Испанската десница се връща в играта

Карта на Испания с Каталуния (червеният цвят).

„Историческата“ изборна победа на испанската десница в южната област Андалусия разклаща позициите на премиера социалист Педро Санчес година и половина преди изборите за национален парламент, които може да върнат консерваторите на власт.

Народната партия (НП) удържа в неделя категорична победа на ключовите регионални избори в тази някогашна крепост на социалистите, печелейки абсолютно мнозинство от 58 места в 109-членния андалуски парламент.

Съперничката й, Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), остана втора със само 30 мандата – най-лошото постижение в историята й в южния регион, управляван от нея през периода 1982-2018 г., преди да бъде свалена от власт от коалиция между НП и центристите от „Сиудаданос“.

В много децентрализираната държава, където регионите разполагат с внушителни пълномощия, резултатът от местни избори с възможни общонационални последици винаги внимателно се следи.

И това трето последователно поражение за левите в Испания, нанесено от десницата след пораженията й в Мадрид през май 2021 и в Кастилия и Леон през февруари, е наистина тежък удар за Педро Санчес, въпреки че неговите сили приканват „да не се екстраполира“ този резултат на национално равнище.

„Промяна на цикъла“

„Никой не може да отрече, че такава голяма разлика между НП и ИСРП в два от трите най-населени региона (Мадрид и Андалусия) не е просто грешка, а нещо повече“, писа в понеделник сутринта най-големият испански всекидневник „Паис“, нарекъл на първа страница „историческа“ победата на НП.

„Това е може би знак за промяна на (политическия) цикъл“ на национално ниво, добави левоцентристкото издание. Изразът бе повторен и от консервативния всекидневник А Бе Се.

Според Пабло Симон, преподавател по политически науки в мадридския университет „Карлос Трети“, този нов „цикъл“, в който „десницата е по-силна“, „вече е започнал“ още преди андалуския вот със смазващата победа на НП в региона на Мадрид преди година.

В крайна сметка това може да доведе до изборна победа на консерваторите в парламентарните избори, насрочени за края на 2023 г. „Може да видим НП с най-добър резултат“, смята аналитикът.

Левицата се сблъсква с „една дълбочинна тенденция“ – „правителството е изтощено след четири много трудни години, белязани от пандемията и войната“ в Украйна, ускорила скока на инфлацията, изтъква Кристина Монхе, политолог от Университета на Сарагоса.

Изследователката обаче отказва „да рискува, правейки паралели“ между Андалусия и Испания, тъй като според нея „има още много време“ до следващите избори.

Неизвестната величина „Вокс“

Управлявала от 2011 до 2018 г. с Мариано Рахой, НП бе свалена с вот на недоверие, внесен в парламента от Санчес след присъда срещу тази политическа сила в мегапроцес за корупция.

Последваха мъчителни лутания и най-лошият резултат в историята й на парламентарните избори през 2019 г., спечелени от социалиста.

Оттогава консервативната партия се прегрупира в боен ред и в началото на април постави начело нов лидер – умерения Алберто Нуниес Фейхоо, който замести силно оспорвания Пабло Касадо. И той гледа на сегашната победа в Андалусия като на ключов етап по пътя й към връщане на власт на национално равнище.

„Вчера Народната партия направи решителна крачка към целта да изведе Педро Санчес от (двореца) Монклоа“, централата на испанското правителство, заяви Елиас Бендодо от партийното ръководство.

Макар че НП спечели в неделя абсолютно мнозинство в Андалусия и избегна необходимостта да управлява в коалиция с крайнодясната „Вокс“, както бе принудена да направи неотдавна в Кастилия и Леон, тя няма да може да постигне такъв резултат на национално ниво.

„Невъзможно“ е да има дясно мнозинство, в което „НП да не зависи от „Вокс“, твърди Пабло Симон – поради „фрагментирането“ на националния парламент, в който имат тежест редица регионални или индепендистки партии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.