Дроновете: Важно оръжие в началото на войната, днес не толкова ефикасни в Украйна

Дрон-камикадзе Switchblade 300

Търговски или военни, мощни или малки – украинските дронове спечелиха признание във войната срещу Русия. В началото допринесоха за отбраната на Киев, но после, в Донбас, излязоха наяве ограничените им стратегически и операционни възможности.

През първите дни от руското нашествие небето над Украйна се изпълни с дистанционно управляеми летателни апарати, изпълняващи разузнавателни или бойни задачи. Излезли от китайски, турски, американски заводи или украински работилници, те бяха ценна придобивка за армията на украинския президент Володимир Зеленски.

Турските дронове „Байрактар“ или (ТБ-2), същинска звезда на световния пазар, бляскаво се представиха например в битката за Киев.

„Би било изключително трудно за Украйна да блокира без дронове армията на Путин“, когато тя напредваше към столицата, смята Пол Лушенко, американски подполковник и изследовател от университета „Корнел“. По думите му украинците „са успели много да засилят логистичните и стратегически предизвикателства“ за противника.

Дроновете подобриха разузнаването на украинците и същевременно компенсираха слабостта на военновъздушните им сили – показаха, „че могат да играят ролята на лека заместваща авиация в сблъсък с конвенционален противник“, пише Од Томас, анализаторка от Фондацията за стратегически изследвания.

Апаратите не са ново изобретение – американците използваха такива в Афганистан и в Ирак още преди появата им в Сирия, Либия, а и в Нагорни Карабах по време на войната между Армения и Азербайджан.

Самите руснаци употребяват подобни в Украйна, но не толкова ефективно „в тактически и оперативен план“, посочва Пол Лушенко. „Изглежда са неспособни да включат дроновете“ в своите военни операции“, допълва той.

Киев обаче внася иновации, използвайки търговски дронове „за целите на разузнаването, в оценката на щетите и загубите, поддръжката и набелязването на цели за артилерията и за удари по вражеските позиции“, констатира Од Томас.

„Стратегически неефикасни“

Киев работи по въпроса от 2014 г., когато бе анексиран Крим и избухна проруски бунт в Донбас – региона, станал днес приоритетна цел на Кремъл.

Звеното „Аеророзвидка“, създадено тази година, обединяваше частни фирми от сферата на информатиката и конструира военни дронове на базата на модели, намиращи се в продажба. После то бе включено в състава на въоръжените сили, обяснява Од Томас.

Днес това звено „произвежда собствени дронове, въоръжени с противотанкови боеприпаси като гранати за ръчни противотанкови гранатомети (РПГ)“ и наброява вече „50 екипа опитни пилоти на дронове“, пише Томас. „Аеророзвидка“ изпълнява към 300 разузнавателни мисии дневно на фона на едва десетина полета на украинските самолети.

Тази ефективност обаче сега е под въпрос. Окопната война в Донбас, в която се развихря главно артилерията, затруднява действията на дроновете.

Според Пол Лушенко те са „стратегически неефикасни“ в случай на междудържавен конфликт – за разлика от една асиметрична война между дадена армия и бунтовници или пък терористична групировка. В момента „разпространението на дронове (на фронта) е прекомерно“, категоричен е американският офицер.

Резерви от страна на Украйна

Сайтът „Форин полиси“ изтъкна неотдавна, че някои американски и украински служители гледат с резерви на употребата на дронове „Грей ийгъл“ или ТБ-2 срещу руските зенитни комплекси С-300 и С-400.

Авторът на статията Джак Деч спомена за „разногласия“ по въпроса между украинския генерален щаб и фронтовите отряди, които се ограничават сега с 20-30 полета на дронове дневно.

Това става на фона на проблем със себестойността – един „Грей ийгъл“ с обсег около 8 км може да действа ефикасно в близост до фронта, но е възможно да бъде унищожен след една-две мисии – недостатъчно за апарат с цена 10 милиона долара.

Особено ако го сравним с далеч по-достъпните – за по няколко хиляди евро – „Суичблейд“ и „Финикс гоуст“, дронове камикадзета (или баражиращи боеприпаси), също американска разработка.

Дебатите остават открити. Инженерите, разработващи оръжия, има накъде да усъвършенстват дроновете на утрешния ден.

Пол Лушенко отбеляза пред АФП, че в Украйна се използват дронове, действащи по двойки: „Един малък търговски дрон набелязва целта за друг, който я поразява“.

Времето на рояците от интерактивни дронове е още далеч, но „днес се появяват дронове, използвани в съчетание, неизменно контролирани от хора, което е нов елемент на бойното поле“, казва той.

Майкъл О’Ханлън, анализатор от Института „Брукингс“, отбелязва от своя страна, че дроновете са „важни, но им липсва тактическа интелигентност“. Те са „като евтини сглобяеми авиомодели, също толкова уязвими за високоточна артилерия като класическите апарати“, обяснява той за АФП.

Какво е бъдещето ли? „Основният тип дронове, от каквито се нуждаем, но още нямаме, ще е достатъчно голям апарат, за да носи тежки товари, но достатъчно малък и многофункционален, за да не изисква писта за излитане“, казва анализаторът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.