Вотът на недоверие мина. Кому е изгодно?

Вотът на недоверие срещу правителството мина.
Едва ли някой знае какво точно ще се случи оттук насетне, но всички би трябвало да са наясно кому е изгодно това:
– В България да цари хаос;
– Да няма работещи демократични институции;
– Да не се стигне до съгласие за падане на ветото срещу започване на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз;
– Да се провеждат извънредни избори „до дупка“;
– Да не се приемат необходимите промени в законите, свързани с реформа на неработещата (или по-точно: на лошо работещата) прокуратура;
– И т.н., и др.п
Това са риторични въпроси. Отговорът е ясен: изгодно е на онези, които работят против интересите на България, които имат (скрито или не) антиевропейско настроение, които желаят България да е част не от Европейския, а от Евразийския съюз. Изгодно е на лъжепатриотите (наричани подигравателно патрЕоти), на копейкинци, копойкинци и на неонацистите (извинете за повторението), на ксенофобите, хомофобите, женомразците и др.п.
Това не е критика срещу бившата опозиция, която вече е мнозинство в Парламента, а напомняне към всички нас, че в България има тъмни сили, които работят под прикритието на мрака, задкулисно, без да се интересуват от гражданите, от защитата на техните права и интереси, защото предпочитат да защитават други, антибългарски интереси.
Прочее, няма смисъл да се обвинява новото мнозинство – то е в Народното събрание защото избирателите така поискаха; не политиците са виновни, че трябваше да правят такива сложни коалиции. При това народът гласува не един, не два, а три пъти през миналата година. Странно е, че народът, който почти винаги е разделен на две части по почти всяка тема, е решил, че може да има коалиция между орел, рак и щука…
Трябва да си напомняме обаче, че липсата на разбирателство между основните политически партии може да доведе страната до положение, от които пропадането надолу ще е доста рязко и още по-неприятно, защото в НС може и вероятно със сигурност ще влязат още повече представители на рублофилските и путинофилски (извинете за повторението) партии.
Демокрацията не ни се полага „по даденост“; за да я има всички демократично настроени хора трябва да се борят всеки ден, всеки час, а не да си мислят, че тя някак си може да оцелее без подкрепа. Когато истинските патриоти предпочитат да се спотайват, на повърхността се появяват лъжепатриоти, ултранационалисти и неонацисти, прикрити под националния флаг и популистки лозунги. Много по-лесно е да се повярва на сладките им приказки, отколкото на истината, която често е жестока и сурова.
Стискам палци България да се измъкне без големи катаклизми, но и повече хора да разберат, че онези, които ги убеждават, че Европейският съюз е нещо лошо, всъщност нито им мислят доброто, нито са загрижени за благосъстоянието, живота или здравето им.

От страницата на автора

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.