Яир Лапид: от желан любимец до горещия стол в политиката

Яир Лапид. Снимка: от тв екрана

Като телевизионна звезда и автор на вестникарска рубрика, Яир Лапид озаглави седмичния си коментар „Да бъдеш израелец“ – възторжен разказ за политически центристката средна класа, която според него обединява една разединена страна, а той е неин изразител.

Като служебен премиер след разпускането на парламента вчера, на Лапид, който макар и запазил младежката си форма, вече е с прошарена коса, може да се наложи да потърси по-широка подкрепа, за да поддържа стабилно правителство и да спечели изборите на 1 ноември със собствени сили.

От 10 години на обществена служба начело на партията „Йеш Атид“ („Има бъдеще“), която сам основава и в която никога не се е сблъсквал със сериозен съперник, 58-годишният мъж е изградил солидна биография, включваща правителствени постове и държавнически умения.

Този месец Лапид, който остава външен министър, какъвто беше и при управлението на коалиционния му партньор Нафтали Бенет, ще е домакин на президента на САЩ Джо Байдън при посещение, което може да предвещава по-топли отношения със Саудитска Арабия.

За разлика от националиста Бенет, който има нетърпимост към разговорите за палестинска държавност, Лапид описва подобна дипломация като необходима за благосъстоянието на Израел, но твърди, че и двете страни са твърде затруднени във вътрешнополитически план, за да я провеждат.

По отношение на заклетия враг на Израел – Иран – не се очаква Лапид да промени курса. Но доверието към него в страната му (и опитът от предишния му мандат като министър на финансите) ще бъде подложено на изпитание от кризата с поскъпването на живота.

Въпреки че не е завършил гимназия, Лапид става успешен писател и не крие, че се е самообразовал с всяка нова правителствена роля.

Когато преди време е в Холивуд, работейки за израелско-американския магнат Арнон Милчан, Лапид придобива представа за американския потенциал за разполагане на военни зад граница и американските очаквания от един близкоизточен съюзник.

През 2005 г. той е сценарист на популярния телевизионен сериал „Бойна стая“, чийто диалог и начин на заснемане са взети директно от „Западното крило“, но идеята е израелска фантазия: тайно звено от елитни шпиони и военни офицери, които се справят с национални кризи като професионалисти, а не като политици.

Но Лапид се научи да участва в трудно и ловко договаряне. След несполучлив съюз с Бенямин Нетаняху, той се съюзи с Бенет, за да свали преди година ветерана премиер начело на небивало разнообразна коалиция от националисти, либерали и арабски партии.

Това изпрати в опозиция ултраортодоксалните еврейски фракции, чиито лидери отдавна наричат презрително Лапид „Яхир“, което на иврит означава „арогантен“ и е игра на думи с първото му име (Яир).

Лапид по-скоро наследи този имидж. Покойният му баща Йосиф „Томи“ Лапид, е оцелял от Холокоста и е станал светски политик, който се наслаждаваше на това да разгневява равините.

Макар да се позоваваше на спомена за Лапид старши за извършения от нацистите геноцид, когато се застъпваше за твърда позиция срещу израелските враговете, Яир не е толкова склонен да се ангажира с вътрешноеврейски спорове.

„Израелската система се нуждае от сериозна промяна и поправки“, каза той миналата седмица. „Това, което трябва да направим днес, е да се върнем към концепцията за израелското единство. Да не позволяваме на тъмните сили да ни разкъсат отвътре“.

Лапид е женен и има три деца, едното от които е аутист – състояние, за което той говори публично по време на кампанията си за правата на хората с увреждания в Израел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.