Антиоксидант от червеното вино помага срещу рака

Ресвератролът се съдържа в най-висока степен в люспите на гроздето и разрушава туморните клетки при рак на панкреаса

Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в гроздето и в червеното вино. Учените доказаха, че той действа благотворно при рак на панкреаса като разрушава туморните клетки и защитава здравите тъкани. Снимка: американфист.ком

Учените успяха да разберат как действа ресвератролът – естественият антиоксидант в червеното вино, който при лъчева терапия помага за защитата на здравите клетки и отслабва защитата на раковите. Те определиха и най-оптималната доза, при която веществото помага и твърдят, че за профилактика е по-добре да се пие гроздов сок, а чак на второ място – червено вино.

Онкологията винаги е била отворена за лекарства от растителен произход, като се започне от фотодинамичната терапия и се свърши с най-мощните отрови, които не се препоръчват от лекарите дори и при най-тежките случаи. Наистина, не всички от тях имат избирателно действие спрямо туморните клетки, за разлика от новото лекарство на медицинския център към Рочестърския университет. Там успяха да изследват действието на антиоксиданта ресвератрол.

Преди време учените демонстрираха ролята му в експериментално лечение на инсулт и на диабет, като дори заявиха, че са намерили ново лекарство, което може да се справи с много болести на старостта, сред които инфарктът, ракът и болестта на Алцхаймер. Сега групата на болестите, поддаващи се на тази „панацея”, е допълнена и с рака на панкреаса.

Ефектът на антиоксиданта, който се съдържа в най-голямо количество в люспите на гроздето, се достига благодарение на въздействието му върху митохондриите – енергетичните станции на клетките в организма ни. Както отбелязва ръководителят на проекта Пол Окуниев, съчетанието на предварителен прием на ресвератрол с традиционната радиотерапия осигурява синергичен ефект, а раковите клетки започват процес на апоптоза. А онкологията се опитва да реши тази задача откакто откри програмируемата клетъчна смърт.

Според думите на онколозите, въпреки че приемът на червено вино по време на лъчевата или на химиотерапията все още не е детайлно изучен, то не е противопоказно. Днес изключването на виното от всекидневното меню става по преценка на лекарите, а специални препоръки в тази насока няма. И все пак, ако пациентът приема неголеми количества вино, повечето онколози няма да възразят.

Приложението на антиоксидантите в онкологията е спорно, защото освен че защитават здравите тъкани, те могат да влияят и на тумора. Окуниев счита, че това е малко вероятно и дори в организма протича противоположна реакция.

Триизмерно изображение на ресвератрол. Ресвератролът се произвежда от редица растения, като учените са доказали неговото противораково, противовъзпалително и противоатерогенно действие. Снимка: 3дичем.ком

Ресвератролът не само достига целта си – туморните клетки, но и защитава заобикалящите ги тъкани от агресивното действие на радиацията. Истината, както нерядко се случва във фармакологията, трябва да се търси в концентрацията. Точно това успяха да постигнат американските специалисти, които не само показаха какво се случва в клетката, но и подбраха съответната доза, при която туморните клетки стават по-чувствителни към лъчевата терапия, а здравите тъкани – обратното – по-защитени.

Учените използваха ресвератрол в достатъчно висока концентрация – около 50 грама на литър хранителна течност, в която са се развивали раковите клетки на панкреаса. Във виното, което се получава като резултат от естествената ферментация, концентрацията на това вещество стига до 30 грама на литър.

В природата ресвератролът защитава растенията от бактерии и от гъбички. Пречистените му варианти и синтетични аналози са описани като противоракови, противовъзпалителни и противоатерогенни вещества. Подобни свойства в различна степен са присъщи на всички антиоксиданти с растителен произход, така че ресвератролът стана поредната природна „панацея” заедно с кофеина, мелатонина, флавоноидите, полифенолите и витамините С и Е.

Но докато Окуниев не се наема да твърди нищо за другите вещества, за компонента на червеното вино той и колегите му са сигурни, че:
– блокира избирателно калиево-натриевите помпи в клетъчната мембрана, които извеждат химиотерапевтичните агенти от клетката;
– стартира производството на активните кислородни форми, които способстват за смъртта на клетките, а освен това са свързани с немалък брой различни болести;
– предизвиква апоптоза – резултат от производството на активните кислородни форми;
– деполяризира мембраните на митохондриите, което блокира функциите им и лишава клетката от източника й на енергия.

Една от особеностите на рака на панкреаса е устойчивостта на химиотерапията за сметка на природните калиево-натриеви помпи и секреторните мехурчета. Те извеждат химиотерапевтичните агенти от клетките, като ги правят нечувствителни за лечението. Ресвератролът блокира тези механизми, като открива нови възможности пред старите методи.

Трябва да се отбележи, че всички изследвания засега са правени върху култури от ракови клетки на панкреаса, затова „избирателното” действие, споменато от учените, се основава изключително на предишните разработки при изучаването на веществото. Освен това, бурните реакции, свързани с активните кислородни форми, протичат в организма по коренно различен начин, тъй като в него се намират неутрофилите и други „компетентни” клетки.

Така или иначе, ако всички решим да се възползваме от откритието на учените дори и за профилактични цели, то ще бъде по-добре да пием гроздов сок. Защото, на първо място, при ферментацията се разрушава голяма част от ресвератрола. А, на второ място, виното и панкреасът са малко съвместими: до голяма степен алкохолът е причина за много от панкреатитите (възпаленията на панкреаса), които се смятат за основните предракови състояния.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.