Изселвания и конфискации за олимпиадата в Сочи

Четири хиляди души ще бъдат изселени заради зимните олимпийски игри в Русия през 2014 година

В. Таймс

Президентът на МОК Жак Рох обявява на сесията на организацията на 4 юли 2007 г., че зимната олимпиада през 2014 г. ще се проведе в Сочи, Русия. Новината беше посрещната с ентусиазъм в региона, но се оказва, че на част от жители им предстои принудително изселване. Снимка: Ройтерс

Над 4000 души ще бъдат изселени, за да се осигури пространство за зимните Олимпийски игри през 2014 година в черноморския курорт Сочи, твърдят участници в протестната кампания. Според тях мнозина ще получат незначителна или ще останат без никаква компенсация.

„Семейството ми живее на тази земя от пет поколения“, казва фермерът Дмитрий Дрофичев. „Предлагат ни малка част от цената на земята. За да ме накарат да се махна ще трябва да съборят къщата заедно с мен“.

Властите започнаха да изселват принудително жители от райони, където ще се строят съоръжения за Олимпиадата. Петнадесет семейства на бежанци от войната в съседната република Абхазия бяха принудени да напуснат предградията на Сочи, където живеели от 15 години. Те нямат къде да отидат.

Местни жители се опасяват, че ще започне системно изселване, след като Думата (долната камара на руския парламент) гласува законопроект, известен като „Олимпийския закон“, който ще ускори конфискуването на собствеността. Обикновено земята, предлагана на изселваните, е в отдалечени и неплодородни райони, а паричните компенсации са далеч под стойността на отнетата собственост. „Предлагат ни парцел далеч в планината, а компенсацията е 15 пъти по-малка от сегашната пазарна стойност на земята ни“, казва Дрофичев.

Конфликтът помрачава подготовката за игрите – първите в Русия след Олимпиадата в Москва през 1980 година, която беше бойкотирана от много държави в знак на протест срещу съветската инвазия в Афганистан.

Град Сочи, който е близо до любимия на Путин планински курорт Красная Поляна, и преди е кандидатствал за домакинство на зимна Олимпиада – през 1998 и 2002 година. Тогава не беше одобрен поради опасения за инфраструктурата, датираща от съветската епоха. Изненадващо за мнозина, Сочи беше предпочетен в оспорвана надпревара за Олимпийските игри през 2014 година пред Залцбург и Пьончан в Южна Корея. Решение беше прието като лична победа на Путин, запален скиор, който пътува до Гватемала, за да произнесе пламенна реч пред Международния олимпийски комитет. Руската държавна телевизия нарече постижението му „вероятно най-големия успех в съвременната история на Русия“.

Руският президент Владимир Путин представя пред МОК кандидатурата на страната си за домакин на олимпиадата през 2014 г. Путин обеща инвестиции от 6,5 млрд. лири, но цената на игрите може да се окаже двойно по-висока. Снимка: Ройтерс

Седем месеца по-късно става ясно колко трудно е Сочи да се превърне в олимпийски град. Путин обеща държавни и частни инвестиции за 6,5 милиарда лири стерлинги. Но в първоначалната сметка на Кремъл не беше включена част от инфраструктурата, нито цената за купуването на 600 хектара земя. Председателят на руската Сметна палата Сергей Степашин неотдавна предупреди, че разходите за Олимпиадата през 2014 година могат да възлязат на 12 милиарда лири стерлинги – два пъти повече от първоначалните изчисления. За сравнение приблизителната цена на зимните Олимпийските игри в Торино през 2006 година е 1,5 милиарда лири, а на игрите във Ванкувър през 2010 година се очаква да бъде около 2 млрд. лири.

Путин, който също като предшественика си Сталин има лятна резиденция в Сочи, неотдавна изрази съжаление за състоянието на канализационната система на града – тя е толкова остаряла, че тръбите често се пукат. Спирането на тока е всекидневие. През следващите седем години ще трябва да бъдат завършени около 200 строителни обекта, между които има не само спортни съоръжения, но и железопътни линии, магистрали и ново летище. Цената на земята в Сочи и околностите му е скочила с 500 процента и сега е смятана за най-скъпата в Русия.

Критици предупреждават, че корупцията се разраства. Създадената от Путин комисия, чиято задача е да предотвратява злоупотреби с пари, предназначени за Олимпиадата, не е пречка за някои местни чиновници. Един служител е задържан за изнудване на бизнесмен за 200 000 британски паунда в замяна на гаранция, че земята му няма да бъде конфискувана.

„Когато разбрахме, че кандидатурата на Сочи е одобрена, всички бяхме много щастливи“, казва Андрей Логинов, един от застрашените от изселване. „Смятахме, че това ще докара инвестиции и ще създаде работни места. Сега разбираме, че само малка група ще натрупа състояние, а интересите на обикновените хора като нас ще бъдат потъпкани и пренебрегнати.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.