След загубата на Луганск Украйна събира сили, за да отбранява Донецк

Изоставен руски танк. Снимка: ЕПА/БТА

Руските сили се насочват към следващите си цели в източната украинска Донецка област, след като президентът Владимир Путин обяви победа в съседен Луганск, а продължаващата вече пети месец война навлезе в нова фаза.

С превземането на Лисичанск в неделя Русия завладя напълно Луганск – една от двете области в източния индустриален регион Донбас, който стана арена на най-голямото сражение в Европа от поколения насам.

И двете страни понесоха тежки загуби в битката за Луганск, особено по време на обсадата на градовете близнаци Лисичанск и Северодонецк. И двата града в руини в резултат на безмилостните руски бомбардировки.

„Градът вече не съществува“, каза Нина – млада майка, която е напуснала Лисичанск, за да потърси убежище в град Днепър, Централна Украйна.

„На практика той беше заличен от лицето на земята. Няма и хуманитарен център за разпределяне на помощи, защото той беше ударен и сградата, в която се помещаваше, вече не съществува. Също както и много къщи“, заяви Нина.

Украинските сили заеха днес нови отбранителни позиции в Донецк, където продължават да контролират някои големи градове, а Путин каза на своите войници „да си починат и да възстановят своята боеспособност“, докато подразделенията в други райони продължават да се бият.

От самото начало на конфликта Русия иска от Украйна да предаде Луганск и Донецк на подкрепяните от нея сепаратисти, които обявиха областите за независими държави.

„Това е последната победа на Русия на украинска територия“, заяви на видеозапис, публикуван в интернет, Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

„Това бяха средноголеми градове. А им бяха необходими 90 дни – от 4 април до 4 юли. Толкова много загуби…“, каза Арестович.

Той изрази надежда, независимо от битката за Донецк, украинската армия да започне контраофанзиви в южната част на страната.

„Превземането на източните градове означава, че 60 процента от руските сили са концентрирани на изток и че ще е трудно да бъдат пренасочени на юг“, каза Арестович.

„Няма повече части, които могат да влязат от Русия. Те платиха висока цена в Северодонецк и Лисичанск“, допълни съветникът на украинския президент.

Някои военни експерти смятат, че трудно извоюваната победа не е донесла на руските сили голямо стратегическо предимство, а резултатът от т. нар. „битка за Донбас“ виси на косъм.

„Мисля, че това е тактическа победа за Русия, но на огромна цена“, каза Нийл Мелвин от базирания в Лондон мозъчен тръст Кралски институт на единните въоръжени сили. Той сравни битката с големите сражения за оскъдни териториални придобивки, които са били характерни за Първата световна война.

„Постигането на много малък напредък отне 60 дни. Мисля, че руснаците могат да обявят някаква победа, но ключовата битка все още предстои“, заяви Мелвин.

Според него решаващата битка за Украйна вероятно няма да се състои на изток, където Русия е съсредоточила основното си нападение, а на юг, където Украйна започна контраофанзива, за да си върне загубени територии.

„Виждаме, че украинците напредват около Херсон. Там започват контраатаки и мисля, че най-вероятно ще наблюдаваме как инерцията преминава на страната на Украйна, в момент, когато тя се опитва да премине в голямо контранастъпление, с което да отблъсне руснаците“, заяви той.

„Свръхчовешки усилия“

Зеленски каза, че макар да се изтеглиха в неделя от Лисичанск, украинските войници продължават да се бият.

„Ден след ден въоръжените сили на Украйна реагират, отблъскват и унищожават потенциала за офанзива на окупаторите“, заяви той във видеообръщение.

„Трябва да ги пречупим. Това е трудна задача и тя изисква време и свръхчовешки усилия. Ние обаче нямаме друг избор“, каза украинският президент.

Битката за Луганск е най-близкото нещо до постигането на някоя от целите, които Москва обяви, след като през март бяха победени нейните сили, опитващи се да превземат Киев. Това е най-голямата победа за Русия от края на май, когато тя завладя южния пристанищен град Мариупол.

Путин започна на 24 февруари инвазията в Украйна, която нарече „специална военна операция“ с цел демилитаризация на южната съседка и предпазване на рускоезичното население от т. нар. националисти „фашисти“. Украйна и Западът казват, че това е неоснователен претекст за очевидна агресия за завладяване на територия.

Сергий Гайдай, украинският губернатор на Луганск, призна, че цялата област сега действително е в руски ръце, но каза пред Ройтерс: „Трябва да спечелим войната, не битката за Лисичанск… Много е болезнено, но войната не е загубена.“

Гайдай заяви, че украинските сили са се изтеглили от Лисичанск и сега държат линията между Бахмут и Славянск, като се подготвят да отблъснат по-нататъшно руско настъпление. Ройтерс не може да потвърди твърденията за положението на бойното поле.

Надеждите на Украйна за устойчива контраатака отчасти се основават на получаването от Запада на допълнителни оръжия, включително ракети, които могат да неутрализират голямото предимство на Русия в огневата мощ, като нанасят удари дълбоко зад фронтовата линия. „Всичко зависи от това колко бързо ще пристигнат доставките“, каза Арестович.

„На Запад просто няма достатъчно оръжия, които може да бъдат изпратени. В крайна сметка това е най-големият конфликт от 1945 г… така че трябва да бъдат произведени още оръжия и в момента това е в ход. С подобни темпове до есента ще има значително количество оръжия“, каза съветникът на Зеленски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.