Мадрид иска НАТО да погледне и на юг

Испания, която е домакин на срещата на върха на НАТО идната седмица, иска да убеди Атлантическия алианс в стратегическото значение на заплахите по южния му фланг, но имайки предвид войната в Украйна, партньорите й явно смятат, че е приоритетът е друг, казват много анализатори.

Срещата, насрочена за 28 – 30 юни в испанската столица, се очаква по-специално да приеме новата „стратегическа концепция“ на НАТО, което ще е първото преразглеждане на пътната й карта от 2010 г.

За Мадрид това ще е мечтаният повод да действа в полза на „360-градусовия подход“, в който да се включат неконвенционалните заплахи като тероризма или „използването на енергийни ресурси и нелегалната имиграция (от Юг, бел. АФП) за политически цели“, изтъкна в сряда испанското външно министерство.

„Заплахите идват колкото от източния, толкова и от южния фланг“, настоя на пресконференция министърът Хосе Мануел Албарес.

„Сега в Европа има война, но ситуацията в Африка наистина е тревожна“, добави колежката му от отбранителното министерство Маргарита Роблес, говорейки по-специално за джихадистките групировки, действащи в Сахел.

Разположена на няколко километра от африканския бряг, Испания е станала за нелегалните мигранти един от основните входове към Европа, както показа отново в петък масов опит за нахлуване в нейния анклав Мелиля, разположен на северния бряг на Мароко.

Над 10 000 мигранти влязоха през май 2021 г. в другия й анклав Сеута, като се възползваха от отслабения контрол от мароканска страна. В разгара на дипломатическите търкания с Рабат за Западна Сахара Мадрид отправи упреци в „шантаж“ и „агресия“.

Испания тъкмо се помири с Мароко с цената на завой в политиката си спрямо този регион на Сахара, но се скара с Алжир, който подкрепя сахарските автономисти и заплашва да увеличи цената на газа, продаван на Мадрид.

Украйна променя „разположението на силите“

Но при конфликта в Украйна, който се разиграва на източния фланг на НАТО, Мадрид мъчно ще убеди партньорите си в значението на този южен фланг. Това ще е „трудна задача“, заяви за АФП Синан Юлген, експерт от научноизследователския Европейски център „Карнеги“ в Брюксел.

Според този бивш турски дипломат „войната в Украйна промени разположението на силите“, тъй като „заплахата откъм Русия стана основният източник на тревоги за повечето страни“ от алианса.

„Интересът днес е насочен главно към източния фланг“, при все че „държим под око и южния фланг“, заяви за АФП във Вашингтон Джон Кърби, който координира връзките с обществеността на Белия дом по въпросите на националната сигурност и отбраната.

В интервю за испанския в. „Паис“ в събота генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че алиансът „ще засили сътрудничеството си със страните от Юга“, като спомена Мавритания.

Но за президента на САЩ Джо Байдън стратегическият приоритет е Китай, който се очаква за пръв път да бъде споменат в „стратегическата концепция“, която ще бъде приета на мадридската среща.

„Руски заплахи“ в Африка

В опит да убеди партньорите си колко е важен южният фланг Мадрид набляга върху руската заплаха в Африка и дори намекна, че Москва стояла зад спора му с Алжир.

„За нещастие заплахите от Юг са все повече руски заплахи, дошли от Юг“, настоя в сряда Албарес, чието правителство критикува нарастващото присъствие на руски наемници от групата „Вагнер“ в Мали и Централноафриканската република.

Мадрид се опасява по-специално нестабилността в тази част от африканския континент да не доведе до засилване на незаконната имиграция в Европа и на първо място в Испания.

Според Синан Юлген Мадрид вижда и друг подводен риф във факта, че други членки на алианса, които имат интереси в Африка, като Франция, Италия и Турция, имат различни цели, а това затруднява прилагането от НАТО на обща стратегия.

„Това е основната причина да няма по-силен призив НАТО да играе по-голяма роля“ по южния си фланг, казва той.

Между другото, много служители от САЩ са на мнение, че НАТО би трябвало да се фокусира върху териториалната отбрана, а не върху „хибридните заплахи“, тоест неконвенционалните, подчертава Анхел Сас, директор на Центъра за глобална икономика и геополитика към испанското бизнес училище ESADE.

„Единствената териториална заплаха е Русия. Сахел може да дестабилизира Европа, но няма да завладее Испания или Италия“, отбелязва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.