сарайско-диванна коалиция може и да направи правителство. Но няма да живее в същия комфорт, в който живееше Борисов 12 години. И в това трудно време. За такава коалиция мечтаят освен Борисов и всичките социолози, политолози, анализатори, водещи и отбор мисирки, някои от които ядат от ръката му. Но този път няма да изтрае дълго и като падне, ще боли повече от предишния път.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.