Насипното дясно може да потопи „Продължаваме промяната”. Плевнелиев пък ги жени за ГЕРБ

Момент от протеста в подкрепа на правителството 22 юни 2022. Снимка: e-vestnik

Генералът от запаса (резерва) Атанасов, по стечение на обстоятелствата лидер на партията ДСБ, се изказал, че Асен Василев става за премиер, а имало и други подходящи. Няма той да го избира, ама да си каже.

Вместо да се прибере (да го приберат) на сянка, ген. Атанасов неизменно се изявява като политически фактор. Бутиковата партия ДСБ ако иска, да си го отглежда още едно десетилетие. Само че ако го показват като някаква фигура в преговорите по съставяне на правителство, той ще потопи не само „Демократична България”, ами и „Продължаваме промяната”.

ДСБ смъкна към дъното няколко партии с обвинения, че цепели насипното дясно. Кунева беше наречена червена кукувица, „Да България” бяха предатели, разсейвали гласовете на автентичните десни и т. н. Докато не влязоха в коалиция с тях. На практика търсят кого да яхнат, защото сами по себе си са под чертата.

В политиката 1+1 не винаги е равно на 2. Като събереш две партии, 1+1, може да получиш пак 1, или дори нула. ДСБ, наричани още Костовисти от последния ден, респективно „Демократична България”, са отрицателна величина в такова политическо уравнение.

Чуват се предложения „Демократична България” да влязат в предизборна коалиция с „Продължаваме промяната”. Това само може да им свали резултата.

Избирателят търсеше инструмент, с който да отстрани Борисов. Като видя на изборите през април миналата година, че „Има такъв народ” има шанс да го постигне, гласовете се преляха към него, не към БСП или „Демократична България”.

Когато „Има такъв народ” направи някои неадекватни ходове след изборите през юли 2021 г., гласовете се преляха към новата набързо основана партия „Продължаваме промяната”, не към „Демократична България”. Сега искат да залепят двете заедно, само че резултатът им може да се окаже по-нисък, отколкото поотделно.

В момента няма друга по-силна партия, алтернатива на Борисов и групировката му ГЕРБ от „Продължаваме промяната”.

„Има такъв народ” рязко слязоха от 65 депутати на 25. А сега, след радикалното еднолично решение на Слави Трифонов да събори правителството и коалицията, дори ги напуснаха 6 депутати. Предателството на ИТН спрямо избирателите, които са гласували за тях, ще се отрази тепърва на следващи избори.

БСП загубиха положението си да претендират за алтернатива на ГЕРБ, било поради вътрешни проблеми, било поради появата на нови партии, които събраха повече доверие.

„Демократична България” слиза към ръба на отпадане от парламента.

Няма никаква друга нова политическа сила, която да надделее над ГЕРБ, освен ПП.

Във „Възраждане” си правят илюзии, че могат да спечелят избори и да управляват самостоятелно, но те дори не могат да настигнат резултатите на „Атака”, които в миналото събираха и протестен вот.

Новата партия на ген. Янев има шанс само да се класира като компактна парламентарна групичка, като отнеме от гласовете предимно на „Възраждане” и БСП.

И в тази ситуация се появи сладкопойният евроатлантически говорител Плевнелиев (по Би Ти Ви) и предложи ГЕРБ да се коалира с „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Европейските сили щели да работят за Еврозоната, зелената икономика и модернизацията. Само за съдебна реформа не се споменава и за отстраняване на Гешев. Най-важно е Борисов да не закачат. Той щял да си седи в Банкя, така признал пред Плевнелиев. Да, ама Борисов веднага опроверга, нямало да седи в Банкя. Е, сигурно е казал така на Плевнелиев, после е размислил.

Сега въпросът е дали ГЕРБ ще подкрепи ново правителство на „Продължаваме промяната”, с условие да не закачат Борисов. Вижда се, че това е основният проблем на тази партия.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.