Филм разкрива дипломатическите усилия на Макрон около войната в Украйна

Путин и Макрон. Снимка: от тв екрана

„Владимире, […] кажи ми какви са намеренията ти.“

Четири дни преди президентът Путин да заповяда нашествието на Русия в Украйна френският президент Еманюел Макрон е направил последен отчаян опит да предотврати войната в ключов телефонен разговор, за който става известно от документален филм на френска телевизия. В тази дискусия между двама световни лидери, която стана публично достояние – нещо рядко срещано – Макрон се опитва да убеди руския президент „да успокои нещата“ в региона. Всички негови предложения обаче остават нечути от страна на Путин.

Френският документален филм „Президентът, Европа и войната“ предлага уникален поглед зад кулисите на продължилите месеци дипломатически спорове заради най-тежката от десетилетия криза в Европа. Първоначалният замисъл е бил филмът да се съсредоточи върху Макрон по време на шестмесечното френско ротационно председателство на ЕС, но впоследствие той улавя исторически моменти от войната в Украйна, като проследява Макрон до Москва и на двете му пътувания до Киев.

По време на разговора с Путин на 20 февруари двамата ръководители използват неофициална версия на обръщението „вие“, за да си говорят по много директен начин. Украинският президент Володимир Зеленски „ви лъже“, казва Путин на Макрон и обвинява управляващите в Киев, че са дошли на власт чрез „кървав преврат“. „Хора бяха изгорени живи, това беше кървава баня“, заявява руският президент.

Зеленски бе избран демократично през 2019 г. А Путин изглежда е изложил своята интерпретация на по-ранни събития в Украйна.

В един момент френският президент, видимо раздразнен, повишава глас. „Не знам къде е учил право вашият адвокат“, казва той в директна критика към руската позиция. Чува се също как Макрон настоява за среща между Путин и президента на САЩ Джо Байдън. Путин се съгласява по принцип, но казва, че първо неговите съветници трябва да подготвят разговорите. Такава среща не се състои.

„Това беше наистина тежък разговор между двама души на напълно различни позиции“, казва френският журналист Ги Лагаш, заснел и режисирал сам филма. Той е имал достъп до дипломатическата служба на Елисейския дворец – нещо извънредно в една страна, където президентът държи контрола върху публичния си облик, а дипломатическите му съветници обикновено странят от камерите.

Обещанието на Путин да се срещне с Байдън се оказа лъжа, каза Лагаш за Асошиейтед прес. „Но ако не си опитал да направиш това [да издействаш среща], не може да знаеш дали той ще излъже“, добави журналистът.

Лагаш преповтори думите на дипломатическия съветник на Макрон Еманюел Бон, който предупреждава във филма, че Путин „винаги лъже“. Руският президент, който обича да изтъква своите атлетически подвизи, приключва разговора си в свой стил, като казва на Макрон, че говори „от фитнеса“. „Искам да отида да поиграя хокей на лед“, казва той.

Друг телефонен разговор позволява на зрителите да съпреживеят потреса и ужаса на Зеленски и изключителността на момента в деня, когато войната започна. „Руснаците, това, което те правят, е ужасно. […] Сега те са в Киев, ние се бием за Киев, Еманюел“, казва Зеленски на Макрон. Макрон мълчи няколко секунди. „Да, това е тотална война“, потвърждава украинският ръководител.

Когато Бон, дипломатическият съветник на Макрон, прави четири опита да се обади на руския си колега по мобилния телефон, те остават напразни. „(Руснаците) имат куража да започнат война, но не и да говорят“, казва той с безпомощен вид.

По думите на Лагаш, докато е бил там и е снимал, е можел да усети „разиграващата се драма“. „И виждаш също, че политиката се прави – на първо място и преди всичко – за хората, че се прави от хора, опитващи се да намерят решения в много сложна ситуация“, добави той.

Документалният филм, излъчен във Франция миналата седмица, предлага сцени, които рядко се виждат по телевизията. Макрон може да бъде видян на заседание в бункера под Елисейския дворец или как, облечен в син суичър, работи с екипа си в президентския самолет.

Филмът показва в детайли работата на дипломатическите съветници – от подготовка на речите на Макрон до изпращането на есемеси до френския президент, докато той разговаря със световни лидери. В един сюрреалистичен момент малко преди войната съветниците на Макрон успяват да спасят евентуален договор на стойност милиард евро за френския железопътен гигант „Алстом“, като изпращат в последния момент бележка, писана на ръка, до френския президент, докато той е на среща със Зеленски в Киев.

Лагаш уточни, че е внимавал да не разкрие каквато и да било класифицирана информация. В документалния филм не се дават никакви конкретни подробности за френската военна помощ за Украйна. Не са показани и дискусиите между Макрон и Зеленски, след като френският президент раздразни украинците с коментара си да не бъде унижавана Русия.

Филмът подчертава координацията между европейските лидери в подкрепа на Украйна и за налагането на безпрецедентни санкции на Русия.

Камерата следва Макрон заедно с германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги в средата на юни във влака на път за Киев, където те обещаха оръжия и подкрепиха кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз. Тримата посетиха предградието Ирпeн, където са били избити много цивилни, и Макрон казва, че е видял признаци за „военни престъпления“.

„За мен е важно да опитам да бъда полезен, и да гарантирам, че конфликтът няма да се разраства и че Украйна може да го спре и да си възвърне контрола и че европейците ще останат единни“, казва Макрон по пътя на връщане и добавя: „Още много остава да бъде направено. Това не е краят.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.