Беларус: Страх и управленски произвол

Александър Лукашенко: снимка: белпан

Атмосфера на страх и управленски произвол е обхванала обществения живот в Беларус, където нарушенията на човешките права са станали обичайна практика, а свободата на изразяване на мнение на гражданите е потискана, каза днес експерт на ООН.

Специалният докладчик на ООН за положението с правата на човека в Беларус Анаис Марин заяви, че изолираната източноевропейска държава е „обзета от страх“ заради авторитарната тактика на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

Марин открои проведения през февруари спорен конституционен референдум, който беше масово осъден като манипулиран. Той проправи пътя на Лукашенко да си осигури още повече власт и пожизнен имунитет срещу наказателно преследване.

„Реформата, инициирана чрез този референдум, на практика засилва и систематизира пречките пред беларуските граждани да упражняват човешките си права“, каза Анаис Марин.

Тя отбеляза, че разширяването на прилагането на смъртно наказание за престъпления като планиране и опити за терористични актове е дълбоко обезпокоително.

„Изключително съм обезпокоена, че широката и неясна дефиниция за „терористични актове“ може да бъде интерпретирана така, че да включва действия, насочени към легитимно упражняване на основни права“, каза докладчикът при представянето на годишния си доклад пред Съвета на ООН за правата на човека.

В Беларус независимите медии, културните и неправителствени организации на практика забранени, а правозащитни активисти и адвокати са тормозени, заяви тя.

Срещу Лукашенко бяха отправени обвинения в убийства, изтезания и други сериозни престъпления срещу човечеството след кървавото потушаване на мирните протести, избухнали, след като той се обяви за победител на президентските избори през август 2020 г., смятани за манипулирани. Лукашенко не е признат за легитимен президент от Европейския съюз.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.