Борис Джонсън се бори да остане на власт

Борис Джонсън пие на сбирка на Даунинг стрийт по време на локдауна през ноември 2020 г. Снимка: от тв екрана

Премиерът е в криза, след като министрите на здравеопазването и на финансите подадоха оставки

Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред най-сериозната управленска криза, откакто е на власт, след като Риши Сунак подаде оставка от поста министър на финансите, а Саджид Джавид напусна поста министър на здравеопазването.

Премиерът се бори да остане на власт, след като начинът, по който той се справи със скандала около бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, стана поредният проблем, повдигнал въпроси за неговата преценка.

Поднесеното от премиера извинение и поемането на вината не успя да предотврати напускането на двама висши министри и потенциални съперници за лидерския пост, като и двамата се изказаха остро в писмата, придружаващи уведомленията им за оставка. Сунак каза, че „обществеността с право очаква правителството да бъде управлявано по правилен, компетентен и сериозен начин“ и добави: „Вярвам, че си струва да се боря за тези стандарти и затова си подавам оставката“.

За нов финансов министър беше назначен Надим Захауи, а министърката, отговаряща за университетите, Мишел Донелан, поема досегашния му пост на министър на образованието.

Джавид каза, че британският народ „очаква почтеност от своето правителство“, но гласоподавателите вече смятат, че администрацията на Джонсън нито е компетентна, нито „работи в полза на националния интерес“. Той беше сменен на поста министър на здравеопазването от Стив Баркли, началника на канцеларията на премиера.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41 % от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си. Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд, накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка. Освен това още не е стихнал гневът, предизвикан от партитата на „Даунинг стрийт“, провеждани в нарушение на въведените заради коронавируса локдауни.

Оставките на Джавид и Сунак означават, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост, но някои министри, включително Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха сигнал, че ще останат в правителството.

Знак, че премиерът е в опасност, дойде с набързо организираното интервю, излъчено от кабинета му в парламента. Той се опита да ограничи пораженията от скандала около Крис Пинчър, след като стана ясно, че е забравил, че му е било казвано за предишни обвинения в „неуместно“ поведение.

Пинчър подаде оставка от поста заместник главен отговорник по партийната дисциплина миналата седмица, след като излязоха наяве твърдения, че е опипвал двама мъже в елитен частен лондонски клуб, но Джонсън е знаел за обвиненият срещу него още през 2019 година. Премиерът призна, че е трябвало да уволни Пинчър, когато е било установено че се е държал неуместно, докато е работел в министерството на външните работи през 2019 г., но вместо това го е назначил на други длъжности в правителството. Запитан дали това е било погрешно, Джонсън каза: „Смятам, че това беше грешка и поднасям извинения за това. Поглеждайки назад, това не беше правилно. Извинявам се на всички, които са били тежко засегнати от това. Искам да е напълно ясно, че в това правителство няма място за някой, който се държи като хищник или злоупотребява с властта си“.

На депутатите бе казано, че Джонсън не си е спомнял дали му е било съобщено за предишните обвинения от 2019 година. Тогава вицепремиерът Доминик Рааб, който по това време беше министър на външните работи, „недвусмислено“ се скарал на Пинчър за „неуместното“ му поведение. Намесила се и групата за етика на канцеларията на кабинета.

След драматичната оставка на Пинчър „номер 10“ (на „Даунинг стрийт“) първоначално твърдеше, че Джонсън не е знаел за каквито и да било „конкретни твърдения“. Но в понеделник тази позиция се промени и беше признато, че премиерът е знаел за „твърдения, от които или нищо не е последвало, или не са завършили с подаване на официално оплакване“.

Министърът към канцеларията на правителството Майкъл Елис каза пред депутати: „Миналата седмица, когато се появиха нови твърдения, премиерът не си спомни веднага за разговора за този инцидент в края на 2019 година“. „Веднага щом му беше напомнено, пресслужбата на номер 10 коригира публичното си изявление“.

Джонсън отрече да е излъгал съветниците си за ситуацията. Признанието, че е забравил за предишните оплаквания дойде, след като бившият най-висш държавен служител в министерството на външните работи Лорд Макдоналд, каза, че първоначалната версия на „номер 10“ „не отговаря на истината“ и премиерът е бил осведомен „лично“.

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър призова за произвеждане на избори и каза: „Само истинска промяна на правителството може да даде на Великобритания новото начало, от което тя се нуждае“.

В Камарата на общините сред депутатите консерватори възникнаха бунтарски настроения и критици се редяха на опашка, за да осъдят начина, по който „номер 10“ се е справил със ситуацията. Но лоялни на Джонсън министри се обединиха около него след снощните оставки. Министърката на културата Надин Дорис каза, че той „последователно взема правилни решения по важните въпроси“, а министърът за възможностите, създадени от Брекзит, Джейкъб Рийс-Мог, каза, че спечеленият на изборите през 2019 г. мандат „не бива да бъде отнеман от Джонсън, защото определен брой хора са подали оставка“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.