Борис Джонсън: краят на героя на Брекзит

Борис Джонсън. Снимка: итв

Героят на Брекзит Борис Джонсън мечтаеше да остане в историята като един от най-дълго управлявалите британски премиери, но съдбата реши друго и той отстъпва поста след особено бурен, продължил три години мандат.

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на този ексцентричен политик, вечен оптимист, който донесе на консерваторите през 2019 г. историческо мнозинство в Камарата на общините и направляваше реализацията на Брекзит.

През юни внесеният вот на недоверие срещу Джонсън демонстрира нарастващото разочарование на консервативните депутати от него.

С обичайния си оптимизъм 58-годишният Джонсън видя в този вот „възможност … да се премине към други неща“.

Социологическите проучвания и коментарите обаче от месеци показваха съвсем друга картина. Тя се оформи около скандала „Партигейт“, неговите партита на „Даунинг стрийт“ 10 по време на локдауна срещу КОВИД-19. Последваха обърканите му обяснения, полицейското разследване, установило, че е нарушил закона, административното разследване, осъдило културата на разпуснатост на „Даунинг стрийт“. Към това се прибавиха спадащото обществено доверие на фона на най-високата инфлация от 40 години насам, социално напрежение и повишаване на данъците.

Последният скандал, този с неговия заместник-отговорник по партийната дисциплина в парламента, обвинен в сексуални посегателства, стана последен пирон в ковчега на Джонсън.

Борис Джонсън, който беше мощна машина за печелене на избори по време на бурята с Брекзит през 2019 г.,се превърна в машина за изборни загуби за консерваторите след няколко неуспеха на местните и частичните парламентарни избори.

Неговият рейтинг се срина от 66 процента през април 2020 г. до само 23 процента в края на юни.

Между 69 и 72 процента от британците подкрепят неговата оставка, показаха две анкети тази седмица.

Джонсън като политически въжеиграч с феноменална самонадеяност, за когото не представлява никакъв проблем да излъже, обаче отказваше упорито да подаде оставка.

С разрошената си коса и кипящ от енергия той защитаваше постиженията си, като най-ниската безработица, ефикасната имунизационна кампания срещу КОВИД-19 и решителната си подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски.

Падението на този възпитаник на колежа „Итън“ и Университета „Оксфорд“, ковачници на британския политически елит, наистина е брутално. Но някои от неговите преподаватели споделят, че още навремето са отбелязали, че не е достатъчно сериозено и е склонен да нарушава правилата.

През 1987 г. Джонсън става стажант журналист във в. „Таймс“, а през 1989 г. новият му вестник „Дейли телеграф“ го изпраща като кореспондент в Брюксел.

След като се връща в Лондон той става водещ на рубрика за „Телеграф“ и „Спектейтър“. През този период за Джонсън се говори, че е натрупал 4000 британски паунда глоби за неправилно паркиране.

През 2001 г. става депутат, а по-късно една от основните фигури на кампанията за Брекзит и външен министър в правителството на Тереза Мей, която през юли 2019 г. заменя на премиерския пост.

„Той е изумителен актьор, но е неспособен да изпълнява национални функции, тъй като изглежда, че не се тревожи за нищо освен собствената си съдба и удоволствие“, каза за него бившият му шеф в „Телеграф“ Макс Хейстингс.

Личният живот на Джонсън също е отражение на неговия характер. Женен е три пъти и има най-малко седем деца. Последната му съпруга 34-годишната Кари Симъндс е с 24 години по-млада от него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.