Из дебатите по вота на доверие в парламента – ГЕРБ срещу правителството

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ ръкопляска подигравателно на премиера Петков по време на парламентарното заседание за обсъждане на вота на доверие към правителството. Снимка: от екрана

 

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС:

„Има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране.

Не съм сигурен, че имате компетентността и да ни разберете (към министрите)”.

Мотиви да внесат вота: „провал във финансово-икономическа политика”.

Премиерът Кирил Петков отговаря:

„За първите три месеца, какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж. България има по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца, която растеше с 3,7%, а ние с 4%, но това няма да го чуем от вас никога.

Тезите ви са чудновати. Има рекорден износ, което е в резултат от „неконтролируемата инфлация”, цитирам. Какво значи това, значи, че едни фирми са успели да изнесат своите услуги на високи цени на външните пазари? Това не може да бъде икономически аргумент. Този тип грешни внушения бяха правени в последните 6 месеца.

Държавният дълг намалява до 30,5 млрд. лева. България е трета в ЕС по данни на Евростат с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург.

Не е вярно, че хазната е без пари. Фискалният резерв е 9,3 млрд. лева при изискване от 4 млрд. лева.”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.