Не искам и аз да се заразя в тази държава

Направо не мога да повярвам, че страната ни я има, че все още съществува по документи, а и на картата на света. Гледам какво се случва и си мисля как бе, как става така, че всичко в нашата мила страна е наопаки? Не просто всичко, а абсолютно всичко.
Румен Петков e на всяка страница на вестниците, във всяка емисия новини, в устите на хората. И се хили самодоволен, говори цинизми (б. р. – виж тук), а вече цяла България разбра, че тоя човек има отношения с разни хора от подземния свят. Че в МВР вони.
Министър и генерал в обясненията си издадоха сътрудник на службите – бившата барета и мутра Алексей Петров. В същото време арестуваният през седмицата бивш главен секретар на МВР Илия Илиев отлежава в ареста, защото изнесъл служебна информация, че човек от НСБОП снася информация на мафиоти.
Такива новини заливат българите, напрежението е голямо, оставки няма. Политици и мафиоти вървят ръка за ръка, уж тайно, ама вече не съвсем. Горкият народ е в свещено неведение какво прави в действителност правителството. От което може да се направи един прост извод – България отива на кино.

Днес арестували тоя, миналата седмица еди-кой си, по-миналата застреляли някакъв човек, който случайно се оказва замесен в някаква нелегална дейност. Или пък застреляли някой, защото се е оказал на неподходящо място в неподходящо време! Идват нови министри, които изобщо не трябва да са министри. Никой не може да ме убеди, че един Петър Димитров например, знае какво се иска от него като министър на икономиката и енергетиката. Изобщо никой не може да ме убеди, че някой в това правителство прави нещо ЗА народа, а не за джоба си.
А народът си трае. Не може всеки един човек в тая държава да е недоволен от управлението на България, и никой, ама никой да не направи дори един малък опит да промени нещата. Подчиняваме се безропотно на някакви хора, които не харесваме, правим неща, които не искаме и си примиряваме с неща, които не ни помагат. Не е нормално! А може би просто не знаем какво трябва да направим, защото нито един гражданин не е наясно какво става в рамките на България.

Не е нормално, когато билетите за градския транспорт станаха 70 стотинки, всички дружно да кажем “Мамка му. Тъпо правителство” и толкова. Във Франция за един единствен ден, по подобни причини, нито един човек не се качи на метрото и какво стана – ми отмениха това, с което хората не бяха съгласни, обществото гласува за това, което иска. У нас се случва така. Или даваме от джоба си тея 70 стотинки, или просто пътуваме гратис в знак на протест или защото не ни се дават пари. И двете неща не са нормални!

Не е нормално всичко да става, след като си заплатил прилична сума за услугата. В България всичко може да си купиш с пари – длъжност, диплома, книжка, информация. Просто, който има парите ги дава и получава това, което иска. Само че това са доста малка част от всичките останали 7 милиона българи на територията на държавата. И какво се получава? Има-няма няколкостотин души имат каквото си поискат. За сметка на останалите хора, които са едни бачкатори и дори не осъзнават, че един вид тая корупция засяга и техния джоб. Не е нормално!

Не е нормално в МВР да няма нито един човек, който да си тежи на мястото. Не е правилно цялата система да се е разпаднала, да е изгнила, да не действа като хората. Не е нормално униформените на пътя всеки ден да заработват 2 заплати по нелегален път тип “лява ръка – десен джоб”, а по улиците да карат разни потенциални убийци. Не е нормално в тая държава да няма нормални санкции. Не е нормално Владо Кузов, Ванко 1 и Маргините да не са в затвора, а да правят нещата, които не трябва да правят – да продават наркотици, бели робини, да педофилстват. Не е нормално при някакви очевадни дела, изведнъж отнякъде да пристигнат някакви свидетели, предварително напомпани с готова информация, а да изчезват други, които наистина са били на мястото, след което очевидно виновният да се измъква без присъда. Не е нормално законите да се правят така, че винаги да можеш да ги заобиколиш – това е престъпление и го пише в Наказателния кодекс. Не може всяко едно правителство, което дойде на власт да кове и променя законите така, че да са угоди на него и семейството му. Не е правилно всеки да гледа да прибере хляба на другия. Не е нормално да нямаме гражданско общество, което да брани своите интереси. В други държави при срината система на МВР или при открита корупция у правителството, дори при съмнение за корупция, то пада, даже без вот на недоверие.
Не може да е нормално, след като всички виждаме какво се случва в нашата държава, все още да не сме направили нещо, за да го променим. И после защо не можем да сме като Европа. Ами никога няма да бъдем!

Един пример – Германия. Сривана със земята държава, последния път – след Втората световна война. Победена, никаква икономика, тежки репарации… Какво е направило Германия 50 години по-късно най-мощната в Европа? И сред най-развитите в света? Да, може и там да има корупция, но тя не е разбила цялата държава. Някак си Германия със своето общество е направила така, че да успее да се пребори с кризата. И това са направили много държави!

А България? Нас все някой трябва да ни води за носа и да ни казва кое е “правилно”, защото ние сме малка държава, която не може сама да се справи. Но защо някой трябва да ни води за носа? Толкова ли не можем ние сами да преценим какво е по-добро за нас? Как така се получава, че искаме едновременно да угодим на Европейския съюз, на Русия и на САЩ, при положение, че добре знаем, че е невъзможно. Ами не можем да огреем навсякъде. И не можем да вземем и нечия страна. Ни така, ни иначе и всеки прави с нас това, което му е угодно. Накъде отива България с всичко това? Защо това болно общество позволява тези неща? И то не е от скоро, ами е от векове насам. Който учи история знае за турското робство, знае след Освобождението какви договори и чудесии е подписвала България и как по всички параграфи е била ощетена. Тогава нищо не сме могли да направим, защото сме били нова и млада държава, но дори тогава е трябвало някой отвън да дойде да ни управлява, защото ние сами не сме могли да го направим. И оттогава все някой върви пред нас и ни казва кое е правилно и кое грешно. Но това не е правилно!

Имам чувството, че за да се промени нещо в България, трябва изведнъж да се смени абсолютно всеки, който има власт да прави нещо в държавата. Трябва изведнъж да се сменят всички министри, депутати, управници и да се сложат нови. Но кои да бъдат те?

Защо всичко в България е толкова ужасно объркано? Когато си представям България след 30 години, виждам същата помия, каквато е сега. На мястото на сегашните хора във властта ще дойдат нови подобни. Корупцията вместо да се изчиства ще хваща по-дълбоки корени. Богатите ще стават по-богати, бедните по-бедни. И това не е нормално!
Как искате интелигентните и можещите българи да остават в България, при положение, че нямат никаква перспектива? Естествено, че ще научат чужди езици и ще изчезнат и дори няма да си помислят да се връщат. В чужбина ще се реализират като специалисти и ще получат онова, което у нас могат да направят само с много пари, а понякога и с леене на кръв.

Изобщо, не знам в тая държава кое е наред. Обществото е болно, седи с език зад зъбите от страх, мързел и ориенталщина, правителството е болно, защото всеки е чичо на някой и всеки си плаща и върти далавери, институциите са болни, защото бюрокрацията е навсякъде и не може да се избегне, законите за болни и никой не ги спазва, защото знае, че има как да се измъкне.

Цялата система е ужасно пропаднала и изгнила. Не искам да живея в такава опасна държава. Тя крие рискове за всички млади. И аз искам да замина в чужбина. Защото там мога да имам всичко онова, което тук не мога. Е, да – може би ще трябва да се потрудя повече, но поне ще знам, че ще го получа. А тук… не, не искам и аз да се заразя…

–––––––-

* авторката е на 19 г., студентка първи курс

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.